Nudegintoms mergaitėms – viltingi žodžiai iš medikų

Sekmadienį į Kauno klinikas atvežtos dvi mergaitės, apdegusios bandant uždegti šašlykinę. Šiandien teigiama, kad mergaičių būklė gera – tikėtina, kad ateityje neliks skausmingos nelaimės padarinių.

Nelaimė Lapių sodų bendrijoje įvyko, kai, pirminiais duomenimis, giminaitės, bandydamos uždegti šašlykinę, pripylė į ją degaus skysčio. Aštuonerių ir devynerių metų mažametės buvo atvykusios su tėvais pas kažką į svečius. Jaunesnioji – iš Vilniaus, vyresnioji – iš Kėdainių. Jos po nelaimės buvo nuvežtos į Kauno klinikas.

„Gaila, kad per suaugusių žmonių klaidą nukentėjo vaikai, kurių aplinka turi būti ypač saugi. Manau, kad šiuo atveju degus skystis buvo užpiltas ant ne visiškai užgesusių ir karštų žarijų. Jos papūtus vėjui pagavo liepsną ir sprogo. Ta liepsnos banga ir nudegino mergaites“, – komentavo Vaikų chirurgijos klinikos ortopedas traumatologas Jurijus Klebanovas.

Nudegimus gydantis medikas pasakojo, kad viena mergaitė stovėjo toliau nuo ugnies židinio, tad jos būklė visiškai patenkinama ir ji greitai galės važiuoti namo. Kita nukentėjo smarkiau – nudegė maždaug trečdalį kūno paviršiaus. Daugiausiai apdegė veidas, krūtinės ląsta, pilvas, rankos ir šiek tiek viena šlaunis, tačiau įvertinus nudegimus manoma, kad viskas baigsis gerai ir nudegimų padarinių ateityje turėtų nelikti.

„Žaizdas reikės stebėti. Toliau bus perrišami nudegimai, ir tikimės, kad nereikės papildomų intervencijų. Gali prireikti ir reabilitacinio gydymo. Manau, kad randų neliks, nebent bus nedidelis spalvos skirtumas, kuris laikui bėgant turėtų pranykti“, – sakė medikas.

J. Klebanovas pastebėjo, kad tai jau antras atvejis šiais metais, kai degus skystis naudojamas ne pagal instrukcija ir dėl to nukenčia vaikai. Šioms mergaitėms pasisekė, nes jos nevilkėjo sintetinių drabužių, kurie itin greitai užsidega ir palieka giluminius nudegimus. Be to, netoliese buvo šalto vandens, todėl mergaitės iš karto buvo juo apipiltos.

Anksčiau nuo degaus skysčio nukentėjo berniukas – jam nustatytas trečiojo laipsnio nudegimas ir gydymas truks gerokai ilgiau, taip pat greičiausiai liks randai.

Vis dėlto specialistas pastebėjo, kad nudegimų degiais skysčiais mažėja. J. Klebanovas prisiminė, kaip buvo madinga kepinti medžiotojų dešreles, užpylus spirito. Tuomet būdavo dažni atvejai, kai kilusios liepsnos nudegindavo aplinkui sėdinčius žmones.


Šiame straipsnyje: nudeginonudegimasKauno klinikos

NAUJAUSI KOMENTARAI

jjo

jjo portretas
Blogiausia, kad apdegė veidas. Aišku, paskui vaikus neprivaikščiosi
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių