Pakaunės miškus gelbėjo vasarinės liūtys

Birželio mėnesį dėl aukšto gaisringumo lygio paskelbtas draudimas lankytis Kauno miesto ir rajono miškuose nebegalioja. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, šiuo metu miškuose nustatyta III gaisringumo klasė.

Kaip portalui kauno.diena.lt sakė Valstybinės miškų urėdijos Miško apsaugos skyriaus specialistas Dainius Adžgauskas, nors oro temperatūra yra aukšta, miškus gelbėjo praėjusios savaitės lietūs.

„Šiuo metu Kauno mieste ir rajone yra III gaisringumo klasė. Tai reiškia, kad gaisrams kilti sąlygos yra vidutiniškai palankios. Taigi gali kilti vidutiniai arba stiprūs žemutiniai gaisrai“, – pasak specialisto, esant tokioms sąlygoms žmonėms lankytis miškuose leidžiama.

Svarbu nepamiršti, kad esant IV ar V gaisringumo klasei, bet kuris gaisras turi potencialą išplisti iki labai didelių plotų.

Pasak jo, šiemet pakaunėje jau yra kilę šeši gaisrai, per kuriuos išdegė 3,14 ha miško paklotės. Didžiausias gaisras nusiaubė Ežerėlio girinkiją – birželio 11 dieną išdegė 1,8 ha plotas.

Padidėjus gaisringumo lygiui atsiranda didesnė tikimybė ugniai persikelti į viršūnes. Tokie gaisrai jau kelia didelį pavojų, o jų gesinimas yra labai sudėtingas. Anot D.Adžgausko, degiausi yra spygliuočių miškai, o Kuršių Nerijoje augančios kalninės pušys iš viso yra tikra parako statinė.

Gaisringumo klases nustato Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba, bet, pasak D.Adžgausko, tai galima patikrinti ir praktiškai. Jei paėmus į ranką samanas ar kerpes, jos šiugžda ir traška, vaidinasi, jau yra didelis pavojus miško paklotei.

„Kaip Dzūkijoje teko girdėti iš žmonių ir pačių miškininkų, jei kelelis dulka, tai jau reikia budėti“, – sakė specialistas.

Nors šiuo metu pakaunės miškuose lankytis galima, nereikia pamiršti, kad gaisro pavojus yra visada. Todėl miškininkas perspėja laužus kūrenti tik tam skirtose laužavietėse, nemėtyti nuorūkų, o pastebėjus gaisrą būtinai pranešti apie jį Bendruoju pagalbos telefono numeriu 112.

„Miške turėtų būti elementarus kultūringo žmogaus elgesys. Svarbu nepamiršti, kad esant IV ar V gaisringumo klasei, bet kuris gaisras turi potencialą išplisti iki labai didelių plotų, kaip šiomis dienomis vyksta Graikijoje ir Latvijoje“, – sakė D.Adžgauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių