Nuo bausmės atleistas Kauno brokeris nepasimokė?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kaune žinomo brokerio Stardo Vyšniausko veikla jau buvo sudominusi finansinius nusikaltimus tiriančias institucijas. Atrodo, kad jis nepasimokė. Buvusi darbuotoja jau kreipėsi į pareigūnus.

Konfliktas dėl vokelio

S.Vyšniausko vadovaujamoje kompanijoje "S.Imperija" Vitalija Staniulienė išdirbo šešerius metus. Moters darbo stažas šios bendrovės lombarde galėjo būti ir ilgesnis, jei, anot jos, ne pakeistas atsiskaitymas už darbą.

"Dirbdama "S.Imperijoje" gaudavau minimalų atlyginimą ir apytiksliai 100–150 eurų kas mėnesį vadinamajame vokelyje. Maždaug nuo šių metų sausio direktorius pradėjo mažinti sutartą dalį vokelyje ir galiausiai atsisakė visai tai mokėti. Jis motyvavo prastais lombardo skyriaus veiklos rezultatais", – pasakojo V.Staniulienė.

Pasak jos, darbas lombarde turi ypatingą specifiką. Kad gautų grynųjų pinigų, daiktus į lombardą neša labai marga publika – ir stiklelio mėgėjai, ir narkomanai, ir šiaip keistuoliai. Beje, tarp lombardo klientų, kaip tikino V.Staniulienė, buvo ir pats S.Vyšniauskas.

"Jis veždavo savo daiktus iš namų: paveikslus, pirktus iš kinų interneto parduotuvių, jam dovanotas knygas, vaikams nebereikalingus žaislus", – įmonės direktoriaus į lombardą atneštų daiktų spektrą plėtė V.Staniulienė.

Moteris prisiminė, kaip kartą S.Vyšniauskas atvežė į lombardą suvenyrinį klozetą. Išgirdęs, kad tokio suvenyro niekas nepirks, vadovas nesutriko – liepė įsodinti gėlę ir taip intriguoti klientus. Darbuotojos nuostabai, direktoriaus idėja rado gerbėją ir klozetas su gėle buvo parduotas.

Tačiau S.Vyšniausko užmojams nemokėti sutartos atlyginimo dalies vokelyje V.Staniulienė nutarė pasipriešinti.

"Pasakiau vadovui, kad dėl atlyginimo mokėjimo vokelyje kreipsiuosi į Mokesčių inspekciją", – realiausią priežastį, užtraukusią jai S.Vyšniausko nemalonę, nurodė V.Staniulienė.

Atleido ir kaltina

Perspėjimas apie Mokesčių inspekciją V.Staniulienei nepraėjo be pėdsakų. Pasak moters, direktorius S.Vyšniauskas iškvietė ją į darbą per laisvadienį. V.Staniulienės tai pernelyg nenustebino. Moteris šyptelėjo tąsyk pagalvojusi, kad vadovas vėl atvežė kokių nors kiniškų žaisliukų. Tik vėliau paaiškėjo, kad planų būta visai kitų.

"Jis pasiėmė didžiąją dalį įmonės dokumentų. Taip pat įvairių duomenų ir suklastotų dokumentų, patvirtinančių, kad įmonėje buvo vedama dviguba buhalterinė apskaita. Jis privertė mane pasirašyti du pasižadėjimus, kad neva tai aš iš įmonės kasos pasiėmiau didelę pinigų sumą ir kad neva tai aš klastojau "S.Imperijos" buhalterinės apskaitos dokumentus. Net negalėčiau pasakyti pažodžiui, ką jis diktavo, o aš rašiau. Man buvo šokas", – pasakojo V.Staniulienė.

Moteris neslėpė nesitikėjusi tokio direktoriaus elgesio. Jo padiktuotų pasižadėjimų pagrindu V.Staniulienė buvo atleista iš darbo. "Taip ir išėjo, kad jis dabar visą juodąją buhalteriją nori nurašyti man. Suma gali siekti 26 tūkst. eurų", – dėstė V.Staniulienė.

Jis privertė mane pasirašyti du pasižadėjimus, kad neva tai aš iš įmonės kasos pasiėmiau didelę pinigų sumą ir kad neva tai aš klastojau "S.Imperijos" buhalterinės apskaitos dokumentus.

Moteris guodėsi jau buvusi iškviesta pas tyrėjus ir apklausiama dėl lombardo veiklos. Jos žiniomis, S.Vyšniausko žmona parašė pareiškimą dėl neva V.Staniulienės pasisavintų pinigų. Rekvizitai.lt duomenimis, Ieva Vyšniauskienė vadovauja kompanijai "Eurobrokeriai". Ši kompanija nurodo tą patį būstinės adresą kaip ir "S.Imperija".

"Esu mačiusi direktoriaus žmoną. Kai jis būdavo užsiėmęs, ji atveždavo daiktus į lombardą, tačiau viskam vadovavo S.Vyšniauskas", – V.Staniulienei nekilo abejonių, kas vadovauja lombardui.

Savita specifika

V.Staniulienė ryžosi atvirai iškloti S.Vyšniausko vadovavimo "S.Imperijoje" specifiką. "Jis man liepdavo užpildyti blankus svetimo žmogaus vardu. Surašydavo daiktus, kuriuos atvežė, ir pats pasirašydavo. Aš pasirašydavau, kad daiktus priėmiau, o jis pasirašydavo jau prie to žmogaus pavardės", – apie galimą svetimų parašų padirbinėjimą užsiminė V.Staniulienė.

Moteris neslėpė, kad žmogus, kurio pavarde ir kitais duomenimis naudojosi S.Vyšniauskas, apie tai nieko nežinojo. Asmuo gal ir nebuvo geriausios reputacijos, mėgo išgerti ir gyveno asocialiai. Pasak V.Staniulienės, jei asmuo bent kartą į lombardą atnešė kokį daiktą, už kurį gavo paskolą, jo duomenys lieka įmonės duomenų bazėje.

V.Staniulienė tiksliai nežinojo, kaip vėliau gali atsiliepti vyrui užkrauta lombardo suteiktų paslaugų uodega. "Aš tik girdėjau tą žmogelį skundžiantis, kad ant jo kabo kažkokia mašina, antstoliai neduoda ramybės", – pečiais truktelėjo V.Staniulienė.

Tačiau tai ne visi darbo S.Vyšniausko vadovaujamame lombarde ypatumai. "Jis liepdavo per mėnesį išimti 100, kartais 150, kitą kartą 200 eurų svetimomis pavardėmis kaip paskolas ir atidėti. Prie progos atvažiuodavo ir pasiimdavo", – apie galimus apgaulingus direktoriaus veiksmus pasakojo buvusi darbuotoja.

Negana to, lombarde galiojo nerašyta taisyklė – kopijavimo paslaugų nefiksuoti kasos aparatu. Nefiksuoti aukso svėrimo ir patikrinimo. Už šias paslaugas surinktus pinigus esą taip pat buvo tradicija dėti į maišelį, kurį pasiimdavo direktorius.

Jei žmogus atnešdavo aukso, bet ne paskolai, darbuotojai esą vis tiek pildydavo paskolos lapą, tik palūkanoms nurodydavo 1 eurą. Šią informaciją suvesdavo į kompiuterį, kad programose matytųsi, jog aukso yra.

"Sudėkite man metalus – aš išsipirksiu, – direktoriaus tekstą apie tradiciją paruošti maišiuką su į lombardą atneštais metalais minėjo V.Staniulienė. – Išsipirkdavo paprastai – įvedame į programą, realiai gi to nėra, atspausdiname čekį ir jis išvažiuoja. O mums reikėdavo pasirūpinti, kad auksą atnešęs žmogus pasirašytų, jog atsiėmė auksą."

Teisminė patirtis

Lemtingą V.Staniulienei dieną, galima spėti, kad ir S.Vyšniauskas buvo kiek įsitempęs. Pasak buvusios lombardo darbuotojos, imdamas įmonės dokumentus direktorius per apsirikimą vienoje lentynoje paliko dalį suklastotų dokumentų.

V.Staniulienė įsitikinusi, kad šie dokumentai turėtų sudominti teisėsaugos pareigūnus. Kartą S.Vyšniauskas jau stojo prieš Kauno apylinkės teismą ir turėjo būti teisiamas pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius – už svetimo turto pasisavinimą ir apgaulingą apskaitos tvarkymą.

"Kauno diena" rašė apie ikiteisminį tyrimą, kurio metu buvo nustatyta, kad S.Vyšniauskas, būdamas laikinuoju direktoriumi, pasisavino iš bendrovės per 5 tūkst. eurų. Teisėsaugai užkliuvo ir bendrovės teikiamos lombardų paslaugos. Skirtingais laikotarpiais skirtinguose lombarduose ikiteisminio tyrimo metu rasta į apskaitą neįtrauktų lėšų.

Teisėsaugos vertinimu, dėl neįtrauktų į apskaitą tarpininkavimo lėšų už nekilnojamojo turto pirkimą ir dėl neįtrauktų į apskaitą pinigų lombarduose iš dalies negalima nustatyti bendrovės "S.Imperija" turto, nuosavo kapitalo, įsipareigojimų dydžio ir struktūros. Tai tęsėsi mažiausiai trejus metus, kol bendrovei vadovavo S.Vyšniauskas.

Kaune žinomam brokeriui Temidės verdikto pavyko išvengti. Teisinėje praktikoje yra ne vienas atvejis, kai asmuo, padaręs baudžiamąjį nusižengimą, neatsargų arba nesunkų, ar apysunkį tyčinį nusikaltimą, teismo gali būti atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės. Šia galimybe pasinaudojo ir S.Vyšniauskas.

Kauno apylinkės teismas atleido S.Vyšniauską nuo bausmės pagal laidavimą ir nutraukė baudžiamąją bylą. Teismas nusprendė, kad laiduotoja teisiamojo žmona I.Vyšniauskienė yra verta pasitikėjimo. S.Vyšniauskas atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą su tūkstančio eurų užstatu, perduodant jį laiduotojos I.Vyšniauskienės atsakomybei.

Prisistato nukentėjusiuoju

"S.Imperijos" direktorius S.Vyšniauskas, kalbėdamas telefonu su "Kauno diena", neslėpė kiek nustebęs, kad buvusi darbuotoja kreipėsi į redakciją. Brokeris patikslino, kad tikrai kreiptasi į policiją už esą bendrovės lėšų pasisavinimą. "Jai gresia aštuoneri metai laisvės atėmimo už svetimo turto pasisavinimą", – suskaičiavo S.Vyšniauskas. Dar visai neseniai jam pačiam buvo inkriminuojama nusikalstama veika pagal tą patį Baudžiamojo kodekso straipsnį.

"Mane įspėjo, gal ji gali imtis tokios gynybos", – nebūtais dalykais ir prasimanymu S.Vyšniauskas vadino V.Staniulienės atskleistą darbo specifiką bendrovėje "S.Imperija".

S.Vyšniausko aiškinimu, buvo nutarta atlikti inventorizaciją lombarde. Esą nė nepradėjus to daryti V.Staniulienė prisipažino ėmusi bendrovės pinigus.

"Mes stebėjome, kaip ji dirba už minimalia algą ir viskas gerai. Ji būtų dirbusi ir už pusę minimalios algos, nes apskaičiavome, kad per mėnesį ji paimdavo apie 500 eurų", – savo versiją dėstė S.Vyšniauskas.

Galimų neteisėtų V.Staniulienės veiksmų "S.Imperijos" direktorius nepastebėjo visus metus – kiek moteris dirbo jo vadovaujamame lombarde. "Mes ja pasitikėjome", – pareiškė S.Vyšniauskas ir atkirto nesijaučiantis kaltas, kad per šešerius V.Staniulienės darbo metus buhalterei neužkliuvo siunčiami tik skenuoti daiktų apskaitos žurnalo puslapiai ir niekam nešovė mintis kartkartėmis patikrinti, kokie užstatyti daiktai yra, kokių nėra ir t.t.

"Aš esu nukentėjęs ir tuo viskas pasakyta. Jei moterį išžagino, tai dėl to ji pati kalta?" – retoriškai klausė S.Vyšniauskas. V.Staniulienės minėti pasižadėjimai, anot S.Vyšniausko, buvo jos pasiaiškinimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
ignas zumingis yra vagis

Vaclovas

Vaclovas portretas
Ignai, dar ir Zumingi, tu gi toks pats, kaip ir tas lopas

:)

:) portretas
Sis zmogus labai izymus. Popierineje Kauno dienoje pirmam psl apie ji, antram apie Popieziaus vizita, ketvirtam psl apie bandita Asila, kuris kaltinamas baisiais dalykais. Zurnaliste, pagal ka nustatote prioriteta? Kazkaip ta Kauno diena vis labiau ritasi zemyn. Arteja prie ekspertai .eu, propatria, sputniknews ir pan lygio.
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių