Kirgizo nužudymo byloje – ir iš Maskvos atskraidintas įkaltis

Kauno apygardos teismas atvertė Kirgizijos piliečio, kaltinamo kolegos – tolimųjų reisų vairuotojo nužudymu per jųdviejų komandiruotę Kaune, bylą. Į jos posėdį iš Maskvos atskridęs velionio sūnus teigė turintis pasakyti tai, ką išlydėdama liepė mama.

Pirmoji kregždė

"Kauno diena" rašė, kad 64-erių metų kirgizo N.K. kūnas su durtine žaizda krūtinėje buvo rastas užpernai, gruodžio 3-iąją, vienoje Josvainių (Kėdainių r.) automobilių aikštelėje – krovininio "Mercedes Benz Actros", kuriuo jis į Lietuvą iš Biškeko atvežė žuvų krovinį, kabinoje.

Šios langus dengė užtrauktos užuolaidos, o durys buvo užrakintos.

N.K. kūnas buvo aptiktas paslėptas po keleivio sėdyne. O vairuotojo vietoje žiojėjo dar viena dūrio peiliu žymė.

Nuo šios bylos prasidėjo pastarojo meto žudynės, susijusios su Kaunan komandiruotėn atvykusiais buvusių sovietinių respublikų piliečiais.

N.K. nužudymu kaltinamas kitos Biškeko įmonės vairuotojas – taip pat Kirgizijos pilietybę turintis 45-erių rusas Vladimiras Tolstoguzovas. Kolegai dingus, jis buvo atvykęs į Kauno policiją ir dėjosi labai dėl to susirūpinęs.

V.Tolstoguzovas tada teigė matęs dingusįjį prieš šiam išvykstant naujo krovinio į Klaipėdą. Esą jis pats dar kurį laiką buvo likęs Kaune – rengėsi vykti į Belgiją.

Įkalčių netrūksta?

Pergudrauti savo tėvynainius, paprašiusius jo padėti ieškoti dingusio N.K. ir net atsiuntusio į pagalbą dar vieną tolimųjų reisų vairuotoją iš Kirgizijos, V.Tolstoguzovui pavyko. Tačiau, Kauno teisėsaugininkų – ne.

Jam pareikštas kaltinimas nužudžius N.K. paskutinėmis lapkričio dienomis.

Nusikaltimo laikas atkurtas remiantis vaizdo kameromis, N.K. vilkiko tachografo parodymais ir mobiliųjų telefonų išklotinėmis.

V.Tolstoguzovas kaltinamas nužudęs N.K. Kaune – Elektrėnų gatvėje esančioje automobilių aikštelėje.

Yra pagrindo įtarti, kad tragiškai pasibaigusio jųdviejų konflikto priežastimi galėjo tapti degalų iš N.K. vilkiko vagystė. Vaizdo kameros užfiksavo, kaip prieš šiam išvykstant Kėdainių kryptimi, kažkas sukiojasi aplink degalų baką.

Naktis su lavonu

Kaltinamajame akte apie V.Tolstoguzovui inkriminuojamą nusikaltimą kalbama ne tik minučių, remiantis jau minėtomis įrodymų bazėmis, tikslumu, bet ir atkurtas jo planas sumėtyti pėdsakus.

Apie kai kuriuos jo poelgius sprendžiama ir pagal rastus įkalčius. Pavyzdžiui, nupjautą N.K. krovininio automobilio vairuotojo saugos diržą. Iš to daroma prielaida, kad jis užpultas galbūt jau susirengęs išvykti iš aikštelės.

Pagal pareikštą kaltinimą, N.K. iš jos jau buvo išvežtas negyvas. Neatmetant,  kad dideliu greičiu, ką taip užfiksavo vaizdo kameros, Kėdainių link lėkusį velionio vilkiką  V.Tolstoguzovas vairavo neblaivus.

Pasiekęs minėtą Josvainių automobilių aikštelę, jis praleido ten visą naktį. Arba tai irgi buvo plano dalis – išaušus įsimaišyti į žmonių srautą ir būti kuo mažiau pastebimam, arba todėl, kad nesugebėjo išsikviesti taksi. Užfiksuota, kad jis skambino įvairioms tokias paslaugas teikiančioms firmoms tąnakt ne kartą, tačiau šios, greičiausiai, nerizikavo siųsti kažin kur savo vairuotojo.

Galiausiai V.Tolstoguzovas surinko ant netoliese esančio baro nurodytą taksi numerį, kuriuo atsiliepė tądien nedirbęs vietinis taksistas.

Kaltės nepripažįsta

V.Tolstoguzovas buvo sulaikytas Belgijoje, į kurią išskubėjo po apsilankymo Kauno policijoje, – pagal Europos arešto orderį.

Nors jam Lietuvos valstybės skirta advokatė ir bando įrodyti, kad jos ginamasis ten išskubėjo darbdavių nurodymu, teismai, kurių sprendimu V.Tolstoguzovas – jau daugiau kaip metai už grotų, laiko tai pabėgimu.

Nužudęs N.K. jis neprisipažįsta.

Ikiteisminio tyrimo metu tikino tik leidęs su esą mįslingai dingusiu savo tėvynainiu laisvalaikį ir, šiam išvykus naujo krovinio, daugiau jo nematė.

Stojęs prieš teismą, V.Tolstoguzovas teigė ankstesnių savo parodymų neatsisakantis. Tačiau teisme juos duos tik po liudytojų apklausos.

Pagal Lietuvos įstatymus jam gresia laisvės atėmimas nuo septynerių iki penkiolikos metų.

Paslydo lygioje vietoje?

Tėtis buvo sąžiningas ir teisingas žmogus.

Į penktadienio posėdį liudytojai kviesti nebuvo. Atvyko tik nukentėjusiuoju pripažintas Maskvoje gyvenantis vienas iš N.K. sūnų.

Šiam įėjus į teismo posėdžių salę, įvyko iškalbinga nukentėjusiojo ir teismo narve įkurdinto V.Tolstoguzovo žvilgsnių dvikova, po kurios pastarasis pareiškė svečiui iš Maskvos užuojautą, kurią užbaigė teiginys, kad jis su tuo niekaip nesusijęs.

N.K. sūnus teismui pareiškė, kad jokio ieškinio V.Tolstoguzovui nepateiks. "Noriu tik pasakyti, ką įpareigojo mama, iš karto po žinios apie tragediją pamiršusi paminėti labai svarbų dalyką – kad nepavykstant susisiekti telefonu su vyru, su kuriuo susiskambindavo kasdien, paprašė šiandieninio teisiamojo pagalbos. Šis sutiko N.K. paskambinti. Tačiau perskambinęs vos už 2–3 sek. teigė, kad ir jam N.K. neatsako", – pasakojo nužudytojo sūnus.

Bylą teismui rengę teisėsaugininkai nustatė ir tai, kad V.Tolstoguzovas išvyko iš Josvainių ir su savo, ir su N.K. mobiliojo ryšio telefonais. Tačiau pastaruoju atsikratė "Megos" apylinkėse.

Nukentėjusiojo išpažintis

Vienoje Maskvos bendrovėje technikos direktoriumi dirbantis N.K. sūnus, pasibaigus teismo posėdžiui, "Kauno dienai" teigė neturintis abejonių, kad jo tėvą nužudė V.Tolstoguzovas.

Tačiau į kitą klausimą – už ką, atsakė: "Nežinau." Nors teismo posėdyje, prokuroro paprašytas apibūdinti savo tėvą, teigė, kad pastarasis buvo ramus žmogus, kurio jis niekada nematė su kuo nors konfliktuojančio. Tačiau galėdavo paklausti darbdavio, kodėl vėluoja alga.

"Tėtis buvo sąžiningas ir teisingas žmogus", – teigė N.K. sūnus.

"Kauno dienai" pasiteiravus jo, kodėl nepareiškė žudikui jokio ieškinio, N.K. sūnus atsakė, kad to nekomentuos, nes tai – asmeniška, tačiau tikrai nesusiję su teisiamuoju.

Anot teisėsaugininkų, reikšti Lietuvoje teisiamam Kirgizijos piliečiui ieškinį nėra prasmės. Lietuvoje jis jokio turto neturi, o jo tėvynė nelabai linkusi bendradarbiauti su mūsų teisėsaugos institucijomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių