Išpuolio Partizanų gatvėje byla baigėsi šnipštu

Kauno apygardos teismo teisėjas Valdas Vitunskas išteisino Vingaudą Nolių dėl didelį atgarsį sukėlusio išpuolio Partizanų gatvėje, kuomet buvo pasikėsinta į dviejų asmenų gyvybes. Viena iš pagrindinių tokio sprendimo priežasčių – nerastas ginklas, kuriuo tada šaudyta.

Vidurdienio trileris

Kaip jau rašyta, 37-erių V.Nolius, nusikalstamame pasaulyje labiau žinomas Turkelio pravarde, kaltintas pernykštės balandžio 9-osios vidurdienį tyčia mažiausiai keturis kartus šovęs iš dujinio pistoleto, perdirbto į kovinį ginklą, savo senam pažįstamui iš įkalinimo laikų – 48-erių G.T. į kojas. Remiantis kaltinamuoju aktu, nenustatyti V.Noliaus bendrininkai pasikėsino ir į kartu su G.T. buvusio V.S. gyvybę.

Pastarajam nuo kulkų pavyko išsisukti. Iš pradžių V.S. bandė nuo užpuolikų pasislėpti viešojo transporto stotelėje – tarp ten buvusių žmonių, tačiau buvo atpažintas. Tada jis puolė bėgti per gatvę – į kitoje pusėje esantį prekybos centrą, tačiau buvo kliudytas persekiotojų automobilio „Volvo“. Nepaisant to, V.S. sugebėjo pasiekti prekybos centrą ir pasislėpti jo sandėlyje.

Tačiau nukentėjusiojo statuso V.S. šioje byloje atsisakė. Juo pripažintas tik G.T., kuriam buvo kiaurai peršautos blauzda ir šlaunis, sulaužant šeivikaulį.

Sulaikytas su įkalčiu

G.T. jokio ieškinio V.Noliui nepareiškė, o į teismą jį teko atvesdinti prievarta.

Galiausiai teisme G.T. pareiškė, kad tarp jį užpuolusių asmenų V.Noliaus nebuvo. Šis, ikiteisminio tyrimo metu nedavęs jokių parodymų, po tokių G.T. žodžių ėmė pasakoti atsidūręs įvykio vietoje, nes buvo susitaręs su nukentėjusiuoju susitikti. Esą ketino pirkti savo vaikui G.T. atstovaujamos Rusijos įmonės produkciją – nuo televizoriaus ir nuo kompiuterio elektromagnetinio poveikio galintį apsaugoti pledą. Nors šis kainuoja nemažai, o V.Nolius tuo metu oficialiai buvo bedarbis.

V.Nolių atpažino viena liudytoja, kuri paties išpuolio nematė, tačiau matė, kaip įtarta, iš jo vietos bėgantį vieną iš šaudžiusiųjų. Eidamas į sutartą susitikimą su V.Noliumi, G.T. ir buvo užpultas.

V.Nolius buvo sulaikytas tik už mėnesio – vidury dienos viename Laisvės alėjos restorane su nelegaliai laikomu pistoletu „Mauzer“, kurio dėtuvė buvo pilna šovinių. Dar šeši dujiniai revolveriai bei pistoletai buvo rasti per kratą jo garaže. Pastaruosius V.Nolius tikino anksčiau, kai jiems dar nereikėjo policijos leidimo, kolekcionavęs, o pistoletą „Mauzer“ radęs.

Vienas prieš du

V.Nolių gynė dažnai Kauno nusikalstamų gaujų nariams teismuose atstovaujantis advokatas Ričardas Girdziušas. Šis siūlė jo ginamąjį dėl G.T. sunkaus sveikatos sutrikdymo išteisinti, o dėl neteisėto disponavimo dideliu kiekiu šaunamųjų ginklų skirti tik lygtinę laisvės atėmimo bausmę.

Prokuroras siūlė įkalinti jau keturis kartus teistą, nors teistumai jau išnykę, V.Nolių pusaštuntų metų. 

Pats teisiamasis, suteikus jam teisę į paskutinį žodį, apeliavo į teisėjo gailestingumą: „Dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo prašau mane išteisinti, o dėl neteisėto ginklų laikymo – smarkiai nebausti“.

Teisėjas pasigedo įrodymų

Teisėjas V.Vitunskas konstatavo, kad jokių įrodymų, jog šaudė V.Nolius, nėra. Kaip ir nėra jokių įrodymų, kad jis gali būti susijęs su G.T. užpuolikais ar V.S. persekiotojais.

Anot liudytojų, užpuolikai slėpė savo veidus. Beje, kaip ir V.Nolius – viso teismo proceso metu.

Teisiamasis tikino puolęs bėgti, pasigirdus šūviams. Teisėjas tuo patikėjo.

Be to, R.Girdziušo prašymu, teisme papildomai apklaustas ekspertas, aptikęs ant V.Noliaus ir G.T. drabužių bei išpuolio vietoje tokių pačių parako dalelių. Tačiau, prispaustas teisme prie sienos, jis patikslino, kad tai tik įrodo, jog buvo šūviai. Turi būti rastas ir ginklas, iš kurio šaudyta, kad būtų galima patvirtinti prielaidą, jog G.T. apšaudytas iš V.Noliaus turėto pistoleto. Anot eksperto, labiausiai tikėtina, kad tai buvo pistoletas „Baikal“. Tačiau tokio pistoleto, po V.Noliaus sulaikymo atlikus kratą jo garaže bei aptikus minėtą ginklų arsenalą, nebuvo.

Išteisinus V.Nolių dėl sunkaus G.T. sveikatos sutrikdymo kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu, atmestas ir Valstybinės ligonių kasos ieškinys dėl pastarojo gydymo.

Tačiau V.Nolius pasiųstas penkeriems metams už grotų dėl neteisėto daugiau kaip trijų ginklų laikymo. Už tai grėsė laisvės atėmimas nuo ketverių iki aštuonerių metų. Už sunkų sveikatos sutrikdymą – nuo dviejų iki 12 metų.

Niekas iš V.Noliaus artimųjų, kuris po nuosprendžio plačiai šypsojosi, jo išklausyti neatvyko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kazusas

kazusas portretas
užtat teisiami žmonės, kurie, neva, padėjo Kedžiui organizuoti žudynes, nors NĖ VIENAM TEISME KEDYS NEĮVARDINTAS ŽUDIKU.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių