Korumpuotos žemėtvarkininkės skydas – mažametė dukra ir neįgalūs tėvai

Kauno apygardos teismas pasigailėjo buvusios Kauno miesto žemėtvarkos skyriaus vyriausiosios specialistės Aušros Valiukienės, kaltintos nusikalstamu būdu – už prekybą žemės sklypais, klastojant dokumentus – įgytų pinigų legalizavimu. Ji palikta laisvėje, tačiau konfiskuotas butas, kurį nuteistoji įgijo dirbama šioje valstybės tarnyboje.

Siūlė griežtesnę bausmę

Prokuroras Vingaudas Rinkevičius siūlė ne tik konfiskuoti 43-ejų A.Valiukienės butą Petrašiūnuose, R.Kalantos gatvėje, bet ir įkalinti ją penkeriems metams.

Tačiau bylą nagrinėjęs teisėjas Algirdas Remeika trečiadienį skyrė A.Valiukienei ketverių metų laisvės atėmimo bausmę, atidedant jos vykdymą trejiems metams, per kuriuos ji negalės išvykti iš naujos savo gyvenamosios vietos be Probacijos tarnybos, prižiūrėsiančios, kaip nuteistoji laikosi skirtos bausmės sąlygų, leidimo. Be to, ji turės sumokėti ir 7532 eurų baudą.

Lietuvos Respublikos vardu konfiskuotas ir A.Valiukienės, kaip konstatuota, iš nusikalstamu būdu gautų lėšų įgytas butas. Nuteistosios teisės į jį buvo laikinai apribotos jau iki šio teismo sprendimo. Nepaisant to, kad oficialiai šis butas kainavo 150 tūkst. litų, t.y. beveik trigubai daugiau, negu A.Valiukienė kaltinta uždirbusi iš savo nusikalstamos veiklos. Tik tiek pavyko rasti nenuginčijamų jos įkalčių.

Anot teisėjo A.Remeikos, A.Valiukienė palikta laisvėje dėl to, kad augina mažametę dukrą bei prižiūri neįgalius tėvus. Be to, konstatuota, kad ji jau nubausta už savo nusikaltimus, nes piktnaudžiavo tarnyba bei sukčiavo tuo pačiu metu, kaip ir įsigijo minėtą butą.

Ankstesnio nuosprendžio neskundė

Kaip jau rašyta, 2015-ųjų lapkritį Kauno apylinkės teismas pripažino A.Valiukienę piktnaudžiavus tarnybine padėtimi bei sukčiavus ir skyrė jai trejų metų bei devynių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant trejiems metams ir įpareigojant nurodytu laikotarpiu neišvykti iš gyvenamosios vietos be Probacijos tarnybos, prižiūrėsiančios, kaip ji vykdo teismo įpareigojimus, žinios bei sumokėti 7532 eurų baudą. Šio nuosprendžio A.Valiukienė neskundė.

Tokia bausmė A.Valiukienei buvo skirta už tai, kad ji, veikdama bendrai su geru savo pažįstamu Arūnu Petraičiu, nusikalstamu būdu įgijo didelės vertės turtą –keturis apskričių viršininkų valdomus laisvos valstybinės žemės fondo sklypus. A.Valiukienei pagal savo tarnybinę padėtį žinant, kad niekas iš buvusių jų savininkų ar palikuonių nepateikė prašymų atkurti nuosavybes teises, pagal išankstinį jos bei A.Petraičio susitarimą tai padarė pastarasis. Gavusi jo tikrovės neatitinkančius prašymus, A.Valiukienė suklastojo Kauno apskrities viršininko išvadas, kad A.Petraitis turi teisę atkurti nuosavybės teises į minėtus sklypus Islandijos plente bei Muravos gatvėje.

Išteisino tik vieną

Į minėtas A.Valiukienės aferas buvo įtrauktas ir Šiaulių apskrities viršininkas, nes tokiu pačiu būdu A.Petraitis neteisėtai paveldėjo ir vieną sklypą Radviliškio rajone.  

Galiausiai, kaip ir buvo sutarta, A.Petraitis minėtas išvadas dėl atkurtos jo nuosavybės teisės į svetimus sklypus pardavė. Teisėsaugininkų duomenimis, – už ne mažiau kaip 80 tūkst. litų (daugiau kaip 23 169 eurai). Didžioji dalis šių pinigų – 65 tūkst. litų (beveik 19 tūkst. eurų) – buvo pervesti į A.Valiukienės sąskaitą. O pastaroji, slėpdama šių nusikalstamu būdu gautų pajamų šaltinį, už 55 tūkst. litų (beveik 16 tūkst. eurų) 2007-aisiais nusipirko minėtą butą R.Kalantos gatvėje, kuriame šiuo metu ir gyvena, pervedusi juos pagal pirkimo-pardavimo sutartį į J.P. sąskaitą.

Tarp asmenų, kurie kartu su A.Valiukiene buvo teisiami už sukčiavimą, J.P. nebuvo. Prieš Kauno apylinkės teismą kartu su ja bei A.Petraičiu stojo ir kaunietė Janina Misevičienė bei Kauno rajone, Lapėse, gyvenanti E. V., kuri buvo įgaliojusi J.Misevičienę atstovauti jai atkuriant jos teises į motinos žemę. Teisėjas Rimantas Sipavičius E.V. išteisino. J.Misevičienę nuteisė trejų metų nelaisvės, bausmės vykdymą atidedant dvejiem metams. A.Petraičiui už sukčiavimą bei dokumentų klastojimą buvo skirta pustrečių metų laisvės atėmimo bausmė, taip pat atidedant jos vykdymą trejiems metams ir įpareigojant neišvykti iš gyvenamosios vietos, apie tai nepranešus Probacijos tarnybai.

Aukščiausiojo Teismo šešėlis

Kauno apylinkės teismas konstatavo, kad A.Valiukienė per penkerius (2005-2010) darbo Kauno žemėtvarkos skyriuje metus, gamindama netikrus bei klastodama tikrus dokumentus, 12 kartų piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, tiek pat kartų klastojo dokumentus ir septynis kartus sukčiavo.

Tačiau teismas skyrė jai švelnesnę bausmę, negu prašė kaltinimą ir anoje byloje palaikęs prokuroras V.Rinkevičius. Pastarasis nuosprendį A.Valiukienei apskundė.

Bet jo skundą nagrinėjęs Kauno apygardos teismo teisėjas Gytis Večerskas nuosprendžio A.Valiukienei nesugriežtino. Atsižvelgta į tai, kad ji turi du vaikus, kurie tada dar abu buvo nepilnamečiai. Remtasi ir Aukščiausiojo Teismo suformuota praktika atsižvelgti į ilgai užtrukusius ikiteisminį tyrimą bei teisminį šios bylos nagrinėjimą.   



NAUJAUSI KOMENTARAI

Status

Status portretas
Nu ir striošna boba. Girtas ant tokios nelipčiau.

Veidas viską pasako

Veidas viską pasako portretas
Matosi kaip "atgailauja"...Vos ne su pašaipėle įsitaisius, matyt ne visus neteisėtai gautus turtus atėmė, kad tokia patenkinta savimi ponia...ir dar drysta dangstytis ligotais tėvais ir dukrele :(

Juozsa

Juozsa portretas
Ir vėl įsisuko. Kodėl pati negalvojo apie šeimą kai darė nusikaltimus? Todėl, kad korumpuota nevienodai zemetvarkininke o visa sistema.Galioja sena taisykle: ranka ranka plauna
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių