„Kauno vandenų“ korupcijos byla: finišas jau greitai

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Prireikė beveik trejų metų teisme išnagrinėti skandalingąją "Kauno vandenų" korupcijos bylą. Šios istorijos devyni veikėjai greitai išgirs nuosprendį – tarp jų vienas buvęs įtakingas politikas.

Daugelis gal net pamiršo, kad šiame korupcijos voratinklio centre tarp kaltinamųjų – ir buvęs vienas Kauno socialdemokratų lyderių, miesto tarybos narys ir "Kauno vandenų" technikos direktorius Valys Venslovas.

Spalio pabaigoje Kauno apygardos teismas paskelbs nuosprendį šioje "Kauno vandenų" byloje. Valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Valentinas Alekna kaltinamiesiems jau pasiūlė bausmes. Tik centrinei šios bylos figūrai pasiūlyta su laisvės atėmimu susijusi bausmė, tačiau ir tą siūloma atidėta.

Buvusiam "Kauno vandenų" techniniam direktoriui V.Venslovui prokuroras pasiūlė paskirti subendrintą trejų metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant trejiems metams. V.Venslovui taip pat siūloma ir 2 tūkst. MGL dydžio bauda – apie 100 tūkst. eurų. Be to, teismo prašoma iš jo penkeriems metams atimti teisę dirbti ar eiti valstybės tarnautojui prilyginto asmens pareigas savivaldybės ar valstybės įmonėse ar savivaldybių ir valstybės kontroliuojamuose viešuosiuose juridiniuose asmenyse.

Didelės apimties ikiteisminis tyrimas atskleidė, kad kyšiai "Kauno vandenų" vadovams buvo mokami nuolat. Skelbta, kad vien per 2012 ir 2013 m. kai kurios verslo įmonės už kyšius laimėjo net 70 viešųjų pirkimų konkursų. Kyšio dydis priklausydavo nuo darbų sumos: svyruodavo nuo 3 iki 10 proc.

Vieno kyšio suma vidutiniškai būdavo apie 2 tūkst. litų (beveik 600 eurų). Be to, kyšiai buvo mokami ne tik pinigais, bet ir įvairiais daiktais. Pavyzdžiui, tuometis bendrovės technikos direktorius V.Venslovas kaip kyšį gavo profesionalią žvejybos valtį, kurios vertė 2013 m. galėjo būti apie 3 tūkst. litų (beveik 900 eurų). Iš viso byloje nagrinėti aštuoni skirtingi kyšio epizodai. Didžiausia rangovų "Kauno vandenų" atstovams sumokėta kyšio suma – 6 800 litų (beveik 2 tūkst. eurų).

Priminsime, kad V.Venslovui teko išbandyti ir Kauno tardymo izoliatoriaus gultą. 2014 m. korupcija įtariamas politikas už grotų praleido mėnesį, tačiau pareikšti kaltinimai nesulaikė jo nuo užmojo dalyvauti 2015 m. savivaldybių tarybų rinkimuose. Tačiau fortūna jam nebuvo palanki ir V.Venslovui teko išgyventi politiko karjeros saulėlydį.

"Kauno vandenyse" kyšio suma svyravo nuo 3 iki 10 proc. užsakymo vertės. (Tomo Raginos nuotr.)

Kaltinamųjų gretos

Kaltinimų vėzdas smogė ir dar trims "Kauno vandenų" darbuotojams – Siurblinių skyriaus viršininkui Egidijui Dūdai, Tinklų skyriaus viršininkui Vytautui Rudžiui ir statybos inžinieriui Stasiui Jagelavičiui.

Šiems trims vyrams nepavyko išvengti dalyvavimo korupcinėse machinacijose padarinių. E.Dūdai prokuroras pasiūlė skirti subendrintą bausmę – 700 MGL, t.y. 35 tūkst. eurų dydžio baudą, V.Rudžiui skirti 500 MGL (25 tūkst. eurų) baudą, o S.Jagelavičiui skirti subendrintą 800 MGL (40 tūkst. eurų) dydžio baudą.

Visiems trims "Kauno vandenų" darbuotojams siūloma taikyti baudžiamojo poveikio priemonę – teisės dirbti ar eiti valstybės tarnautojui prilyginto asmens pareigas savivaldybės ar valstybės įmonėse ar savivaldybių bei valstybės kontroliuojamuose viešuosiuose juridiniuose asmenyse atėmimą – E.Dūdai ir V.Rudžiui trejiems metams, S.Jagelavičiui – ketveriems metams.

Į teisiamųjų gretas Kauno apygardos teisme sėdo ir kyšiais "Kauno vandenų" darbuotojus maitinę privačių bendrovių direktoriai. Visiems jiems pasiūlytos su laisvės atėmimu nesusijusios bausmės, o baudos: Tomui Gumbelevičiui – 150 MGL (7,5 tūkst. eurų) dydžio bauda, Algirdui Grybauskui – 320 MGL (16 tūkst. eurų), Linui Bernotui – 600 MGL (30 tūkst. eurų), Romui Gaidžiui – 360 MGL (18 tūkst. eurų) ir Andriui Kazickui – 400 MGL (20 tūkst. eurų) dydžio bauda.

Kalbantys vaizdai

"Kauno vandenų" korupcijos bylą nagrinėjant Kauno apygardos teisme, buvo žiūrimi vaizdo įrašai, kaip kyšiai keliaudavo po savivaldybės valdomos įmonės patalpas. Viena iš Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentų stebėta veiksmo vieta – rūkomasis "Kauno vandenyse", vadinamas poilsio kambariu.

Kai kurie čia užsukusiųjų pokalbiai priminė pašnekesius rūkant – apie šaltą rudenišką orą, vyriškai pleptelėta apie sveikatos sutrikimus, savaitgalio pramogas, pirmuosius šalčius ir slidžias gatves, žvejybą.

Visuose STT agentų užfiksuotuose vaizduose vienas veikėjas nesikeitė. Tai V.Venslovas. Kai kurie pokalbiai buvo dalykiški ir tik patiems pašnekovams suprantami tarp eilučių. "Kiek?" – toks klausimas skambėjo ne kartą. Net dviejuose vaizdo kamerų užfiksuotuose pokalbiuose kaltintojai įžvelgė pinigų perdavimo momentą, lydimą greičiausiai sutartiniu žodžiu "Murava".

Pareigūnų atskleistos korupcijos tradicijos savivaldybės įmonėje "Kauno vandenys" buvo tokios: kyšius ima technikos direktorius ir dalija paimtą sumą pagal nuopelnus. Tyrėjai patikrino tiriamo laikotarpio "Kauno vandenų" viešuosius pirkimus, kurių bendra vertė – 1,3 mln. litų (apie 370 tūkst. eurų).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pasitikrinkit

Pasitikrinkit portretas
Ar kas nors ten ziurejo,kaip projektai daromi,net smulkiausiems projektams, gryni pinigiukai ir jokio kvito,o ar tiks tau tas projektas tai visai nesvarbu.Svarbiausia,kad susimoketum.

darius

darius portretas
o labai keista kodel tuo metu buvusio generalinio baltreno nieks nejudina netikiu kad ne prie ko buvo zurnalistam paklausus kiek uz maza mersiuko autobusiukka su plovimo iranga mokejo pramekeno ;;apie 800000 litu ;;;griuk ir voliokis

Kaunietis

Kaunietis portretas
Ir toliau savivaldybės įmonėse viešieji pirkimai yra neskaidrūs. Vienas iš tokių labai man užkliuvusių- Kauno gatvių apšvietimo. Konkursus organizuoja Abarius. Prašime peržiūrėti šito žmogaus kompetenciją ir patikrinti sąžinę.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių