Kauno bendrabučiai – tiksinčios bombos

  • Teksto dydis:

Kas penktas šiemet Kauno daugiabučiuose kilęs gaisras užregistruotas bendrabučio tipo namuose. Remiantis miesto ugniagesių gelbėtojų, atkreipusių dėmesį į šią problemą, statistika, per 20 tokių gaisrų jau žuvo trys žmonės.

Kai kurie bendrabučio tipo Kauno daugiabučiai (Chemijos g. 11 bei Partizanų g. 16) šiais Ugninio, arba Raudonojo gaidžio metais degė jau po tris kartus. Ir, pavyzdžiui, minėto Chemijos gatvės daugiaaukščio problema viešumon iškilo jau pirmąją šių metų naktį, kai apie pusę penkių ryto dėl neatsargaus žmogaus elgesio teko skubiai evakuoti penkiolika jo gyventojų. Dar po poros savaičių – devynis. Tada – jau dėl neatsargaus kaimyno rūkymo sukelto gaisro. Tokia pati aliarmo priežastis įvardyta ir skubant į šį daugiabutį trečią kartą.

Gaisrai, šiemet persekiojantys Partizanų g. 16-uoju numeriu pažymėtą buvusį bendrabutį, apnuogino kitą daugumai tokių daugiabučių būdingą problemą – į juos gali ateiti ir šeimininkauti kas tik nori. Net du kartus nakties metu buvo padegtos butų durys. Laimė, niekas nenukentėjo.

Tačiau šiemet Kauno bendrabučio tipo daugiabučiuose jau žuvo trys žmonės, o tai sudaro trečdalį visų žuvusiųjų šiemet Kauno gaisruose. Tragedijomis pažymėti Kalniečių gatvės 164-asis namas – bendrabučio tipo daugiaaukštis, kuriame dėl neatsargaus rūkymo, kaip įtariama, vartojant alkoholį, žuvo du žmonės, bei Vinčų g. 20, į kurį šiemet ugniagesiai gelbėtojai skubėjo jau du kartus. Pastarajame prieš porą mėnesių žuvo jo bendro naudojimo virtuvėje savavališkai įsikūręs benamis. Anot gaisrų tyrimo specialistų, pirminė šios nelaimės priežastis – pašalinis ugnies šaltinis, neatmetant ir galimos padegimo versijos.

Bendro naudojimo patalpos – ne tik virtuvės, bet ir koridoriai, anot gaisrų tyrimo specialistų, – dažniausi gaisrų kilimo židiniai. O bendrabučio tipo daugiabučiuose – tai didesnio pavojaus problema dėl šių pastatų išplanavimo ir didelio gyventojų tankio. Tarp jų – ir nemažai šeimų su vaikais, tapusių socialiai neatsakingų kaimynų elgesio įkaitais. Kai kurie šiuos pastatus tikrinantys ugniagesiai gelbėtojai linkę patys už savo pinigus nupirkti šioms šeimoms dūmų detektorius, nes jie – bene efektyviausias būdas laiku sužinoti apie nelaimę.

Šiuose pastatuose yra ir ne vienas socialinis būstas, kurio gyventojai dėl savo neatsakingo elgesio neretai ir sukelia gaisrus. Deja, pastarieji įsitikinę, kad dūmų detektoriais, kaip ir gyvenamuoju plotu, juos privalo aprūpinti pastarąjį suteikusi Kauno miesto savivaldybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kodėl neprižiūri ir nesirūpina savivaldybė ,jos juk turtas.Mokesčius gauna iš nuomininkų ,kur jie,kodėl nepanaudojami pagal paskirtį.

Taigi

Taigi portretas
Nieko sau, socialinių būstų savininkai įsitikinę, kad dūmų detektoriais juos privalo aprūpinti savivaldybę, žinoma už mokesčių mokėtojų pinigus. Ar ne laikas tą " socialiai remtinų" ponų įsitikinimą pakeisti, kad mokesčių mokėtojai jiems nieko neskolingi? Manau, kad savivaldybės darbuotojos visiškai neatlieka savo pareigų ir nekontroliuoja tų socialinių būstų gyventojų, ir dėl to nuo jų kenčia kaimynai. Girtavimas, triukšmas, na o pasekmė- gaisrai.Negi savivaldybė nesuvaldo savo nuomininkų? Juk, jei jie neprižiūri patalpų, blogai elgiasi, tai tegul iškeldina lauk. Rūkalams, degtinei pinigų turi, tai tegul ir butus prižiūri, ir tinkamai elgiasi. Baisu, o savivaldybė už mokesčių mokėtojų pinigus dar jiems butų pripirks. Kai už dyką gauna, tai ir nevertina.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių