Kaip Kauno vagys šiurpino Vokietiją

Kauno apylinkės teismas atvertė keturių kauniečių, kaltinamų per septynias naktis pagrobusių Vokietijoje turto daugiau kaip už 181 tūkst. eurų, bylą. Po vienos tokios nakties Diuseldorfe pasigesta trijų BMW, kurių bendra vertė – daugiau kaip 89 tūkst. eurų.

Oficialiai – sėkmingi verslininkai

"Kauno diena" rašė, kad šios organizuotos grupuotės subūrimu kaltinami policijos operatyvininkų su agurkiniais siejami 36-erių metų Rytis Sadauskas ir metais už jį jaunesnis Tomas Kurmilavičius.

Jie kaltinami prieš penkerius metus ne tik suradę asmenis, sutinkančius vogti automobilius, bet ir parengę planą bei paskirstę vaidmenis, sau prisiimdami bendrininkų kelionių į Vokietiją finansavimą ir pragyvenimo ten išlaidas bei jų aprūpinimą vagiamų automobilių užvedimui reikalinga įranga.

Teismui T.Kurmilavičius prisistatė vienos bendrovės pardavimo vadovu. Pastaruoju metus sėkmingu verslininku Anglijoje dėjęsis R.Sadauskas prieš kelis mėnesius buvo tapęs Lietuvos televizijos žvaigžde. Laidos "Emigrantai" eteryje jis gyrėsi, koks yra gerbiamas žmogus už Lamanšo, kur vadovauja asmens sargybinių įmonei.

Kaltinimai R.Sadauskui ir T.Kurmilavičiui, kaip ir kitiems dviem su jais teisiamiems asmenims, remiasi vieno šios gaujos nario, atleisto nuo baudžiamosios atsakomybės, nes sutiko bendradarbiauti su teisėsauga, parodymais.

Skirtingi ir vaidmenys, ir likimai

Kartu su organizatoriais Kauno apylinkės teisme teisiamas ir 48-erių Dainius Miklušis, kurio vaidmuo buvo ieškoti, pagrobti ir paslėpti R.Sadausko ar T.Kurmilavičiaus užsakyto modelio automobilius jų nurodytame garaže-bunkeryje. Kaip ir kito panašaus profilio meistro, dalyvavusio vagiant automobilius BMW Diuseldorfe. Šio asmens, vardu Aurimas, teisėsaugininkams nustatyti nepavyko.

Kitas šios gaujos narys – Mantas Putrūnas, kurio vaidmuo buvo perdaryti garaže-bunkeryje paslėpto grobio identifikavimo numerius, buvo sulaikytas Vokietijos policijos, gavusios apie jį informacijos iš šią organizuotą grupę demaskavusių Kauno organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnų. M.Putrūnas jau išgirdo Vokietijos teismų verdiktą ir atlieka jų skirtą bausmę.

Prieš Kauno apylinkės teismą kartu su R.Sadausku stoję T.Kurmilavičius, D.Miklušis ir Juozas Jančaitis, kuris nebuvo šios organizuotos grupės narys, tik epizodinis jos bendrininkas, buvo sulaikyti Lietuvoje, todėl ir teisiami pagal mūsų šalies įstatymus. 56-erių J.Jančaičio, kaip ir D.Miklušio, teigusio teismui, kad šiuo metru užsiima individualia veikla – perveža krovinius, funkcija buvo užkelti kelionei į Lietuvą paruoštus automobilius ant automobilvežių ir juos pargabenti. Automobilvežių užsakymas, kaip ir grobio realizavimas Kauno automobilių turguje klientams iš Rusijos bei Kazachijos, buvo jau kito šios grupuotės nario – Evaldo Karaliaus funkcija. Ikiteisminis tyrimas pastarojo atžvilgiu išskirtas į atskirą, nes paskelbta jo paieška.

Apsukos greitėjo

R.Sadausko ir T.Kurmilavičiaus suburta grupė kaltinama 2012-ųjų sausį pagrobusi Vokietijos Krėfeldo ir Gelderno miestuose šešis "Volkswagen" modelio automobilius, kurių bendra vertė – 57 tūkst. eurų.

Kaip ir kito – jau dvigubai pelningesnio antskrydžio, surengto tų pačių metų liepą, metu visi jie buvo nusižiūrėti nuosavų vokiečių namų kvartaluose dieną. Tačiau pavogti atėjus nakčiai.

Vadeivos buvo nurodę D.Miklušiui kaip pageidaujamus "VW Touran", "VW Golf 5" ir "VW Golf Plus" modelius. Pastarąjį, 7 tūkst. eurų vertės, D.Miklušis, ištraukęs specialiu įrankiu vairuotojo durelių spynelės šerdelę, prasukęs atsuktuvu spynelę bei išlaužęs užvedimo spynelę, pagrobė, pajungęs įrenginį, padedantį užvesti automobilį, jau pirmąją naktį. Vienas „VW Touran“, įvertintas 15 tūkst. eurų, tokiu pačiu būdu pavogtas dar kitą naktį. Kiti du „VW Touran“, 10 bei 16 tūkst. eurų vertės, kaip ir 5 tūkst. eurų įvertintas „VW Golf V Goal“ –trečiąją naktį. Atėjus ketvirtajai, pagrobtas dar vienas „VW Golf Plus“, įvertintas 4 tūkst. eurų. Ir garažas-bunkeris jau buvo užpildytas. Beliko surašyti pagrobtų automobilių duomenis ir kėbulų identifikavimo numerius, kurie, grįžus į Lietuvą, buvo perduoti T.Kurmilavičiui, kad šis organizuotų netikrų jų dokumentų pagaminimą.

T.Kurmilavičius kartu su suklastotais dokumentais įdavė į Vokietiją išvykstančiai naujai bendrininkų partijai ir naujas spyneles vogtiems automobiliams bei skardeles ir lipdukus su kėbulų numeriais. M.Putrūnas savo užduotį – perdaryti pagrobtų automobilių identifikacinius kėbulo numerius bei pakeisti spyneles įvykdė per porą savaičių.

Prisipažįsta tik vienas

Kraunant pargabenti į Lietuvą paruoštą grobį į tris automobilvežius, užsakytus E.Karaliaus, jau dalyvavo ir J.Jančaitis. E.Karalius juos realizavo Kauno automobilių turguje per du tris mėnesius ir gautas pelnas R.Sadausko bei T.Kurmilavičiaus nurodytomis dalimis buvo pasidalytas.

Tų pačių 2012-ųjų balandį T.Kurmilavičiaus nurodymu buvo pagrobtas ir "VW Touran" su benzininiu varikliu, D.Miklušis Diuseldorfe pavogė tokio modelio automobilį, įvertintą 12 tūkst. eurų, kuris ir vėl buvo paslėptas tame pačiame bunkeryje-garaže. 2012-ųjų liepą jis buvo užpildytas jau R.Sadausko užsakymais grobti ne senesnius kaip 2010-ųjų gamybos trečios klasės BMW, kuriuos vykdė minėtas mįslingasis Aurimas. Vieną naktį jo grobiu tapo 23 tūkst. eurų vertės "BMW 318i". Kitą – 12 tūkst. eurų vertės "BMW 325", 30 tūkst. eurų vertės "BMW 525" ir 47 500 eurų savininko įvertintas "BMW 320 D".

Pavyko rasti tik vieną pavogtą "VW Golf". Po kaltinamojo akto paskelbimo buvo apklaustas automobilių saugojimo-pardavimo aikštelės, kurioje jis aptiktas, darbuotojas. Jis teigė matęs šį automobilį palikusį asmenį pirmą ir paskutinį kartą ir, kaip esą įprasta, nepaprašęs nei jo, nei "VW Golf" dokumentų. Šio asmens, minėto liudytojo teigimu, tarp teisiamųjų nėra.

Tik vienas iš pastarųjų – 56-erių J.Jančaitis – buvo linkęs pripažinti jam pareikštą kaltinimą iš dalies. Esą tik po metų sužinojęs, kad automobiliai, kuriuos jo buvo paprašyti pargabenti į Lietuvą, yra vogti.

R.Sadauskas, sėdėjęs nuleidęs galvą tiek prokurorei skaitant kaltinamąjį aktą, tiek apklausiant minėtą liudytoją, buvo linkęs teigti, kad iš viso neturi ką aiškinti. Kaip ir kiti teisiamieji, jis pažadėjo duoti parodymus tik po visų liudytojų apklausos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ha ha ale bahirai

Ha ha ale bahirai portretas
Apsimetelei

ricis petuhovicius ir arbuzai kazlovicei

ricis petuhovicius ir arbuzai kazlovicei portretas
..........

ozio galva koks is baxuras

ozio galva koks is baxuras portretas
... ..
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių