Mažylių kankintojai išgirdo nuosprendį

Kauno apylinkės teismas paskelbė nuosprendį plačiai nuskambėjusios egzekucijos, kurios šokiruojantys vaizdai pernai vasarą pasklido po internetą, autoriams. Prie suolo pririštų ir pliauska talžytų mažamečių motina bei netikras senelis nubausti lygtinėmis bausmėmis. 

Išgelbėjo kaimynas

Kaip jau rašyta, policija pranešimą apie Kauno rajone, Šlienavoje, kankinamus mažamečius broliukus gavo vieną pernykštės liepos savaitgalį.

Į jų verksmą sureagavęs kaimynas teigė, kad berniukai pririšti prie suolo ir talžomi pliauska. Prieš pranešdamas apie tai policijai, jis spėjo egzekuciją nufilmuoti.

Įvykio metu namuose buvo ir šių dvejų bei ketverių metų mažylių motina, kuri pati ir pririšo jų kojas prie suolo.

Atvykusi policija konstatavo, kad netikras mažamečių senelis Jonas Matakas, auklėjęs juos po ranka pasitaikiusia pliauska, – neblaivus. 71-erių metų smurtautojui buvo nustatytas lengvas girtumas – 1,04 promilės.

Berniukų  motina Laura Matakienė buvo blaivi. Tačiau ir ji tą vidurdienį kartu su uošviu atsidūrė Kauno policijos areštinėje, iš kurios abu buvo paleisti po dviejų parų.

Psichiatro verdiktas

Nors kaimyno dėka tąkart mažamečiai smarkiai nenukentėjo, Kauno klinikų, į kurias jie buvo nuvežti, medikai ant vyresniojo kojų aptiko ir senesnių mėlynių.

Be to, vienam iš broliukų konstatuoti psichikos sutrikimai, neatmetant, kad šie susiję su jų auklėjimo metodais. Atlikti tokios pačios ekspertizės antrajam dėl tam tikrų aplinkybių nebuvo galimybės.

23-ejų L.Matakienė stojo prieš teismą ne tik dėl nesunkaus, anot teismo medicinos ekspertų, savo mažamečių bejėgiškos būklės vaikų sveikatos sutrikdymo, bet ir dėl piktnaudžiavimo motinos teisėmis ar pareigomis.

Po teisman atvedusio įvykio sūnūs jai negrąžinti. Iš pradžių vaiko teisių apsaugos specialistai apgyvendino abu broliukus vienoje šeimynoje. Tačiau vėliau vyresnįjį pasiėmė auginti jo biologinis tėvas.

Kur yra jaunesniojo tėvas, L.Matakienė teigia nežinanti. Žino tik, kad jis – teistas. 

Gynėsi skirtingai

J.Matakas kaltintas šioje byloje fizinio skausmo savo netikriems anūkams sukėlimu ir nesunkiu vieno iš jų sveikatos sutrikdymu.

Ikiteisminio tyrimo metu šis tik pradinį išsilavinimą turintis senolis bandė teisintis esą drausminti vietoje nenustygstančius berniukus liepęs sūnus. Tačiau pastarasis tikino nieko apie tai nežinojęs. Be to, įvykio metu nebuvo namuose.

Kaip jau rašyta, prieš atverčiant šią bylą teisme, J.Matakas žiniasklaidai, prieš kurią tada teismo koridoriuje taip pat mosikavo lazda, teigė, kad visiškai nesigaili dėl savo poelgio. 

Jo 23-ejų marti, kaip įmanydama, slėpusi veidą, nė į vieną žiniasklaidos klausimą neatsakė. 

Nepripažino tik pasekmių

Teisme L.Matakienė, kurią, kaip ir uošvį gynė valstybės paskirta advokatė, pilnai pripažino savo kaltę ir tikino, kad gailisi, jog taip elgėsi su sūnumis.

Ji teisinosi pririšusi broliukų kojas prie suolo, nes dėl šių judrumo tai buvo vienintelis būdas ramiai nudirbti buities darbus. Esą nepririšti mažamečiai lakstė po kiemą, skynė gėles, bėgo pro vartus į gatvę ir pan.

Iš esmės savo kaltę teisme pripažino ir J.Matakas. Esą tada jam trūko kantrybė, nes berniukai neklausė.

Tačiau J.Matakas nenorėjo sutikti, kad toks jo elgesys galėjo vienam iš mažylių sukelti jau minėtą psichikos sutrikimą.

Mažyliams priteistas moralinis atlygis

Kaltinimą šioje neviešai, nes nukentėjusieji – mažamečiai, nagrinėtoje byloje palaikiusi prokurorė Lina Gudonienė siūlė J.Matakui dvejų metų laisvės atėmimo bausmę, atidedant jos vykdymą tokiam pačiam laikotarpiui. L.Matakienei – pusantrų metų laisvės atėmimą, atidedant bausmės vykdymą dvejiems metams. Be to, įpareigoti abu pusę metų po nuosprendžio įsiteisėjimo dalyvauti smurtinį elgesį keičiančiose programose. 

Valstybinė ligonių kasa buvo pareiškusi teisiamiesiems ieškinį dėl kankintiems mažamečiams suteiktos būtinosios medicininės pagalbos. Bylą nagrinėjusi teisėja Aušra Vingilė šį ieškinį paliko nenagrinėtą, bet priteisė mažesniajam broliukui iš mamos 1 tūkst. moralinį atlygį, o vyresniajam - iš mamos ir netikro senelio po 2 tūkst. eurų. Be to, J. Matakui ir L. Matakienei skirtas vienerių metų laisvės atėmimas, atidedant bausmės vykdymą pusantrų metų, įpareigojant abu neišvykti iš gyvenamosios vietos be institucijos, prižiūrėsiančios, kaip jie laikosi teismo nurodymų, leidimo bei dalyvauti smurtinį elgesį keičiančiose programose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

airen

airen portretas
tai blogai kad vaikus isskyre kartu vistiek linksmiau tai kaip nori taip ir elgiasi lyg su daiktais nezinau tiesiog ar cia ta laisve taip susuko prota tas tevas irgi turbut ne ka geresnis uz ta seneli svarbu kad gaus pinigus uz globa

Xxl

Xxl portretas
Nu ir teisingai, tegul senis atsedi gaus Tam kalejime pliausku manau sociai. Zinos kaip skriausti maziukus. O motinai reikia padeti, matot kokia situacija Lietuvoj, mama su mazais vaikuciais turi gyventi glaustis pas kazkoki gerianti seni, reikia gerinti gyvenamas salygas jaunu seimu, nors Tai zinoma neatleidzia mamos nuo atsakomybes pries vaikus it ju sauguma, mama teisingai nubausta.

bausme

bausme portretas
Iskastruoti seni
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių