Ką „superagentas“ planavo kapinėse?

Kodėl „socialinis eksperimentas“, kurį skandalingasis apsišaukėlis Mindaugas Kazimieras Naujanis esą vykdė Vilniaus savivaldybėje, taip plačiai nuskambėjo, o toks pats jo vizitas į Kauno savivaldybę, kuris baigėsi dar kurioziškiau, buvo nutylėtas? Ir, kokiam dar sunkesniam šio, kaip paaiškėjo, sadistinių polinkių turinčio asmens nusikaltimui spėta užbėgti už akių?

Priminė repeticiją

Tokius klausimus kelia Kauno apylinkės teismą pasiekusi dar viena superagentus užsižaidusio minėto tik vidurinį išsilavinimą turinčio Žiežmarių (Kaišiadorių r.) gyventojo byla.

Ji buvo persiųsta į Kauną iš Vilniaus apylinkės teismo. Motyvas – dalis M.K.Naujaniui, kuris bylon sugulusių įvykių metu dar turėjo Stanionio pavardę, inkriminuojamų nusikaltimų buvo įvykdyta būtent čia.

Būtent Kauno savivaldybėje 2016-ųjų rugsėjo pradžioje Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentu apsišaukęs M.K.Naujanis vykdė  "socialinį eksperimentą", apie kurį po jo apsilankymo dar po poros savaičių Vilniaus savivaldybėje trimitavo visa šalies žiniasklaida.

Apie tai, kad šiam STT agentu prisistačiusiam apsišaukėliui prieš tai ir Kauno savivaldybės Aprūpinimo skyriaus vedėjas esą specialiai operacijai davė tarnybinį "VW Jetta", tada buvo nutylėta. Nors šis automobilis buvo grąžintas tik po kelių dienų.

Kaip jau rašyta, Vilniaus savivaldybės darbuotojai tik po kelių valandų suprato, kad buvo apgauti "STT agento", kuris jiems pateikė ne tik šios tarnybos pažymėjimą, bet ir esą jos direktoriaus pasirašytą pažymą, patvirtintą antspaudu.

Vilniečiams paskambino vienos Kaišiadorių rajono degalinės operatorius ir ėmė gėdinti, kad savivaldybės darbuotojas nesumokėjo už degalus. Tik tada apgautieji  puolė skambinti į STT ir išsiaiškino, kad joks jų atstovas tądien savivaldybėje nesilankė.

Vilniaus policija tada gana greitai sulaikė sukčių, nes jis buvo palikęs savo aukoms mobiliojo telefono numerį. Juo paskambinus, apsišaukėlis tikino, kad tebegelbėja Lietuvą, todėl dar negali grąžinti savivaldybės automobilio. O jį sulaikius, pareiškė esą vykdęs socialinį eksperimentą – tikrinęs valdininkų darbo kokybę.

Planavo pagrobti

Remiantis Kauno apylinkės teismą pasiekusia naująja M.K.Naujanio byla, su neva operatyviniam tyrimui pasiskolintu Vilniaus savivaldybės tarnybiniu automobiliu jis rengė kur kas sunkesnį nusikaltimą.

Naująja jo auka turėjo tapti kaimynė, dirbanti Elektrėnų ligoninėje vieno skyriaus vedėja. Pastaroji "Kauno dienai" pasakojo, kad dar prieš planuojamą jos pagrobimą atkreipusi dėmesį į prie M.K.Naujanio ir jo motinos namų stovintį juodos spalvos automobilį su atidaryta bagažine. Labai panašus automobilis vieną rytą jai, važiuojančiai į darbą, ligoninės prieigose užblokavo kelią. Jai šių spąstų išvengti pavyko. Tačiau, vos atėjus į darbą, jai į mobilųjį telefoną paskambino STT pareigūnu prisistatęs asmuo. Jis teigė, kad medikė įtariama kyšio paėmimu, todėl turi būti apklausta. Ir neslėpė, kad būtent jis su kolega bandė užblokuoti jos automobiliui kelią.

Medikei atsakius: "Gerai, mes jūsų laukiame", "STT agentas", kuriam pasiūlyta atvykti į ligoninės administracijos patalpas, skubiai baigė pokalbį. Bandant jam perskambinti, nebeatsiliepė nei nusižiūrėtajai į aukas, nei šios kolegoms, skambinusiems iš savo telefonų.

Medikė kreipėsi į Elektrėnų policiją ir įvardijo galimą įtariamąjį, nes tuo metu ji bylinėjosi su M.K.Naujaniu dėl šio įsibrovimo į jos namus, kuris baigėsi šuns nukankinimu.

Agresyvusis apsišaukėlis greitai buvo demaskuotas. Nors jis nedavė jokių parodymų, Vilniaus teisėsaugininkams pavyko išsiaiškinti, kad M.K.Naujanis, pasitelkęs į pagalbą jau teistą savo pažįstamą, planavo medikę pagrobti. Atsiviliojus ją į neva tarnybinį STT automobilį, ketinta pagrobtąją vežtis į kapines ir ten kankinti, siekiant iškvosti, kiek ji turi pinigų ir kur juos laiko.

Automobilyje, kuriuo tomis dienomis važinėjo M.K.Naujanis, buvo rasti ir antrankiai, ir psichotropinėms medžiagoms priskiriami milteliai.

Paaiškėjo, kad M.K.Naujanio bendrininkas, supratęs, į ką yra įveltas, pamelavo jam, kad esą kalbėjo su medike, kurios buvo siųstas atsivesti į automobilį. Esą sutarė, kad ji ateis vėliau. Jis teisėsaugininkams viską prisipažino. Iš pradžių M.K.Naujanis už pagalbą jam buvo pažadėjęs 300 eurų. O už antrąją seriją kapinėse – jau 1 tūkst. eurų

Medikė pateikė teismui ieškinį, kuriuo iš M.K.Naujanio prašo 10 tūkst. eurų moralinio atlygio.

Tikrasis apsišaukėlio veidas

Nukentėjusiąja naujojoje M.K.Naujanio byloje yra pripažinta ir viena Žiežmarių pedagogė. Sužinojęs, kad ši buvo apvogta, jis turėjo įžūlumo atvykti pas buvusią savo mokytoją į namus ir, prisistatęs STT agentu, paimti iš jos pareiškimą dėl nusikaltimo.

Apgautoji "Kauno dienai" teigė atpažinusi buvusį savo mokinį, tačiau netikėjusi, kad šis gali taip akiplėšiškai meluoti.

Dar sodresnių štrichų šio apsišaukėlio portretui suteikia pirmasis jo teistumas. Šis Kaišiadorių rajono apylinkės teismo nuosprendis buvo paskelbtas pernai gruodį, t. y. jau po jo "socialinių eksperimentų" savivaldybėse. Tada M.K.Naujanis buvo teisiamas už neteisėtą asmens būsto neliečiamumo pažeidimą, turto sunaikinimą ar sugadinimą bei žiaurų elgesį su gyvūnais. Nukentėjusiomis šioje byloje buvo jau minėta jo kaimynystėje gyvenanti medikė ir šios sesuo farmacininkė.

Nužudyto šuns šeimininkės, grįžusios tą pavakarę į namus, rado jų prieangyje demonstratyviai padėtą didžiulį peilį, ant lauko durų rankenos užmautą lipnios juostos ritinį ir šalia gulintį odinį diržą.

Įsibrovęs 2015-ųjų lapkritį slapčia į jų namus, M.K.Naujanis ne tik sugadino seserų skalbimo mašiną, suplėšė rankšluosčius ir pagalvių užvalkalus, bet ir diržu pasmaugė jų negrynaveislį taksą. Šis buvo rastas su lipnia juosta apvyniotu kaklu. Apie įsibrovėlio ir nukankinto gyvūno dvikovą liudijo ant grindų likusios pastarojo nagų žymės.

Nužudyto šuns šeimininkės, grįžusios tą pavakarę į namus, rado jų prieangyje demonstratyviai padėtą didžiulį peilį, ant lauko durų rankenos užmautą lipnios juostos ritinį ir šalia gulintį odinį diržą. Tai padaręs M.K.Naujanis sėdėjo svetainėje, valgė saldainius "Rafaelo" ir laukė šeimininkių. Į jų klausimą, ką šis čia veikia, nekviestas svečias atsakė: "Ne jūsų reikalas!"

Nepaaiškino M.K.Naujanis tada savo poelgio motyvų nei ikiteisminio tyrimo metu, nei teisme. Anot jo sadizmą patyrusių kaimynių, jis nekentė gyvūnų nuo mažumės, nuolat apmėtydavo šuniukus ir kačiukus akmenimis.

Kaišiadorių rajono apylinkės teismas tada skyrė M.K.Naujaniui devynių mėnesių laisvės apribojimą, uždrausdamas bendrauti su nukentėjusiomis bei įpareigodamas atlyginti joms padarytą 292 eurų žalą.

Į teismą – kaip į darbą

Šią savaitę atversti naujosios M.K.Naujanio bylos Kauno apylinkės teismui nepavyko, nes posėdyje negalėjo dalyvauti bandytos pagrobti medikės advokatas.

"Kauno diena" rašė, kad 20-metis M.K.Naujanis – jau tris kartus teistas. Du nuosprendžiai jam buvo paskelbti šiemet Kauno apylinkės teisme.

Rugpjūtį už esą dar vieną "socialinį eksperimentą", kai jis Kauno "Aušros" gimnazijos darbuotojoms prisistatė Valstybės saugumo departamento (VSD) agentu ir paprašė dvyliktokų sutarčių su gimnazija kopijų, atvykdamas jų pasiimti su padirbtu šios tarnybos darbuotojo pažymėjimu, M.K.Naujaniui buvo skirtas pusantrų metų laisvės apribojimas. Jis buvo įpareigotas naktimis būti namuose. Nepaisant to, kad jis teisme teigė, jog yra organizacijos, kurią atsisako įvardyti, vykdančios įvairius socialinius eksperimentus, narys.

Birželį M.K.Naujanis išgirdo šio teismo nuosprendį dėl sukčiavimo. Tada jis buvo kaltinamas, kad pernai lapkritį, susitikęs Laisvės alėjoje su į aukas nusižiūrėtu asmeniu, kuris buvo įdėjęs į internetą skelbimą apie parduodamą nešiojamąjį kompiuterį, šį apgavo, suvaidinęs, jog daro iš savo kompiuterio jam bankinį pervedimą. Tačiau apgautasis liko ir be kompiuterio, ir be pinigų. Už šį nusikaltimą M.K.Naujanis buvo nuteistas pusės metų laisvės apribojimu, įpareigojant jį per tris mėnesius atlyginti padarytą 230 eurų žalą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonui

Jonui portretas
Juk ne policija kalta kad tokie istatymai ir tokia teismu praktika.Atsikvosek Jonai. :)

Irena

Irena portretas
Bet cia tai tikrai pajuokos objektas nejaugi tie apgautieji nemate is isvaizdos kad jis psichopatas tik vien i ji pasiziurejus isvaizda siaubinga is viso ko matosi kad zmogutis nera sveikas ir tiesiog nera zodziu jei musu zmones tokie neizvalgus ir patiklus

Jonas

Jonas portretas
Pritariu Piliečiui. Ankstesniais laikais šitas durnius jau seniai būtų "pagydytas". Tokius nusikaltimus rengia,! O mūsų protingieji prokurorai tik lygtinai teisia! Gėda! Gėda! Gėda mūsų policijai, Gėda mūsų teininkams! Ponas Skverneli, ar Jums NEGĖDA !
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių