Kriminalistas: D. Kedžio byla – skaudi visai teisėsaugai

  • Teksto dydis:

Vilniaus miesto apylinkės teismas pirmadienį byloje dėl galimo pareigų neatlikimo apklausė Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotoją Andžejų Roginskį.

Vilniaus miesto apylinkės teismas pirmadienį byloje dėl galimo pareigų neatlikimo apklausė Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotoją Andžejų Roginskį.

Jis paskutinis liudytojas byloje, kurioje teisiami buvęs Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas Visvaldas Račkauskas, buvęs Lietuvos kriminalinės policijos biuro vado pavaduotojas Tomas Ulpis, Kriminalinio policijos biuro pareigūnai, operatyvinius veiksmus atlikę Dariušas Sinkevičius ir Vitalijus Vitkovskis bei jų vadovas, Nusikaltimų tyrimo 1-osios valdybos 1-ojo skyriaus viršininkas Emilijus Damukaitis.

Tačiau iškviesti ir apklausti papildomus liudininkus teismo dar gali prašyti kaltinamieji.

A.Roginskis teismui sakė, kad 2009 metų rudenį ar žiemą jis buvo komandiruotėje Londone. Manyta, kad po žudynių Kaune Drąsius Kedys gali slapstytis užsienyje. A.Roginskiui buvo pavesta organizuoti galimą D.Kedžio sulaikymą. 2009 metais A.Roginskis buvo Kriminalinės policijos biuro 1-osos valdybos viršininkas.

Teismas jo taip pat teiravosi, ar savo noru tarnybą paliko kaltinamasis T.Ulpis. Liudytojas patvirtino, kad T.Ulpis iš policijos išėjo savo noru.

"Tai baisi, skaudi byla mums visiems teisėsaugininkams - tyrėjams ir prokurorams. Laukiame teismo išvadų, kas buvo padaryta gerai, kas - blogai. Tai bus labai skaudi pamoka", - žurnalistams sakė A.Roginskis, paklaustas apie įvykius Kaune ir po jų išsirutuliojusias bylas.

Jis pripažino, kai kurie kriminalistai po šių įvykių buvo psichologškai palaužti, jam teko su jais daug bendrauti ir psichologiškai palaikyti.

"Sudėtingas procesas, aš užjaučiu juos ir visi drauge laukiame, kad kuo greičiau būtų išspręstas tas klausimas", - kalbėdamas apie į kaltinamųjų suole sėdusius kriminalistus sakė A.Roginskis.

Kaltinimai esamiems ir buvusiems pareigūnams pateikti dėl jų veiksmų reaguojant į planuojamus teisėjo Jono Furmanavičiaus ir Violetos Naruševičienės nužudymus.

Žiniasklaidoje skelbta, kad prieš žudynes apie planuojamus D.Kedžio veiksmus buvo įspėta policijos vadovybė, tačiau pareigūnai esą nesiėmė veiksmų užkirsti kelią nusikaltimui.

Apie tai žiniasklaidai pranešė Mindaugas Žalimas. Jo teigimu, prieš žudynes Kaune 2009 metų spalį, kai buvo nužudytas Kauno apygardos teismo teisėjas J.Furmanavičius ir V.Naruševičienė, apie planuojamus D.Kedžio veiksmus jis neva įspėjo Policijos departamento vadovybę. Tačiau pareigūnai esą nesiėmė jokių veiksmų, kad užkirstų kelią žudynėms.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas pernai lapkritį Kauno rajono apylinkės prokuratūroje ir tuoj pat perduotas Generalinei prokuratūrai.

D.Kedys kaltino V.Naruševičienę leidus tvirkinti jo ir L.Stankūnaitės mažametę dukrą bei šios pusseserę, pačios V.Naruševičienės mažametę dukrą. J.Furmanavičių ir Aandrių Ūsą D.Kedys kaltino pedofilija. Dviejų instancijų teismai A.Ūsą išteisino.

Po žudynių besislapsčiusio D.Kedžio kūnas rastas 2010 metų balandį prie Kauno marių. Teisėsauga teigia, kad jis mirė nesmurtine mirtimi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Niekas netiki

Niekas netiki portretas
Oficialiai kalbėkite ką norite, bet niekas netiki ir nepatikės, kad policija nesureaguotų į žmogaus pranešimą apie ketinimus nužudyti teisėją ar kitą žmogų, tai neįmanoma.

ZALGFANIS

ZALGFANIS portretas
KAI DEIMANTEI SUEIS 18M TADA KEDZIIAMS BUS DAR VIENA BYLA MERGAITE PAPASAKOS KAIP MOCIUTE JA PRIEVARTAUDAVO

to logika

to logika portretas
O ką dėdė ūsas darė? Ka logika kužda, labai jau mylėjo vaikus, vaikų teisėse savanoriavo su viduriniu, vaikų namai, vieniša mama.
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių