Kauno teisėsaugos akiratyje – nelegalūs užkandžių gamintojai

Kauno teisėsauga pradėjo pirmus ikiteisminius tyrimus dėl nelegalių užkandžių gamintojų. Demaskuoti penki adresai Šilainiuose, Vilijampolėje, Aleksote, Vaišvydavoje ir Viršužiglyje, kuriuose buvo verčiamasi tokia neteisėta veikla, už kurią gresia net laisvės atėmimas iki ketverių metų. Anksčiau dažniau už tai buvo baudžiami mėsos produktus antisanitarinėmis sąlygomis gaminę asmenys.

Pasiūla pranoksta leidimų skaičių

Anot ikiteisminius tyrimus atliekančio Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos skyriaus viršininko Donato Karaluko, pirminė informacija apie galimus įtariamuosius buvo gauta iš Maisto ir veterinarijos tarnybos, ne tik vedančios apsinuodijimo minėtais produktais statistiką, bet ir atkreipusios dėmesį į išaugusią maisto ruošos paslaugų pasiūlą, esant gerokai mažesniam oficialių leidimų verstis ūkine, komercine ar finansine veikla skaičiui. 

Policija, savo ruožtu, patikrino elektroninėje erdvėje esančius skelbimus apie maisto gaminių ruošimą įvairioms šventėms ir apsilankė įtarimą sukėlusiuose minėtuose penkiuose adresuose. Vizitai baigėsi kratomis bei pareikštais įtarimais šešiems asmenims.

Reidų dalyviai buvo šokiruoti

Dažniausiai nustatyti pažeidimai – turėtas tik verslo liudijimas, tačiau nebuvo gautas ir tokiai veiklai būtinas Maisto ir veterinarijos tarnybos leidimas.

Visais atvejais keliamų reikalavimų neatitiko ir patalpos, kuriose buvo ruošiamas maistas, nors jis buvo gaminamas daugiausiai nuosavuose namuose.

Kratų metu išimtus maisto produktus (sumuštinius, vieno kąsnio užkandžius, koldūnus, virtinius) liepta sunaikinti. 

„Buvo ir tokių vietų, kur buvo malonu užeiti. Ne visi restoranai tokiu principu ruošia maistą – tvarkinga, švaru, gražu, bet yra ir tokių vietų, kur tikrai nebuvo gaila registruoti nusikalstamas veikas, nes patiems pamačius, kokiomis sąlygomis ruošiamas maistas, nenorėtumėte jo nei valgyti, nei kitų vaišinti“, – žurnalistams antradienį sakė D. Karalukas.

Nukentėjo ir valstybė

„Tokios veikos paprastai padaro žalą ne tik valstybės biudžetui, nes nesumokami mokesčiai, bet ir smarkiai rizikuojama žmonių sveikata“, – buvo linkęs pridurti pradėtus penkis ikiteisminius tyrimus kuruojančio Kauno apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Egidijus Zuzevičius.

Preliminariais duomenimis, demaskuotų nelegalių maisto gamintojų mėnesio pajamos, priklausomai nuo metų laiko ir užsakymų, siekė nuo trijų iki aštuonių tūkstančių eurų. O jie tuo vertėsi nuo metų iki pusantrų.

Kad visa tai nevirstu infekciniu susirgimu, įspėjame gyventojus atidžiai pasirinkti maisto gaminius savo šventei.

"Bus kreiptasi ir į Mokesčių inspekciją, kad ši suskaičiuotų jų pajamas ir nesumokėtus mokesčius", - sakė E. Zuzevičius.

Už neteisėtą vertimąsi ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla, kuo įtariami demaskuotieji, gresia viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Iškalbinga reakcija

"Bylas atiduosime į teismą arba įtariamieji bus nubausti kitaip", - teigė D. Karalukas.

Anot jo, demaskuotieji prisipažino supratę, kad jų veikla nelegali, tačiau teisinosi, kad, norėdami varžytis su konkurentais bei daugiau uždirbti, neturi sąlygų išsinuomoti reikalavimus atitinkančias patalpas.    

„Nusikaltimai, dėl kurių pradėti ikiteisminiai tyrimai, nėra tokie sunkūs, kad dėl jų reikėtų daryti ažiotažą. Tačiau jie pasunkėja, apsinuodijus. Tada kalti būna visi tik ne mes patys. Nors, kai mes sulaikome asmenis, gaminančius šiuos užkandžius, ir juos užsisakiusieji, ir gaminantys pyksta, kad gadiname jų šventę ir griauname verslą. Tačiau kitą dieną, kai apsinuodijama, jau pykstama ant policijos, kad ji nieko nedaro. Todėl mes dirbsime ir toliau bei bendradarbiausime su Maisto ir veterinarijos tarnyba“, – akcentavo D.Karalukas.

Vaišinta net žvėriena

Ieškantiems internete pigesnės pagalbos rengiantis šventėms pareigūnai linkę rekomenduoti pasiteirauti išsirinkto maisto gamintojo, ar jis turi Maisto ir veterinarijos tarnybos išduotą maisto tvarkymo pažymėjimą. Jeigu tokio pažymėjimo gamintojas neturi, greičiausiai jis neturi ir patalpų, tinkamų verstis tokia veikla. 

Anot Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Kauno padalinio vyriausiojo veterinarijos gydytojo-inspektoriaus Nemuno Antanavičiaus, jų tarnyba neturi galimybės kontroliuoti neregistruotų maisto tvarkymo subjektų veiklos, nors šių gaminama produkcija kelia pavojų sveikatai.

"Tokie asmenys produktų gamybai naudoja neaiškios kilmės žaliavas, jų produkcija neretai gaminama antisanitarinėmis sąlygomis ir platinama, pažeidžiant produktų laikymo ir transporto reikalavimus. Kad visa tai nevirstu infekciniu susirgimu, įspėjame gyventojus atidžiai pasirinkti maisto gaminius savo šventei", - įsibėgėjant vasarai bei ją lydinčioms šventėms buvo linkęs akcentuoti ir minėtas Maisto ir veterinarijos tarnybos specialistas.

Vienas Kauno teisėsaugininkų pradėtas ikiteisminis tyrimas yra dėl nelegalaus koldūnų gaminimo iš sumedžiotos žvėrienos. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

?

? portretas
Čia gal apie čarli pica ar katpedele nori pasakyti?

Vakar

Vakar portretas
per TV gan aiskiai matesi tvarkingi darbastaliai. Ar ko nors truksta? Sekmes tvarkingame,saziningame versle.

Mikas

Mikas portretas
Neburnokite ant policijos. Jei apsinuodije tokiu maistu atidavinesite galus - ka tada kaltinsite? Reksite kad kalta savivaldybe, veterinarijos tarnyba, mokesciai ir ta pati policija kad nesuziurejo jog kazkas "cher znajet" kaip gamina maista bele kokiom salygom. Ka mes nezinom koks lietuvis yra???
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių