Kauno kelių policijos veteranus parklupdė pinigų troškimas

Kolegų, besigalynėjančių su korupcija policijoje, akiratyje atsidūrė dar du Kauno kelių policijos veteranai. Įtariamųjų kyšininkavimu fiasko tapo dvikova su kaip reikiant neįvertintu pradedančiuoju vairuotoju.

Jokių įrodymų nepateikė

Apie tai, kad policijos pareigūnai, patruliuojantys kelyje Kaunas–Panevėžys, iš BMW vairuotojo paėmė 200 eurų kyšį, buvo pranešta sekmadienį apie 11.25 val. Apie tai pranešė pats jį davęs devyniolikmetis – prie BMW vairo sėdėjęs vienos profesinės mokyklos moksleivis. Nuo baudžiamosios atsakomybės už pareigūnų papirkimą jaunuolis, kuriam grėsė laisvės atėmimas iki ketverių metų, bus atleistas.

Anot šio pradedančiojo vairuotojo iš Panevėžio apylinkių, važiavusio tą vidurdienį su ūkininkaujančiu draugu Kauno link, jo vairuojamą BMW ties Nociūnais (Kėdainių r.) sustabdę policininkai iš karto čiupo jautį už ragų. Jam buvo pareikšta, kad  smarkiai viršijo pradedančiajam vairuotojui leistiną greitį, už tai nuo šių metų sausio 1-osios gresia prarasti teisę vairuoti transporto priemonę net iki pusantrų metų.

19-metis prisipažino išsigandęs, nes greitį iš tikrųjų viršijo. Tačiau, vos kyšį paėmę pareigūnai nuvažiavo, jis su draugu susiprotėjo, kad nebuvo pateikti jokie jo galbūt padaryto pažeidimo įrodymai.

Grėsė dideli nemalonumai

Ikiteisminio tyrimo, pradėto dėl galimo pareigūnų kyšininkavimo, duomenimis, įtariamieji greičio matuoklio nenaudojo.

Priešingu atveju, jie galėtų atkeršyti, nors esą dar niekada nėra to buvę, perdavę užfiksuoto pažeidimo duomenis Kelių policijai ir pažeidėjas turėtų už tai atsakyti.

Jau minėta šių metų sausį įsigaliojusi įstatymų pataisa numato, kad jeigu pradedantysis vairuotojas viršija greitį daugiau kaip 30 km, jam gresia prarasti teisę vairuoti nuo trijų iki šešių mėnesių.

Jeigu daugiau kaip 40 km – nuo pusės metų iki metų.

Jeigu leistinas greitis viršytas daugiau kaip 50 km, prarasti vairuotojo pažymėjimą jau gresia ne tik pradedančiam, bet ir stažą turinčiam vairuotojui. Pirmajam – nuo vienų metų iki pusantrų. Antrajam – nuo vieno iki šešių mėnesių.

Policijos vadovai dėkoja

Ar tai buvo pirmasis kartas, kai galbūt pavyko papildyti savo kišenę, naudojantis minėta įstatymų pataisa, tuo įtariami Kauno kelių policijos valdybos Kelių patrulių kuopos vyriausieji patruliai Ž. K. ir D. Č., žino tik jie vieni.

Pirmojo stažas policijoje – daugiau kaip 18 metų, per kuriuos jis septynis kartus skatintas įvairiomis formomis už gerą tarnybą. Antrojo – daugiau kaip keturiolika metų ir aštuoni tokie skatinimai.

Kadangi Kauno policijos vadovybė pati ėmėsi iniciatyvos dėl įtariamųjų kyšininkavimu nušalinimo nuo tarnybos, Imuniteto skyriaus atliekamą ikiteisminį tyrimą dėl galimo šių pareigūnų kyšininkavimo kuruojantis Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras dėl to į teismą nesikreips.

Įtariamiesiems gresia laisvės atėmimas iki septynerių metų. Kauno apskrities policijos vadovai su netinkamai besielgiančiais pareigūnais linkę elgtis principingai – pasitvirtinus įtarimams, visais atvejais jiems taikomos teisės aktų numatytos poveikio priemonės. Jie dėkoja, kad visuomenė nelieka tokiais atvejais abejinga, ir primena, kad apie neteisėtus pareigūnų veiksmus galima pranešti Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) anoniminiu pasitikėjimo telefonu (8 37) 303 050.

Nesusigundo dažniau?

Per pirmąjį šių metų pusmetį Kauno AVPK Imuniteto skyrius gavo 107 pranešimus apie galimus neteisėtus policijos pareigūnų veiksmus. Dažniausiai – apie atliekančiųjų eismo priežiūros funkcijas, kurias vykdo ne tik Kelių policija, bet ir Patrulių rinktinė, o kaimo vietovėse – ir nuovadų pareigūnai, išlaikę atitinkamus egzaminus.

Tačiau per pirmąjį šių metų pusmetį, vadovaujantis minėtais pranešimais, buvo pradėti tik šeši ikiteisminiai tyrimai. Dažniausiai gaunama informacija nepasitvirtina dėl pranešėjų, neretai užvaldytų emocijų – niekam nepatinka būti nubaustam, teisinių žinių stokos.

Palyginkime: pernai per pirmąjį pusmetį buvo gauti 104 tokie pranešimai, pradėti aštuoni ikiteisminiai tyrimai. O per visus 2016-uosius – 192 pranešimai apie galbūt neteisėtus pareigūnų veiksmus, pagal kuriuos buvo pradėta 15 ikiteisminių tyrimų.

Tačiau šiemet Kauno apskrityje buvo pradėti 25 ikiteisminiai tyrimai dėl pareigūnų papirkimo, t. y. kai įvairūs Kelių eismo taisyklių pažeidėjai bandė išsipirkti, duodami juos demaskavusiems pareigūnams kyšius, tačiau pastarieji jais nesusigundė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Fargo-Nuomonei

Fargo-Nuomonei portretas
O pateisini, kai mentai iš akies greitį matuoja?

Nuomonė

Nuomonė portretas
Neteisinu tokių žmonių,kurie patys,neprašpmi siūlo kyši,vėliau skundžia.Policininkai niekada kyšio neprašo,kaip ir daktarai.Kyšius siūlo pažeidėjai ir pacientai.Ir bausti kyšio davėją,reikia daug griežčiau, negu kyšio ėmėją.Kol duosite ir siūlysite,tol ims.Pradėti reikia nuo savęs.

Fargo

Fargo portretas
Aš manau, kad vaikis teisingai padarė, nes mentai jo greitį su fenu paėmė :) Prigavo vienas kitą.Taip kad sakyčiau lygu-lygu. Ir nereikia čia mentams gąsdinti, kad jo lauks, medžios ir t.t. Juokingai atrodo tokie pasakymai, visi žinom, kaip baigėsi mentam, kurie aplinkosaugininką gaudė kaune prie rotušės :)))))
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių