Kova už sklypą Kauno centre persikėlė į teismą

Skandalingai pagarsėjusio sklypo K.Donelaičio g. 83 likimas paaiškės teisme. Nacionalinė žemės agentūra (NŽT) siekia, kad su verslininku nuomos sutartis būtų nepratęsta ir skelbiamas naujas aukcionas.

Statybos sustabdytos

Mindaugas Plūkas, kadaise laimėjęs Turto banko paskelbtą aukcioną ir įsigijęs šiame sklype buvusius griuvėsius, jų vietoje planavo statyti daugiabutį su komercinės paskirties patalpomis. Verslininko žmona Edita Plūkienė yra Kauno miesto tarybos narė, priklausanti valdančiajai koalicijai.

Parengtas, patvirtintas jo projektas, gauti visi reikalingi leidimai šiam statiniui atsirasti. Tačiau vos prasidėjus statybos darbams M.Plūkas dėl jų atsidūrė teisme.

Žemė yra valstybinė, M.Plūkui ji buvo išnuomota tik dešimčiai metų. Žemės nuomos sutartis pasibaigė šiemet, spėjus tik pakloti planuoto penkiaaukščio pamatus.

NŽT žemės nuomos sutarties pratęsti ar sudaryti naujos nesutinka ir teisme reikalauja, kad pradėtų statybų neliktų nė ženklo. Akcentuojama, kad statybos vyko net ir pasibaigus nuomos sutarčiai.

NŽT teisme atstovavęs tarnybos Kauno skyriaus vyriausiasis specialistas Remigijus Stundžia sakė, kad, tarnybai pasiekus savo, sklypas tikriausiai vėl būtų nuomojamas aukciono būdu. Jame galėtų dalyvauti ir M.Plūkas.

Atbaidys investuotojus

"Tai labai formalus požiūris į situaciją", – stebėjosi M.Plūkui teisme atstovavęs advokatas Saulius Urbonavičius. Jis retoriškai klausė, kaip tai dera su strategija į Kauną pritraukti investuotojų, kurie sutvarkytų apleistas miesto vietas.

Advokatas pasiūlė įsivaizduoti – turi leidimus statyboms, investavai į projekto rengimą, sudarai sutartis su rangovais, atlikai dalį statybos darbų, o staiga būtum įpareigotas viską išardyti, sklypą palikti tuščią, laukti kito nuomos konkurso ir bandyti jame laimę.

Pasak advokato, per dešimt metų spėta tik pakloti pamatus, nes šešerius metus užtruko, kol buvo gauti visi reikiami dokumentai – pradedant leidimais griauti įsigytus griuvėsius, kurie Registrų centro duomenų bazėje vis dar figūruoja kaip realiai esantis pastatas.

M.Plūkas savo nuožiūra yra kreipęsis į teismą, prašydamas įgalioti NŽT sudaryti su juo naują šio sklypo nuomos sutartį ne aukciono būdu ir leisti tęsti pradėtas statybas.

Informacijos neskelbia

NŽT neskelbia, ar tai yra įprasta praktika išnuomoti valstybinę žemę dešimčiai metų, kai joje yra privačiam asmeniui priklausantis statinys. Neaišku ir tai, keliais atvejais, tokiai nuomos sutarčiai pasibaigus, sudaryta nauja arba pratęsta senoji, o keliais atvejais nuspręsta skelbti naują konkursą ir kaip tokiu atveju vystosi pastato savininko ir naujojo žemės nuomotojo, jeigu taip pasisuka įvykiai, santykiai.

NŽT puslapyje pateikiama statistika, kad per šešis 2016 m. mėnesius visoje Lietuvoje patikrinti 650 suteiktų laikinai naudotis žemės ūkio veiklai vykdyti valstybinės žemės plotų bei 700 išnuomotų valstybinės žemės sklypų.

Susidomėjo STT

Birželį šis sklypas figūravo Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) tirtoje istorijoje. Tuomet buvo skelbiama, kad STT pareigūnai lankėsi NŽT Kauno skyriuje, teigta, kad buvo paimti su šiuo sklypu susiję dokumentai.

STT tuomet nurodė, kad pareigūnai plušo prie ikiteisminio tyrimo dėl galimo papirkimo ir prekybos poveikiu NŽT. Tyrė, ar buvęs NŽT direktorės patarėjas Gintaras Furmanavičius iš M.Plūko reikalavo kyšio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

merkurijus

merkurijus portretas
nu va dar vienas maiduoklis nusimato

bankas

bankas portretas
Manau ne uz aciu nzt ,statybu inspekcija,savininkas susitare kad maziausia rizika kai ju varke patvirtins taikos sutartimi teismas .....baisu ,legali shema

TAIP

TAIP portretas
Taigi tas buvęs pastatas parduotas, o žemė išnuomota dešimčiai metų, taigi kalti tie, kurie davė leidimus statybai, neturint tos žemės nuomos sutarties. Vyksta žaidimai tarp pačių tarnybų.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių