Neeilinė drama Kauno teisme virto tragikomedija

Neeilinė drama Panemunės policijos komisariato kieme, per kurią buvo sužaloti du pareigūnai, Kauno apylinkės teisme virto tragikomedija.

Aukštyn kojomis

Buvę priešai, kurie nebepajėgė išsiaiškinti savo santykių be policijos, virto draugais, šiandien dėl visų savo ankstesnių nelaimių kaltinančiais pareigūnus. Jiems antrina ir staiga praregėję artimieji. Savo pareigą atlikę Kauno policininkai turi įrodinėti teisme, kad ne jie tada pažeidė įstatymus.

Toks naujas scenarijus šiandien rašomas Kauno apylinkės teismą pasiekusioje pernykštės rugsėjo 25-osios išpuolio Panemunės policijos komisariato kieme byloje. Tokia gynybinė smurtu prieš sutuoktinę bei grasinimo ją nužudyti ir pasipriešinimo tam sutrukdyti bandžiusiems policininkams kaltinamo 32-ejų Tado Karanausko pozicija. Šį jau keturis kartus teistą asmenį gina buvusi ilgametė Kauno policijos pareigūnė Daiva Galdikaitė, vadovavusi ne vieno komisariato tyrėjams. Būtent nuo jos pasirodymo šios bylos horizonte T.Karanauskas staiga ėmė neigti savo kaltę, nors prieš tai visiškai ją pripažino. Taip pat pradėjo elgtis ir apginti ją nuo įsisiautėjusio sutuoktinio prašiusi teisiamojo žmona Viktorija. Pastaroji – netgi reikalauti patraukti jai į pagalbą atskubėjusius pareigūnus baudžiamojon atsakomybėn.

Į šį pareigūnų šokdinimo koncertą galiausiai įsitraukė ir V.Karanauskienės motina Rima Babkauskienė. Po jos teisme pakeistų parodymų į šį privalėjo atvykti ir įrodinėti, kad nesuklastojo bylos, ir ją teismui rengusi tyrėja.

Tadas Karanauskas su žmona

Gailisi, kad įsikišo?

"Kauno diena" rašė, kad incidentas Panemunės policijos komisariato kieme tebuvo V. ir T.Karanauskų santykių aiškinimosi pabaiga.

Išvakarėse T.Karanauskas smurtavo prieš septyneriais metais jaunesnę sutuoktinę, su kuria tuo metu skyrėsi, ir vieno Pramonės prospekto daugiabučio kieme. Kliuvo tada ir jų pusantrų metų dukrai, kurią, T.Karanausko pageidavimu, tada jam į pasimatymą atvežė jau atskirai nuo jo gyvenusi sutuoktinė.

Remiantis pareikštu kaltinimu, tada jis savavališkai įsėdo į pastarosios automobilį, prieš tai trenkęs jai kieme per veidą. O sutuoktinei bandant telefonu išsikviesti policiją, mėgino sutrukdyti tai padaryti – griebdamas už telefono, alkūne sudavė vaikiškoje kėdutėje sėdinčiai mažylei į veidą.

Tada T.Karanauską sustabdė tik prieš jo smurtą prieš moterį neužsimerkę kaimynai. Jų šiandien niekaip nepavyksta prisišaukti į teismą. Neatmetama prielaida, kad dėl tolesnės įvykių sekos – prieš perduodant šią bylą teismui, V. ir T.Karanauskai, tada teismo išskirti, ir vėl susituokė – smurtautojui dar tebesant Tardymo izoliatoriuje. Ir dabar į teismo posėdžius atvyksta kartu.

Dvikova policijos kieme

Kartu V. ir T.Karanauskai pernykštės rugsėjo 25-osios rytą atvyko ir į Panemunės policijos komisariatą. Tik – teisiamojo sutuoktinė savo automobiliu "VW Passat", o teisiamasis – šio bagažinėje.

Apie tai, kad jis ginkluotas savadarbiu peiliu, sužinota tik po sulaikymo, per kurį buvo panaudotas ir elektrošokas.

Tiesa, duodama teisme parodymus, V.Karanauskienė jau buvo linkusi teigti, kad ne tik nežino, kokį vyrą tada atvežė savo bagažinėje, bet ir nelabai pamenanti, kas tada įvyko. Esą taip buvo susijaudinusi.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, apie tai, kad kažkoks vyras įlipo į jos automobilio, stovėjusio vieno Petrašiūnų daugiabučio, bagažinę, jai tada pranešė tai mačiusi kaimynė. V.Karanauskienė iš karto supratusi, kad tai visą naktį jos po miestą ieškojęs ir nužudyti dėl paduoto pareiškimo skirtis grasinęs sutuoktinis. Iš pradžių ji dar galvojusi iš karto kviesti policiją, bet, patarta kaimynės, pati su ja atvežė bagažinėje tūnantį sutuoktinį į policiją.

Jos kieme dviem pareigūnams atidarius V.Karanauskienės "VW Passat" bagažinę, iš šios iššokęs T.Karanauskas puolė prie sutuoktinės, šaukdamas: "Aš tave užmušiu!" Apie tai, kad jis ginkluotas savadarbiu peiliu, sužinota tik po sulaikymo, per kurį buvo panaudotas ir elektrošokas. Nes T.Karanauskas aktyviai priešinosi, dėl to jį vos pajėgė suraityti net keturi policijos pareigūnai.

Tadas Karanauskas (viduryje)

Padariniai jaučiami iki šiol

Dviem iš T.Karanauską sulaikant dalyvavusių pareigūnų teko skubiai kviesti greitąją.

Vienas dėl patirto potrauminio šoko negalėjo net paeiti. Peiliu buvo sužalotos ne tik abi jo rankos, bet ir pilvas bei krūtinė.

Kraujavo ir kito pareigūno, kuriam galiausiai pavyko išmušti iš T.Karanausko rankų peilį, dilbis.

Pirmasis buvo nedarbingas daugiau kaip tris mėnesius. Liekamuosius patirtų traumų reiškinius jis jaučia iki šiol – nevisavertiškai valdo sužalotą nykštį, dėl to turi nepatogumų ir tarnyboje, todėl prašo priteisti iš T.Karanausko 10 tūkst. eurų moralinį atlygį.

Savo ieškinį dėl 5 tūkst. eurų moralinio atlygio T.Karanauskui pareiškė ir antras jo sulaikymo metu sužalotas pareigūnas.

Grandininė reakcija

Prieš perduodant bylą teismui, T.Karanauskui jau buvo panaikintas įtarimas dėl fizinio skausmo mažametei dukrai sukėlimo. Jau tada jo sutuoktinė ėmė švelninti toną – esą dukrą jis sužalojo netyčia ir tikrai neketino žudyti ir jos. O policininkai nežinia dėl ko panaudojo prieš jį elektrošoką, net neperspėdami apie tai.

T.Karanauskas, jį ėmus ginti D.Galdikaitei, taip pat jau teigia, kad neturėjo tikslo nei sužaloti žmonos, nei jos nužudyti. Esą per veidą sudavė netyčia. O įlindo į sutuoktinės bagažinę ketindamas nusižudyti. Tačiau esą neužtekę drąsos, nors išgėręs joje ir apie litrą alaus, prieš tai vartojęs raminamuosius vaistus. Po išpuolio policijos kieme T.Karanauskui buvo nustatytas 1,2 promilės girtumas.

Po pusmečio, praleisto už grotų, jis buvo paleistas iš suėmimo. Neatmetama prielaida, kad su tuo gali būti susiję ir teisme jo uošvės pakeisti parodymai. Ikiteisminio tyrimo metu pasakojusi, kaip dukra jai guodėsi dėl smurtaujančio ir grasinančio sutuoktinio, su kuriuo tuo metu skyrėsi, teisme V.Karanauskienės motina jau pareiškė, kad tyrėja tada ne taip ją supratusi. O ji pasirašiusi po pareigūnės esą suklastotais jos parodymais, nes susijaudino, kai į kabinetą, kuriame ji apklausinėta, buvo įvestas ir žentas.

Pati V.Karanauskienė teisme jau teigė melavusi tada apie sutuoktinio smurtą ir grasinimus ir Bendrojo pagalbos centro operatorei, ir tyrėjai, ir motinai, ir seseriai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ojojoi

Ojojoi portretas
Man atrodo bus byla herojams už melagingų parodymų davimą

Visi geri

Visi geri portretas
Kazkas akivaizdziai iki galo nedapasakota, jei kita puse tokia ispudingai skaidri, kodel teismai jau metus to neirodo ? Kokia teiseja tiek laiko cackinsis jei viskas tikrai taip butu i vienus vartus

BuRaTiNaS

BuRaTiNaS portretas
POLICIJA ANT MUILO jai recidivistas teisus,mergiscia y Panevezy uz geruma ner ka ceremonitis,tvarka turi but
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių