Kauno policijos akiratyje – įmonės, neteisėtai registravusios automobilius

  • Teksto dydis:

Kauno pareigūnai nustatė du asmenis, galimai neteisėtai teikusius įgaliojimus įmonių vardu registruoti automobilius, klastojusius automobilių techninės apžiūros ir privalomojo civilinio draudimo dokumentus. Manoma, kad tokiu būdu neteisėtai įgyta 232 740 eurų.

Atlikus eilę ikiteisminio tyrimo veiksmų pareigūnai nustatė, jog vyras (gim. 1965 m.), suteikęs įgaliojimus įmonės vardu registruoti automobilius, užregistravo 2890 automobilių bei sudarė 11 900 suklastotų sandorių. Pas vyrą taip pat rasta 5363 įvairių asmenų dokumentų kopijos.

Vyras galimai teikdavo ne tik įgaliojimus registruoti transporto priemonę įmonės vardu, neįtraukiant tokių duomenų į įmonės buhalterinę apskaitą, bet ir galimai klastodavo techninės apžiūros pažymėjimus bei draudimo polisus. Dokumentai galimai buvo klastojami ne Europos Sąjungos piliečiams automobilyje „Mercedes-Benz“, kur buvo įsirengta kompiuterizuota darbo vieta. Nustatyta, kad galimai už vieno iš šių dokumentų klastojimą buvo imama 15 eurų, taigi galimai šis vyras neteisėtai įgijo 178 500 eurų. Vyrui paskirta kardomoji priemonė – dokumentų paėmimas ir rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Tęsdami ikiteisminį tyrimą, pareigūnai nustatė dar vieną asmenį galimai vykdžiusį neteisėtą juridinio asmens veiklą, klastojant dokumentus ir apgaulingai tvarkant apskaitą. Ikiteisminio tyrimo metu gauta duomenų, jog vyras (gim. 1961 m.) norėdamas gauti pajamų, kitų asmenų, dažniausiai užsienio piliečių iš Ukrainos ir Moldovos, Lietuvoje pirktus automobilius registruodavo dviejų uždarųjų akcinių bendrovių vardu. Per truputį daugiau nei metus laiko šių dviejų bendrovių vardu buvo užregistruotos 1808 transporto priemonės. Vyras, galimai klastodamas bendrovių direktorių parašus, išrašydavo įgaliojimus visiškai disponuoti ir valdyti automobilius bei juos užregistruoti. Tokiu būdu užsienio piliečiai, gabendami automobilį į savo šalį, turėdavo galimybę išvengti privalomų muitinės mokesčių. Manoma, jog vyras galimai neteisėtai įgijo daugiau nei 54 000 eurų.

Kauno pareigūnai atlieka ikiteisminį tyrimą pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 203 str. 2 d., 222 str. 1 d. ir 300 str. 1 d., dėl neteisėtos juridinio asmens veiklos, apgaulingo apskaitos tvarkymo ir dokumento suklastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu. Už tai gresia laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Tyrimus organizuoja ir jiems vadovauja Kauno apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių