Ką Kaune veikė pabėgėlių gabentojas iš Serbijos?

Prieš Kauno apygardos teismą stojo serbas Miodragas Markovičius, kaltinamas bandymu padėti vienai Ruklos pabėgėlių priėmimo centre apgyvendintai prieglobsčio mūsų šalyje prašančiai sirų šeimai pabėgti į Vokietiją.

Neišbuvo nė dviejų savaičių

Šią sirų šeimą, auginančią du mažamečius vaikus, mūsų šalies pareigūnai buvo atsirinkę iš pabėgėlių stovyklos Graikijoje. Ji atvyko į Ruklą, tačiau čia neišbuvo ir dviejų savaičių. Pabėgėliai buvo sulaikyti Kalvarijos užkardos saugomame pasienio ruože su Lenkija.

Pernykštės spalio 23-iosios vakarą jie bandė išvažiuoti iš Lietuvos M.Markovičiaus automobiliu "Ford Focus" net nesislapstydami, nors dar nebuvo susitvarkę dokumentų, leidžiančių jiems kurį laiką laisvai keliauti po ES.

Teisėsaugininkų duomenimis, oficialiai niekur nedirbantį M.Markovičių, turintį leidimą gyventi Vokietijoje, galėjo nusamdyti ten gyvenantis šios sirų šeimos galvos brolis. Vieša paslaptis, kad bene labiausiai iš Europą pastaruoju metu užplūdusios pabėgėlių bangos pelnosi serbų nusikaltėliai.

Aukštąjį išsilavinimą turintis M.Markovičius kaltinamas pasikėsinęs neteisėtai gabenti žmones per Lietuvos valstybės sieną iš savanaudiškų paskatų. Remiantis siro telefone rastu susirašinėjimu, keturių žmonių pervežimą per valstybės sieną teisiamasis buvo įkainojęs 180 eurų.

Paleistas už užstatą

Sulaikymo metu pas 53-ejų M.Markovičių rasti 9 tūkst. eurų – tūkstančiu mažiau, negu galima turėti tokios kelionės metu.

Jis tikino grįžtantis iš Sankt Peterburgo, kur esą tvarkė draugo paveikslo pirkimo reikalus. Ir šie pinigai – Vokietijoje gyvenančio draugo.

Tačiau M.Markovičius sutiko su jį sulaikiusių Lietuvos teisėsaugininkų pasiūlymu paleisti jį už 7 tūkst. eurų, paimtų iš minėtos sumos, užstatą.

Iš pradžių nepripažinęs savo kaltės – esą susirado šią sirų šeimą per interneto programėlę savo telefone, ieškodamas bendrakeleivių ilgoje kelionėje iš Rusijos į Vokietiją, esą nežinodamas, kad pabėgėlių yra ne tik Vokietijoje, bet ir Lietuvoje, vėliau M.Markovičius prisipažino bandęs padėti šiai sirų šeimai pabėgti į Vokietiją. Todėl jo bylą teisme ketinta nagrinėti, sutrumpinus įrodymų tyrimą. Tokiu atveju būtų trečdaliu sumažinta ir skirta bausmė. Lietuvos įstatymai už neteisėtą žmonių gabenimą per valstybės sieną numato laisvės atėmimą iki aštuonerių metų be jokios kitos alternatyvos.

Pasaka žiniasklaidai

Į trečiadienį įvykusį pirmąjį šios bylos posėdį, planuojant sutrumpintą įrodymų tyrimą, nebuvo kviečiami ir liudytojai. Tarp jų – ir minėti sirai, kurie, Ruklos pabėgėlių priėmimo centro direktoriaus Roberto Mikulėno teigimu, yra jiems grąžinti – laukia, ar Migracijos departamentas suteiks jiems politinį prieglobstį Lietuvoje.

Tačiau po pustrečio mėnesio vėl į Lietuvą atvykęs M.Markovičius jau pateikė nemažai siurprizų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Biiudžetas

Biiudžetas portretas
Štai tokios protu nesuvokiamos procedūros, pajungiančios gausias tiriančių, ieškančių, uostančių, o galų gale skurdina biudžetą, o naudos JOKIOS.

Zenonas Priekuliškis

Zenonas Priekuliškis portretas
Kaip matot bėga ne tik saviškiai, nors ir nešaudo. Bėga nuo tokios politikos.

Atas

Atas portretas
Tai už ką jį bausti, jeigu tuos parazitus jis stengėsi išvežti iš Lietuvos? Ne bausti, o pagirti reikia, bausti reikia tuos, kurie i Lietuvą tuos juidarūrius kviečia ir atveža
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių