Prie klubo „Zepelinus“ užpuoliką nušovęs kaunietis – išteisintas

Lietuvos apeliacinis teismas šiandien panaikino Kauno apygardos teismo 2011 m. gruodžio 2 d. nuosprendį, kuriuo Vytautas Dargis buvo nuteistas 11 metų laisvės atėmimo bausme už jį užpuolusio asmens nužudymą.

Lietuvos apeliacinis teismas šiandien panaikino Kauno apygardos teismo 2011 m. gruodžio 2 d. nuosprendį, kuriuo Vytautas Dargis buvo nuteistas 11 metų laisvės atėmimo bausme už jį užpuolusio asmens nužudymą, ir nutraukė bylą.

Teismas tokį nuosprendį priėmė nustatęs, kad 29-erių V. Dargis gynėsi nuo pavojingo, akivaizdaus ir realaus kėsinimosi į savo sveikatą ar gyvybę. Nors V. Dargio veika formaliai ir atitinka baudžiamajame kodekse numatyto nužudymo aplinkybes, tačiau, teismo sprendimu, esant visoms būtinosios ginties sąlygoms nuo baudžiamosios atsakomybės jis turi būti atleistas.

Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegijos nuomone, pirmosios instancijos teisme V. Dargio kaltės įrodymai buvo vertinami vienpusiškai. Iš byloje esančios medžiagos matyti, kad grupė jaunuolių prie naktinio klubo Kaune prikibo prie V. Dargio ir jo draugo, juos abu mušė.

V. Dargis turėjo legaliai laikomą šaunamąjį ginklą, tačiau užpultas iš karto šaudyti jis nepradėjo: iš pradžių vyriškis paleido įspėjamuosius šūvius į orą, šaukė jaunuoliams liautis juos mušti ir persekioti, o vėliau, toliau persekiojamas, nesitaikydamas paleido vieną šūvį į užpuolikų pusę. Nuo šio vienintelio šūvio žuvo vienas iš draugus užpuolusių jaunuolių.

Apeliacinės instancijos teismo teisėjų kolegija sutiko su V. Dargio gynėjo skunde išdėstyta pozicija, kad bylą išnagrinėjęs pirmosios instancijos teismas neteisingai nustatė faktines bylos aplinkybes, todėl padarė nepagrįstas išvadas, jog nuteistasis V. Dargis kilus tarpusavio konfliktui, tyčia šovė iš šaunamojo ginklo „Glock 26“ nukentėjusiajam į galvą.

Mirtimi pasibaigęs incidentas įvyko 2008 metų gruodžio 13 d. prie Kauno naktinio klubo „Zepelinus“. Parūkyti iš klubo išėję draugai buvo užkabinėjami kelių jaunuolių, vėliau spardomi, mušami. Nors V. Dargis kelis kartus iššovė į orą įspėjamuosius šūvius, smurtas nesiliovė. Vienintelis į užpuolikų pusę paleistas šūvis pataikė vienam iš vaikinų į galvą.

Kauno apygardos teisme paskelbus nuosprendį V.Dargis buvo suimtas teismo salėje. Jis jau buvo pradėjęs atlikinėti bausmę pataisos namuose, tačiau apeliacinio teismo sprendimas atnaujinti bylos nagrinėjimą atidarė V.Dargiui pataisos namų vartus.

Tačiau su V.Dargio išteisinimu vargiai sutiktų tą naktį nužudyto 28-erių metų Vytauto Povilionio artimieji. Jie viso proceso metu teigė, kad V.Dargis jų sūnaus nužudymo naktį buvo girtas, o paspruko tam, kad išsiblaivytų ir policijai pasidavė praėjus kone parai po „Zepelinus“ pašonėje aidėjusių šūvių.

Ši paini byla Kauno apygardos teisme nagrinėta dvejus metus. Iš pradžių ji grąžinta tyrimui papildyti, vėliau prokurorams liepta perrašyti kaltinamąjį aktą. Lietuvos apeliacinis teismas sutiko, kad būtina atlikti pakartotiną įrodymų tyrimą, t.y. peržiūrėti nužudymo nakties vaizdo medžiagą. Taip pat paskirta kompleksinė ekspertizė.

Šis nuosprendis dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Džiugu

Džiugu portretas
Džiugu, kad nors kiek nebaudžiamumas lietuvoje žabojamas. Gauja šakalų gatvėje užpuola žmogų ir gauna kulką į kaktą. manau, kad tai yra logiška šitokio veiksmo pabaiga. Ir tik kai tie šakalai įsisąmonins, jog kitaip ir nebus, tik tada normalūs žmonės gatvėje galės jaustis ramiau. Juk tie besmegeniai nebijo jokių kodeksų. kodeksai jiems reikalingi tik snargliojantis teisme, kai rydami ašaras guodžiasi, kad juos neteisingai apšaudė.

nata

nata portretas
Teisingas teismo sprendimas.Man net keista, kad musu teismas prieme toki sprendima. Osiaip as asmeniskai musu teismas visiskai netikiu.Aisku, labai gaila zuvusiojo tevu, bet jie toki vaika uzaugyno, vat ir gavo kuo uzsitarnavo.

nesuprantu

nesuprantu portretas
kaip galejo tureti ginkla teistuma turejes zmogus
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių