Nusikalstamumas pakaunėje jau pažabotas?

Vagystės sodų bendrijose, smurtaujančiųjų artimoje aplinkoje gausa – šio pobūdžio nusikaltimais Kauno rajonas išsiskiria iš gretimų savivaldybių. Nusikalstamumui mažinti policija kartu su savivaldybe imasi prevencijos priemonių.

Vagystės sodų bendrijose, smurtaujančiųjų artimoje aplinkoje gausa – šio pobūdžio nusikaltimais Kauno rajonas išsiskiria iš gretimų savivaldybių. Nusikalstamumui mažinti policija kartu su savivaldybe imasi prevencijos priemonių.

Smurtauja artimoje aplinkoje

Per pirmus tris šių metų mėnesius Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato padalinio – Kauno rajono policijos komisariato (PK) – prižiūrimoje teritorijoje užregistruoti 434 nusikaltimai, beveik pusė jų buvo ištirta. Statistika rodo, kad sunkių ir labai sunkių nusikaltimų išaiškinama apie 70 proc. – šiems nusikaltimams tirti metamos didesnės policijos pajėgos. Pernai Kauno rajone užregistruoti penki nužudymai. Visi jie, kaip ir keturi sunkūs sveikatos sutrikdymai, atskleisti, bylos perduotos teismui.

Didžiąją dalį nusikaltimų padaro anksčiau nusikaltę ir neblaivūs asmenys. Vienas didžiausių Kauno rajono skaudulių – smurtas artimoje aplinkoje. Kauno rajone užregistruojama dvigubai daugiau tokio pobūdžio nusikaltimų nei kaimyniniuose rajonuose – per tris šių metų mėnesius užregistruoti 106 pranešimai ir pradėti 39 ikiteisminiai tyrimai dėl smurto artimoje aplinkoje. Beveik visais smurto artimoje aplinkoje atvejais smurtautojai būna neblaivūs.

Vagia sodų bendrijose

Daugiausia – trečdalį – Kauno rajone įvykdomų nusikaltimų sudaro vagystės, tik kas ketvirta–penkta vagystė išaiškinama. Nors bendras vagysčių skaičius mažėja, pastebima tendencija, kad daugiau registruojama vagysčių iš gyvenamųjų patalpų. Pavasaris – pranešimų apie vagystes iš sodų namelių metas. Kauno rajone veikia net 200 sodų bendrijų, vienijančių 25 tūkst. narių. "Išaiškinti vagystes sodų bendrijose  sunku todėl, kad apie jas pranešama praėjus nemažai laiko, dažniausiai – tik pavasarį, kai savininkai atvažiuoja į sodą po žiemos", – pastebėjo Kauno rajono policijos komisariato viršininkas Aleksejus Chraminas. Jis atkreipė dėmesį, kad rajone statoma daug naujų kvartalų, gyvenamųjų namų. Jų gyventojų turtas taip pat vilioja nusikaltėlius.

Keletą metų iš eilės nusikalstamų veikų skaičius rajono viešose vietose augo. Pastaruoju metu augimą pavyko sustabdyti – šio pobūdžio nusikaltimų šiek tiek sumažėjo. "Stabilizuoti padėtį padėjo mūsų vykdomos prevencinės priemonės ir tai, kad savivaldybės iniciatyva nakties metu buvo apšviestos rajono gyvenvietės. Galų gale, gatvių apšvietimas padeda gyventojams saugiau jaustis", – atkreipė dėmesį A.Chraminas.

Mažiau skriaudžia vaikus

Siekiant užkirsti kelią nusikaltimams, kartu su kitų padalinių pareigūnais, kitų valstybinių institucijų darbuotojais Kauno rajono PK organizuoja patikrinimus įvairiose rajono vietose. Tokiu būdu šiemet patikrinta 71 socialinės rizikos šeima. "Pareigūnai domėjosi vaikų gyvenimo sąlygomis šiose šeimose, tikrino, ar nėra smurtaujama. Nustatyti aštuoni atvejai, kai namuose rasti neblaivūs asmenys kartu su jų mažamečiais vaikais, namai rasti prirūkyti, nešvarūs, šaltuoju sezonu – nekūrenti", – vardijo Kauno rajono PK Prevencijos poskyrio vyresnioji specialistė Lina Čepulienė.

Manoma, kad tokios prevencijos priemonės padėjo sumažinti vaikų, nukentėjusių nuo smurto artimoje aplinkoje, skaičių (pernai per tą patį laikotarpį užfiksuota vienuolika tokių atvejų, šiemet – keturi).

"Visuomenėje dar labai gajus požiūris, kad policija – tai vien kelių policija. Prevencinėse priemonėse tam tikroje teritorijoje tikrinamos visos transporto priemonės, visos socialinės rizikos šeimos. Tuomet pasitelkiame didesnį pareigūnų skaičių – policija tampa matomesnė, pastebimesnė", – sakė Kauno rajono PK viršininkas.

Praėjusių metų pabaigoje policija pradėjo rengti bendrus naktinius reidus su Kauno rajono vadovais, kitais savivaldybės darbuotojais. Lankomi ne tik socialinės rizikos asmenys, bet ir probleminės vietos. Taip tikrinant jaunimo susibūrimo vietas, buvo sulaikyti septyni jaunuoliai, vartoję narkotines medžiagas. Į reidus kartu su policijos pareigūnais skatinami važiuoti seniūnai. "Siekiame, kad seniūnijų, savivaldos atstovai ir policijos pareigūnai spręstų problemas kartu. Mūsų siūlymu, rajono seniūnijose skirstant pašalpas dalyvauja ir policijos pareigūnas. Jo balsas – tik patariamasis, bet seniūnai labai džiaugiasi, nes pareigūnas neretai gerai žino socialinės rizikos šeimas", – A.Chraminas užsiminė siūlysiantis, kad šiame darbe dalyvautų ir bendruomenės atstovai.

Garliavoje nusikalstama daugiausia

Kauno rajone veikia šešios policijos nuovados. Daugiausia nusikaltimų – apie trečdalį – užregistruojama Garliavos policijos nuovados teritorijoje. "Šiai nuovadai priskirtoje teritorijoje gyvena daugiausia žmonių. Pagal gyventojų skaičių, teritoriją ji prilygsta Prienų policijos komisariatui", – palygino pareigūnas. Toliau šios policijos nuovados rikiuojasi taip: Raudondvario, Domeikavos, Karmėlavos, Noreikiškių ir Vilkijos. Praėjusiais metais nemažai nuovadų dirbo iki 17 val. Atsižvelgiant į gyventojų lūkesčius, kai kurie pareigūnai nuovadose dabar dirba iki 21–22 val. "Jei žmonės atvyksta į nuovadą ir neranda pareigūno, tai nereiškia, kad jis nedirba. Jo darbo vieta – didelė teritorija. Neradę pareigūno nuovadoje, gyventojai turėtų skambinti ant nuovadų durų, langų nurodytais telefonų numeriais", – ragino Kauno rajono PK viršininkas.

Prieš metus Kauno rajone pradėjo dirbti bendruomenės pareigūnas. Jis vadinamas tarpininku tarp policijos ir bendruomenės: bendraudamas su gyventojais, pareigūnas išsiaiškina ir kolegoms policijoje perduoda pagrindines bendruomenės problemas, aiškina gyventojams, kiek daug jie patys gali nuveikti kurdami saugesnę aplinką.

Laukia pranešimų

Apie nusikaltimus, įtariamą nusikalstamą veiką Kauno rajone gyventojai gali pranešti šiuo Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato anoniminiu telefonu: (8 37) 303 050. Informuoti apie neteisėtus pareigūnų veiksmus galima šiuo anoniminiu telefonu: (8 37) 306 180.

Bendrasis skubios pagalbos numeris visoje Lietuvoje – 112.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių