Nusikaltimo inscenizacija latviams nepavyko

Kauno policija išaiškino grupę asmenų, inscenizavusių Latvijos piliečio apiplėšimą Kauno rajone ir pagrobę brangų, beveik pusės milijono vertės eurų telefonų krovinį.

„Pirmoji jų klaida – kad inscenizuotam nusikaltimui pasirinko Kauno apskritį“, – džiaugsmo dėl sėkmingos operacijos neslėpė Kauno apylinkės prokuratūros prokuroras Marius Kazlauskas.

Policijai buvo pranešta, kad vasario 17 d. kelio Kaunas-Vandžiogala 30-ajame kilometre vyras sustabdė 30-mečio Latvijos piliečio vairuojamą automobilį „Mercedes-Benz Sprinter“.

Automobiliui sustojus, prie vairuotojo pribėgo dar keli asmenys, kurie jį ištraukė iš automobilio kabinos ir jį sumušę bei lipnia juosta surišę jam rankas iš automobilio pagrobė dalį vežamo krovinio – mobilaus ryšio telefonų.

Kaip paaiškėjo vėliau, buvo pagrobta 1009 „Apple iPhone 5s“ telefonų. Daugiau kaip 900 telefonų aiškinantis nusikaltimą buvo rasta Latvijoje.

„Įtarimų, be abejonės, kilo, tačiau nebuvo objektyvių duomenų vertinti tai kaip inscenizuotą apiplėšimą. Tai buvo viena iš versijų, kad krovinį vežęs kurjeris galėjo prisidėti prie šio įvykio“, – aiškino Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos Antrojo skyriaus viršininkas Mindaugas Mažeika.

Kauniečiai pareigūnai daug gerų žodžių išsakė kolegoms iš Latvijos. Sėkmingas bendradarbiavimas su kaimynais lėmė tai, kad per du mėnesius nuo nusikaltimo padarymo įtariamieji jau ilsėjosi Kauno tardymo izoliatoriaus areštinėje laikantis visų reikalingų Europos sąjungos arešto orderio taisyklių. Pasak M.Kazlausko, tai labai trumpas laikas tokiai procedūrai atlikti.

Jo teigimu, išaiškinti apgavystę padėjo viena detalė, kuri teisėsaugai neprasprūdo pro akis.

Pasak teisėsaugos, inscenizuojant nusikaltimą, kurjeris buvo ypač smarkiai sumuštas – paaiškėjo, kad tai įvyko netyčia.

„Tai sportininkai, lankantys kovinių imtynių užsiėmimus. Vienas buvo per daug stiprus, kitas – per daug silpnas“, – sakė M.Mažeika. Kurjeriui, kurio dėka ir buvo suplanuotas nusikaltimas, lūžo akiduobės.

Pareigūnai neslėpė, kad nusikaltimas buvo gerai organizuotas. Įtariamieji nebuvo kokia nors nusikaltėlių gauja, jie susibūrė konkrečiai šiam nusikaltimui įvykdyti.

Kurjeris sužinojo, kokį krovinį veža. Šia informacija pasidalino su draugais. Visi susigundė, tiesa, tikėjosi ne „Apple iPhone 5s“ , o naujesnio modelio telefonų.

Išleisti pavogto krovinio į rinką latviai neskubėjo. Vieną telefoną bandė įpiršti ir patikrinti, kaip veikia, kelis sunaikino įtardami, kad gali būti sumontuota sekimo įranga, vienu mėgino naudotis.

Nustačius galimą pagrobto krovinio buvimo vietą, Latvijos teisėsaugos pareigūnai ją stebėjo dieną naktį. Buvo itin stengtasi, kad informacija neprasprūstų.

Kuomet kurjeris kaip nukentėjusysis buvo iškviestas įtariamųjų atpažinimui, jis buvo sulaikytas kartu su nusikaltimo vykdytojais.

Du 27 metų vyriškiai, 26 metų vyriškis bei 29 metų vyriškis prisipažįsta padarę nusikalstamą veiką. Rasti beveik visi mobilieji telefonai (942) grąžinti savininkui. Vyriškiai suimti vienam mėnesiui.

Pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 178 str. 3 d. vyriškiams gresia laisvės atėmimas iki 8 metų.


Šiame straipsnyje: nusikaltimaitelefonailatviai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių