Mumijos paslaptis liko neįminta

Teismo medicinos ekspertams nepavyko nustatyti, nuo ko ir kada mirė kaunietė, kurios mumija prieš kelis mėnesius buvo rasta Samylų seniūnijos sodininkų bendrijoje "Vėtrungė". Paaiškėjo, kad įtariamajai dukters palaikų išniekinimu dar prieš 30 metų buvo konstatuota sunki psichikos liga.

Palaidos valstybė

Prieš kelias dienas šį ikiteisminį tyrimą kuruojantis prokuroras davė sutikimą iki šiol mįslingąją mumiją saugojusiems teismo medicinos ekspertams palaidoti ją valstybės lėšomis.

Kaip ir tikėtasi – neatsiliepė niekas iš velionės bei jos motinos, nežinia kiek laiko laikiusios dukters palaikus namo rūsyje, artimųjų.

Teisėsaugininkams pavyko nustatyti tik tai, kad dokumentuose velionė turėjo tėvą. Tačiau daugiau jokių duomenų, kad šis, greičiausiai, slavišką vardą bei pavardę turėjęs asmuo būtų realiai egzistavęs, nerasta.

Nepavyko nustatyti ir velionės mirties priežasties. Teismo medicinos ekspertai pagal tai, kas iš jos liko, galėjo konstatuoti tik tai, kad mirtis nebuvo smurtinė. Nebuvo prasmės net atlikti toksikologinio tyrimo. Pabrėžiant, kad galimos didelės paklaidos, suformuluota prielaida, kad velionė mirė vienų pusketvirtų metų laikotarpiu, iki buvo aptiki mumija virtę jos palaikai.

Bergždžios įtariamosios apklausos

Niekuo negalėjo padėti tyrimui ir velionės 76 metų motina, kurios parodymai nuolat keitėsi. Pavyko išsiaiškinti tik galimą jos dukters, gimusios 1962 m., mirties datą – 2012-ųjų žiema.

Tačiau apie tai, kas šiai atsitiko, senolė buvo linkusi pasakoti skirtingai. Pareiškusi, kad dukra buvo nužudyta, jau kitą akimirką ji teigė, kad velionės mirtis buvo neskausminga. Po to pasakojo, kad dukra mirė nuo juodligės. Dar vėliau – kad ant jos rankų.

Kol galiausiai, parodžius senolę psichiatrams, šie konstatavo, kad ji negali atsakyti nei už savo žodžius, nei už veiksmus. Dar daugiau: paaiškėjo, kad ji psichiatrų įskaitoje dar nuo 1982-ųjų. Tačiau paskutinis įrašas šios pacientės medicinos dokumentuose darytas 1995-aisiais. Po to ji iš psichiatrų akiračio dingo.

Ligonei reikėjo pagalbos

"Kauno diena" rašė, kad įtardamas panašius dalykus, šį nemažą rezonansą sukėlusį ikiteisminį tyrimą kuruojantis prokuroras net nesikreipė į teismą dėl 76-erių kaunietės suėmimo. Ji buvo įtariama dukters palaikų išniekinimu, kai jos namų rūsyje pernai lapkričio 8-ąją buvo rasta mumija.

"Absoliučiai sunkus atvejis", – neslėpė tada prokuroras, tikindamas, kad teisėsaugininkai suinteresuoti įtariamajai padėti, o ne laikyti ją už grotų. Esą senolė ir buvo sulaikyta dviem paroms tik todėl, kad jos būklė akivaizdžiai reikalavo pagalbos.

Šiandien ji – psichiatrų globoje. Ateityje šis ikiteisminis tyrimas bus nutrauktas, nes kuo toliau, tuo labiau aišku, kad senolė laikė savo dukters palaikus rūsyje ne tyčia, turėdama tikslą juos išniekinti, kaip yra teigiama atsakomybę už tai numatančiame Baudžiamojo kodekso straipsnyje, bet dėl visai kitų priežasčių, kurių ji pati pakeisti negalėjo.

Skurdi priešistorė

Kaip jau rašyta, po sensacingo mumijos radimo ilgametis sodininkų bendrijoje "Vėtrungė" pirmininkas "Kauno dienai" teigė, kad senolė nusipirko namelį šiuose soduose dar prieš jį. O jis čia turi sklypą jau apie 20 metų.

"Tai buvę kažkurios Kauno kranų valdybos sodai, bet, mano žiniomis, ji ten nedirbo. Bet, kaip ir aš, įsigijo čia namuką iš buvusių šios valdybos darbuotojų. Iš pradžių ji čia leisdavo tik vasaras. Paskutinė žinoma jos registracijos vieta – Kaune, Rasytės gatvėje. Ir tai buvo 1996 m.", – savo žiniomis dalijosi bendrijos pirmininkas.

Jo duomenimis, dukra apsigyveno pas motiną maždaug prieš šešerius metus. Ji buvo tokio paties keisto būdo, dėl ko kaimynai net įtarė, kad moteris vartoja narkotikus. Tačiau dukra dar su kaimynais bendravo. Prieš pat dingimą ji teigė, kad rengiasi išvažiuoti į Lenkiją.

Kieno kapą lankė motina?

Pirmoji velionės pasigedo gretimame sode gyvenanti tokia pati keistuolė jos draugė.

Pasakojo "Vėtrungės" pirmininkas ir apie tai, kad prieš kelerius metus anonimas jau buvo pranešęs policijai apie pražuvėlės draugės kalbas, esą motina laiko mirusią dukrą rūsyje. Tačiau šią informaciją atsiųsti patikrinti pareigūnai nieko motinos bei dukters dviaukštyje tada nerado, o jo durų nelaužė, nes neturėjo tokio leidimo.

Atrodo, kad ir policija tada nepatikėjo šiuo keistu anonimo pranešimu. Kaip ir keistuolių kaimynai, kurie nusiramino po to, kai buvusi pražuvėlės klasės draugė pranešė jau kitą žinią. Esą sutikusi buvusios bendramokslės motiną Karmėlavos kapinėse ir ši teigusi, kad atvyko aplankyti dukters kapo.

Apsisprendė netylėti

Pirmadienį pasirodžius publikacijai apie tai, kad ketinama nutraukti tyrimą dėl rastos mumijos, netikėtai atsirado lig tol tylėjusi velionės bei jos motinos giminaitė.

„Esu motinos pusseserė – mūsų tėvai buvo broliai. Tačiau pastaruosius ketverius-penkerius metus beveik nebendravome. Tik tada, kai atsitiktinai susitikdavome Kaune“, – pasakojo 88-tus metus pradėjusi Partizanų gatvės gyventoja.

Pašnekovė teisinosi neatsiliepusi iš karto, kai apie rastą mumiją pasakojo visa žiniasklaida, nes vyras bei sūnus patarė nesikišti. Tačiau paaiškėjus, kad jos pusseserės dukrą ketinama palaidoti valstybės lėšomis, vadinasi, šalia neatpažintų asmenų, ji nusprendė netylėti.

„Pusseserės tėvai ir broliai palaidoti Petrašiūnuose, iš kur mes visi kilę. Todėl manau, kad ten valstybės lėšomis turėtų būti palaidota ir jos dukra,“ – išsakė savo pageidavimą pašnekovė. „Kauno diena“ jį perdavė ikiteisminiam tyrimui vadovaujančiam prokurorui.

Buvo skandalų ir anksčiau

Pašnekovė atskleidė ir daugiau savo pusseserės, kurį šiuo metu – psichiatrų globoje, gyvenimo paslapčių.

Esą sovietiniais laikais ji buvo pasiturinti ponia – dirbo Karmėlavos „Žibinto“ restorane. Ir buvo slapčia ištekėjusi už ruso gydytojo, nuo kurio ir pagimdė dukrą. Tačiau šis vėliau grįžo į Rusiją ir po kurio laiko norėjo išsivežti ten ir dukrą, tačiau motina neleido. Tai buvo apie 1982-uosius, kai pastaroji pateko į psichiatrų įskaitas. Anot jos pusseserės, tai nutiko po tuo metu plačiai nuskambėjusios istorijos apie sergančio laukinio gyvūno mėsa apsinuodijusią visą Petrašiūnų mokyklos abiturientų klasę. Joje mokėsi jau velionė pašnekovės pusseserės dukra. O šią nepatikrintą mėsą iš ją sumedžiojusių sovietų kariškių nupirko pašnekovės pusseserė.

Užsmaugė skolos

Prasidėjus nesėkmių ruožui, motina su dukra turėjo išsikelti ir iš gimtųjų Petrašiūnų, nes jų namo vietoje buvo pastatyta dabartinė parduotuvė „Šilas“.

Kad gautų du atskirus butus, tada duktė fiktyviai ištekėjo. Gyveno jos abi tame pačiame Rasytės gatvės daugiabutyje – tik skirtinguose aukštuose. Tačiau vėliau abi šiuos butus prarado dėl skolų.

Motinos ir dukters giminaitė teigė niekada jų sodo namelyje nebuvusi. Kai paskutinį kartą susitiko Kaune dukrą, ši perėjo į kitą gatvės pusę. Prieš tai giminaitė buvo jai patarusi vėl parodyti motiną gydytojams. Tačiau dukra atsakiusi, kad nėra reikalo – motina nėra agresyvi. Be to, vienintelis oficialus jų pragyvenimo šaltinis buvo motinos pensija.

Anot pašnekovės, ji – ne vienintelė motinos ir dukters giminaitė, kuri lig šiol buvo linkusi tūnoti šešėlyje. Širvintų rajone dar gyvena už ją jaunesnė pusseserė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aaaaaaa

aaaaaaa portretas
1996 m. paskutinį kartą gydėsi pas psichiatrus......baisu..... Sovietiniais laikais tokių ligonių neklausdavo ar nori , o gydydavo, nes jie patys savo ligos nepripažįsta. o dabar: nenori- nesigydyk, tai ir laksto laukais (tas pats ir su tuberkulioze, ir su venerinėm ligom) ..... TAIP PIRMIAUSIA KENČIA PATYS LIGONIAI.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių