Išpuolio Laisvės alėjoje byla užstrigo dėl teisiamojo atostogų

Nuo dviejų Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) studentų, turinčių Jungtinės Karalystės bei Airijos pilietybes, nukentėję kauniečiai nusprendė prašyti iš savo skriaudikų moralinio atlygio. Tai paaiškėjo šiandien Kauno apylinkės teisme bandant atversti šią nemažą atgarsį sukėlusią bylą.

Vėl prireikė policijos

Kaip jau rašyta, 21-erių Dafalla Tariq Adilas bei 23-ejų Hussainas Usmanas kaltinami išpuoliu Laisvės alėjoje, per kurį vienam kauniečiui buvo sulaužyta nosis. Nukentėjo ir asmuo, bandęs pastarąjį apginti. Teisine kalba, jie kaltinami įžūliais veiksmais demonstravę nepagarbą aplinkiniams bei sutrikdę visuomenės rimtį ir tvarką.

Ikiteisminio tyrimo metu nė vienas iš minėtų LSMU trečiakursių savo kaltės nepripažino. O H.Usmanas net atsisakė duoti parodymus. Šiandien jis nepasirodė ir teisme. Nors šaukimas į planuojamą posėdį H.Usmanas buvo įteiktas, dėl ko bylą nagrinėjantis teisėjas Audrius Meilutis priėmė nutartį į kitą posėdį jį atvesdinti su policijos pagalba.

Nepaisant to, kad H.Usmanas prieš pustrečio mėnesio iki šio išpuolio jau išgirdo Kauno apylinkės teismo nuosprendį, ir taip pat – už muštynes, jis, kaip D.Tariq Adilas, nuosprendžio laukia nesuimtas. Nors už ankstesnes muštynes jam skirtos daugiau kaip 300 eurų baudos bent iki naujos jo bylos perdavimo teismui nesusimokėjo.

Aistros tebeverda

Abiem teisiamiesiems skirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Tačiau D.Tariq Adilas informavo teismą, kad per velykines studentų atostogas lankys artimuosius. Ir grįš į Lietuvą tik ateinantį savaitgalį, dėl ko jam šaukimas į posėdį nebuvo įteiktas, o dėl to negalima taikyti ir jokių sankcijų už neatvykimą į teismą.

Spėjama H.Usmano nepasirodymo šiandieniniame teismo posėdyje priežastis – prieš porą savaičių jo nusisamdyto advokato užimtumas, dėl kurio jis atsiuntė prašymą atidėti bylos nagrinėjimą. Prieš tai H.Usmaną, kaip ir D.Tariq Adilą, gynė valstybės skirtas advokatas.

Norėčiau, kad byla būtų kuo greičiau nagrinėjama! Jie man irgi sutrukdė nemažai laiko, todėl nemanau, kad turėtume taikytis prie jų asmeninių reikmių!

Kaltinamųjų nepasirodymas savo teisme gerokai papiktino vieną iš nukentėjusiųjų. „Norėčiau, kad byla būtų kuo greičiau nagrinėjama! Jie man irgi sutrukdė nemažai laiko, todėl nemanau, kad turėtume taikytis prie jų asmeninių reikmių!“ – nevyniojo jis žodžių į vatą. Tačiau savo ieškinį teisiamiesiems teigė pateiksiantis prieš kitą posėdį.

Šiandien savo ieškinį dėl prašomo 2000 eurų moralinio atlygio pateikė tik kitas nukentėjusysis, kuriam išpuolio metu buvo sulaužyta nosis. Pastarasis prašo priteisti iš teisiamųjų ir jo išlaidas advokatui, padėjusiam parengti tokį ieškinį.

Pasiteiravus antrojo nukentėjusiojo, kokio jis norėtų moralinio atlygio, šis atsakė, kad greičiausiai – dvigubai mažesnio. Tačiau ir jam tokio ieškinio surašymui reikės mokamos advokato pagalbos.

Dviese prieš vieną

Kaip jau rašyta, teisiamųjų išpuolį, surengtą pernykštės rugsėjo 20-osios naktį, laiku pastebėjo prie miesto vaizdo stebėjimo kamerų budintys pareigūnai. Kuo visa tai galėjo baigtis, jeigu ne jie, belieka tik spėlioti.

Į apie ketvirtą valandą nakties užfiksuotas muštynes prie Laisvės alėjoje esančio naktinio klubo „Džemp'pub“ buvo pasiųsti net penki policijos ekipažai. Ir nors susirinkusi apie 40-ies žmonių minia, pamačiusi pirmąjį pareigūnų automobilį, pradėjo skirstytis, D. Tariq Adilas leido sau smurtauti prieš vieną iš nusižiūrėtųjų į aukas ir policijos akivaizdoje. Dėl ko prieš jį teko panaudoti ir dujas, ir antrankius.

Kas tą naktį iššaukė teisiamųjų agresiją neaišku. Pirmoji jų auka teigia nežinanti, kodėl vos išėjus iš klubo į jį pasipylė smūgių kruša. Sumuštasis prisipažįsta, kad buvo išgėręs kelis bokalus alaus – du klube, vieną – prieš ateinant į jį. Tačiau tikina, kad vakarėlio metu su niekuo nekonfliktavęs.

Grasino ir peiliu?

Neblaivūs buvo ir mušeikos.

D.Tariq Adilui nustatytas 0,7 promilių girtumas. H.Usmanui – 1,07 promilių. Pastarasis kaltinamas smurtavęs ir prieš sumuštąjį bandžiusį apginti kitą klubo lankytoją.

Pastarasis pareigūnams pasakojo, pamatęs, kaip du juodaodžiai lyg kriaušę talžo nuo smūgių susilenkusį akivaizdžiai vyresnį jo tautietį, taikydami pastarajam tik į galvą, nebuvo linkęs su tuo taikstytis. Smurtautojams palikus auką ramybėje, jis priėjęs prie sumuštojo ir paklausęs, kas atsitiko. O sulaukęs atsakymo „nežinau“, bandęs iki policijos atvykimo užpuolikus sulaikyti. Tačiau  netrukus ir pats nuo vieno iš jų nukentėjo.

Anot antrosios aukos, grįžti prie sumuštojo nusprendę užpuolikai pradėjo rodyti gestus „einam muštis“ ir jam, vis taikydami suduoti. Vienas smūgis buvo lemtingas. Nuo jo naujoji auka parkrito ant grindinio. Ir sulaukė dar mažiausio vieno smūgio jau gulėdamas.

O atsistojus mušeika dar lyg ir bandė su kažkuo įdurti, nors užpultasis prisipažįsta neįžiūrėjęs, ar jis ką nors turi rankoje.

Išvengęs ir šio pavojaus, užpultasis bandė nufilmuoti įvykio vietos sprukti besirengiančius smurtautojus mobiliuoju telefonu. Tačiau šie jam iš rankų telefoną išmušė – kumščiu arba koja.

Neapsieita be specialiųjų priemonių

Laimė, netrukus pasirodė policija. Jos atstovams teko panaudoti prieš vieną iš įtariamųjų viešosios tvarkos pažeidimu ir specialiąsias priemones, nes šis nevykdė jų reikalavimų liautis smurtavus ir atsitraukti į šalį, nei sakant šiuos lietuvių, nei anglų kalba. O asmenis, kurie smurtavo prieš aplinkinius, jiems atskubėjus į įvykio vietą, radijo ryšiu nurodė muštynes per vaizdo kameras pastebėję kolegos.

Tačiau tik vienas iš teisiamųjų – D.Tariq Adilas prisipažino sudavęs tada prie baro porą smūgių (remiantis vaizdo įrašu – alkūne į veidą). Esą tik todėl, kad kažkas iš už nugaros jį nedraugiškai sugriebė rankomis.

Pagal pareikštus kaltinimus, minėtiems LSMU studentams iš užsienio gresia nuo viešųjų darbų, tačiau jie turi su šiais sutikti, iki laisvės atėmimo iki trejų metų.            



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomonė

nuomonė portretas
Prieš smerkiant, reikia pirma išsiaiškinti aplinkybes. Ne kiekvienas negras leidžiasi įžeidinėjamas ir juoda beždžione vadinamas. Kai kuriems tai nepatinka ir už tai duoda į dūlę. Tikriausiai ir čia tas pats atvejis.

studentas

studentas portretas
O tokie nusikaltėliai gali studijuoti universitete?

r

r portretas
Teisiamasis pažeidė jam skirtą kardomąją priemonę neišvykti, bet kadangi apie tai pranešė, jo už tai negalima bausti? Kažkoks absurdas. Išeitų, kad kardomųjų priemonių skyrimas yra beprasmis - galima pažeidinėti kiek nori ir kada nori, svarbu teismui pranešti, kad ruošiesi pažeidinėti. Bet kažkodėl man atrodo, kad įstatyme parašyta, kad jei kaltinamasis pažeidė lengvesnę kardomąją priemonę, jam turėtų būti skirta sunkesnė.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių