Kauno prokurorai nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl kario mirties

  • Teksto dydis:

Kauno apylinkės prokuratūra priėmė nutarimą nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl privalomosios pradinės karo tarnybos kario M.J. mirties pernai gegužę.

Kaip pirmadienį pranešė prokuratūra, tyrimas nutrauktas nustačius, kad 21 metų karys mirė nuo ūmios meningokokinės infekcijos, o ne dėl kieno nors nusikalstamų veiksmų.

Karys mirė pernai ankstų gegužės 16-osios rytą Kauno klinikinėje ligoninėje. Tą pačią dieną Lietuvos kariuomenės Karo policija pradėjo tyrimą dėl M.J. mirties priežasties nustatymo. Šiam ikiteisminiam tyrimui vadovavo Kauno apylinkės prokuratūros 6-ojo skyriaus prokuroras Marius Kazlauskas.

„Kaip rodo tyrimo metu surinkti duomenys, jaunuolio gyvybę pasiglemžė itin žaibiška ir agresyvi meningokokinės infekcijos forma, neturėjusi šiai ligai būdingų indikacijų“, – pranešime cituojamas prokuroras M.Kazlauskas.

Atliekant ikiteisminį tyrimą apklausta beveik 30 liudytojų, išnagrinėti medicinos darbuotojų veiksmai sunegalavus kariui, patikrinti visi medicinos dokumentai.

Tyrimo metu, siekiant išsiaiškinti, ar teisingai ir savalaikiai gydymo įstaigose kariui suteikta medicinos pagalba bei nustatyti kitas bylai reikšmingas aplinkybes, Valstybinės teismo medicinos tarnybos Vilniaus skyriui buvo paskirta atlikti deontologinį ekspertinį tyrimą ir atsakyti, kokia tiesioginė M.J. mirties priežastis, ar teisingai ir savalaikiai jam suteikta medicinos pagalba, gydymas.

Deontologinį tyrimą atlikusi keturių autoritetingų gydytojų ir mokslininkų grupė pateikė išvadą, kad M.J. mirtį lėmė žaibinės meningokokinės infekcijos sukeltas šokas, o ne medicinos darbuotojų veiksmai.

„Kariui buvo taikomas teisingas gydymas ir teisingai teikiama medicininė pagalba. Pažymėtina, kad konkrečiu atveju nebuvo tipinių meningokokinės infekcijos požymių, tai apsunkino ankstesnį tikslios diagnozės nustatymą ir ankstesnį antibiotiko paskyrimą“, – teigiama gydytojų išvadoje.

Atsižvelgdamas į deontologinio tyrimo išvadas bei kitus surinktus duomenis, prokuroras M.Kazlauskas sausio 5 dieną priėmė nutarimą ikiteisminį tyrimą nutraukti, nes nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Nutarimas per 20 dienų nuo nutarimo nuorašo gavimo dienos gali būti skundžiamas Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokuratūros VI-ojo skyriaus vyriausiajam prokurorui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NA NA

NA   NA portretas
įšėjo tėvynės ginti ,o tėvynė nepanoro jo paties ,,,sėkmės ,mažas žmogus ,,,,
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių