Ignoravo pavojų gimnazijos sporto salėje: vaikas patyrė rimtą traumą

Apie pavojingą Kauno Jono Pauliau II gimnazijos sporto salę tėvai pavojaus varpais skambino jau seniai, tačiau niekas nebuvo daroma. Nepaisyti perspėjimai baigėsi rimta vaiko trauma.

Perspėjimo signalai

Į „Kauno dienos“ redakciją kreipėsi tėvai ir perspėjo, kad Jono Pauliaus II gimnazijos sporto salė nėra saugi čia sportuojantiems vaikams. Šioje Šilainių gimnazijos sporto salėje dažnai vyksta vaikų krepšinio rungtynės ir kaskart vaikai balansuoja ant plonos sužeidimų ir traumų ribos, tačiau nei teisėjai, nei organizatoriai veiksmų nesiima ir leidžia toliau žaisti krepšinį.

Jono Pauliaus II gimnazijos sporto salėje krepšinio lankas pakabintas virš rankinio vartų. Tėvai atkreipė dėmesį, jog į krepšinio žaidimą įsisukę vaikai gali bet kada atsitrenkti į rankinio vartus, tačiau varžybų organizatoriams tai nepasirodė svarbu.

„Kadangi sezono metu komandos susitinka ne vieną kartą, tėvams jau seniau kilo abejonių dėl Jono Pauliaus II gimnazijos salės saugumo. Paskutinių, kovo mėnesį minėtoje gimnazijoje vykusių varžybų metu, teisėjų buvo paprašyta išspręsti futbolo vartų klausimą, nes matėsi, kad iki nelaimės yra vienas žingsnis: vaikai, nespėję sustoti bėgdami ar kovodami dėl kamuolio, labai dažnai į juos atsitrenkia. Tačiau išgirdome komentarą, kad čia ne jų problemos“, – redakcijai sakė skaitytoja Aušra (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi).

Įvyko nelaimė

Tėvai pakraupę – ilgai laukti nereikėjo ir jų baisios pranašystės išsipildė. Gegužės 8 dieną Jono Pauliaus II gimnazijoje vyko 2008 metais gimusių vaikų krepšinio varžybos tarp Sabonio krepšinio centro (KC) ir krepšinio mokyklos (KM) „Aisčiai“ auklėtinių. Pastarosios komandos namų aikštė ir yra Jono Pauliaus II gimnazijoje, tad Sabonio KC auklėtiniai žaidė svečiuose. Labai svarbių vaikų krepšinio varžybų metu nutiko tėvų prognozuota nelaimė.

Jokia pirma pagalba nebuvo suteikta, nes, pasirodo, vaikų varžybų metu neturi būti jokio medikų personalo.

„Esu Sabonio krepšinio mokyklą lankančio berniuko mama, bet kreipiuosi visų Sabonio KC 2008 tėvų vardu. Norėčiau jums papasakoti apie skaudų įvykį, nutikusį gegužės 8 dieną. Kauno Jono Pauliaus II gimnazijos sporto salėje, Kauno krepšinio mėgėjų lygos varžybų metu. Taigi, vakar vyko vaikams labai svarbios rungtynės – pusfinalis. Jų metu tikrai žaidžiama dideliu greičiu ir atiduodant visas jėgas. Šių varžybų metu, kovodamas dėl kamuolio ir atsitrenkęs į vartus, dešimtmetis patyrė sudėtingą dilbio lūžį. Atlikta operacija ir laukia sunkus gydymas“, – pasakojo moteris.

Ji sakė, kad nelaimė įvyko antro kėlinio metu. Traumą patyrusiu vaiku krepšinio varžybų organizatoriai pasirūpinti nesugebėjo.

„Jokia pirma pagalba nebuvo suteikta, nes, pasirodo, vaikų varžybų metu neturi būti jokio medikų personalo“, – kalbėjo Sabonio KC auklėtinio mama.

Varžybos tęsėsi

Nelaimę matę tėvai ir vaikai buvo šoke. Svečiuose žaidžiančių Sabonio KC auklėtinių tėvai tikėjosi, kad pusfinalis bus nutrauktas ir vaikai varžybas peržais kitur, tačiau sprendimas buvo kitoks.

„Kadangi traumą patyrė mūsų komandos vaikas, tėvams iškilo klausimas, ar galima tęsti varžybas akivaizdžiai nesaugioje salėje. Gal geriau jas peržaisti kažkur kitur“, – toliau dėstė kaunietė.

Ji tikino, kad net tėvai buvo pasiryžę stovėti prie rankinio vartų ir gaudyti įsibėgėjusius vaikus, kad būtų išvengta daugiau traumų, tačiau varžybų teisėjai tokios galimybės nesuteikė ir vaikus apsaugoti norėjusius tėvus nuo medinių skersinių tiesiog išvarė.

„Tada Sabonio KC tėvai telefonu susisiekė su Kauno krepšinio mėgėjų lygos varžybų direktore Renata Mikalskiene ir paklausė, kaip elgtis tokiu atveju, jei jų organizuojamos varžybos vyksta nesaugioje salėje, kur ką tik vienas vaikas patyrė rimtą traumą. Buvo atsakyta, kad lygos atstovai salių netikrina ir už saugumą nėra atsakingi. Paklausus, ar varžybos gali vykti toliau, paaiškinta, kad salės saugumą turi įvertinti teisėjai ir nuspręsti – tęsti ar nutraukti rungtynes. Teisėjavo Dovydas Kairys ir Laimonas Kalvaitis. Jų sprendimu rungtynės buvo tęsiamos. Mums tai atrodė labai neatsakingas sprendimas, nes tiek vaikai, tiek tėvai buvo išsigandę nuo ką tik matyto vaizdo, o nesaugūs vartai liko stovėti“, – stebėjosi Aušra.

„Rūpindamiesi savo ir kitų vaikų sveikata nusprendėme bandyti paviešinti šią istoriją. Nes, kaip visada, kaltų nėra. O varžybos minėtoje salėje ir toliau vyks, vaikai ten treniruosis, teisėjai teisėjaus ir t.t. Manome, kad sporto mokyklos turi atsakingiau rinktis vietas, kur gali sportuoti vaikai. Kaip minėjau, Jono Pauliaus II gimnazijos salė yra KM „Aisčiai“ namų salė, tad vykstant varžybomis ir su kitomis krepšinio mokyklomis, vaikai rizikuoja susižaloti“, – pridūrė Sabonio KC auklėtinio mama.

Šių varžybų metu, kovodamas dėl kamuolio ir atsitrenkęs į vartus, dešimtmetis patyrė sudėtingą dilbio lūžį. Atlikta operacija ir laukia sunkus gydymas.

Imsis priemonių

„Kauno diena“ susisiekė su Jono Pauliaus II gimnazijos administracija ir paklausė apie susidariusią situaciją, nesaugią jų sporto salę. Gimnazijos direktorė Ramutė Latvelienė sakė, kad apie krepšinio varžybų metu įvykusį incidentą ji žinojo, tačiau nustebino, kad įvyko tokia rimta vaiko trauma. Visgi, gerų žinių tėvams švietimo įstaigos vadovė neturėjo.

„Planuojame daryti visos sporto salės remontą, tada žiūrėsime, kaip viską kitaip išdėlioti. Tačiau remontas bus vykdomas tikrai ne šiais metais“, – sakė R.Latvelienė.

Paklausus, ar iki remonto negalima kitaip apsaugoti vaikų, uždengti medinius vartų strypus kokiais nors minkštais audiniais, direktorė patikino, kad bus ieškomi laikini problemos sprendimo būdai.

KM „Aisčiai“ direktorius Algis Pušinaitis apgailestavo, jog varžybų metu įvyko nelaimė ir susižalojo vaikas, tačiau, anot jo, saugumas varžybų metu buvo užtikrintas. Dabar ketinama dėl rankinio vartų imtis papildomų saugumo priemonių. Svarstoma, kad juos būtų galima uždengti arba krepšinio varžybų metu išnešti iš sporto salės.

„Visada būna saugumas užtikrinamas, tik kartais kyla nenumatytų situacijų. Dabar baigiasi sezonas, tad tikrai viską sutvarkysime“, – pažadėjo A.Pušinaitis. Jis pridūrė, kad varžybų metu visada būna medicinos sesutė, todėl pirmoji pagalba nelaimės atveju būna suteikiama.

Kauno krepšinio mėgėjų lygos varžybų direktorės R.Mikalskienės komentaras:

„Daug metų organizuojame varžybas ir kiekviena komanda turi teisę žaisti rungtynes savo nuomojamoje sporto salėje. Komanda šeimininkė atsako už namų salės paruošimą rungtynėms. Nei praėjusiuose, nei šiame sezone nesame gavę nei raštiško, nei žodinio pranešimo, kad ši salė netinkama vykdyti varžybas.

Mūsų lygos organizuojamos rungtynės vyksta krepšinio mokyklų turimose arba komandų išsinuomotose bendrojo lavinimo mokyklų ir gimnazijų sporto salėse, kuriose vyksta kūno kultūros pamokos, įvairūs kitokie sporto renginiai, todėl negalime drausti žaisti vienoje ar kitoje salėje, nors daugelio mokyklų salės ir neatitinka standartų.

Jono Pauliaus II gimnazijoje ne pirmi metai vyksta ir Lietuvos moksleivių krepšinio lygos rungtynės, todėl mums nekilo klausimų dėl jos tinkamumo. Sprendžiant iš nuotraukų, matosi, kad rungtynių metu futbolo vartai buvo arti krepšinio aikštelės galinės linijos, todėl tikime, kad salės nuomininkė „Aisčių“ krepšinio mokykla ir Jono Pauliaus II gimnazija tą problemą spręs.

Traumos yra neišvengiama kontaktinio sporto dalis, todėl net ir didelėse sporto salėse bei arenose jų atsitinka neretai. Pakeitus traumuotą žaidėją visada rungtynės yra tęsiamos. Rimtos traumos atveju kviečiama greitoji pagalba, ką ir padarė mūsų sekretoriato darbuotoja.

Apgailestaujame dėl įvykusios vaiko traumos ir linkime jam kuo greičiau pasveikti.


Šiame straipsnyje: Jono Pauliau II gimnazijasporto salėVaikų krepšiniskrepšinio varžybosgimnazijanesaugi sporto salėvaiko traumaskaitytojo naujiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

A

A portretas
Užaugau ir aš šitoje salėje. Kas ten nebuvęs, nesupras problemos... lentos sulužę, vartai šiti nekartą buvo taranuoti.. tikrai durnai padaryti... užsispaudus tos mokyklos valdžia ir tiek. Gėda.

K

K portretas
Daugelį metų žaidžiau šitoje salėje ir ji tikrai yra viena iš blogiausių visame Kaune, grindys labai nesaugios, lentos gali betkada atšokti, į minėtus vartus nekartą buvo atsitrenkę pažystami. Pati problema yra su mokyklos valdžia, ši mokykla vienintelelė Šilainiuose kuri nerenovuota, kurios lauko stadionas taip pat nerenovuotas, siaubinga situacija.

Zinau

Zinau portretas
Buvo siusta rastiskai del sios sales nusiskundimas ,nes mano vaikas patyre trauma, iluzes i sios sales grindis, gipse koja buvo menesi o traumos padariniai jauciasi iki siol . Lt krepsinio salis bet nesugeba pasirupinti salemis . Uzuojauta tevam ir vaikui , sunku jam dabar bus atsigauti ir atgaut sportine forma . Sia sale nusiskundimai eina jau antrus metus , po sio straipsnio manau aisciu mokykla pasidarys isvadas . Gerai kad dar baigesi taip , o jei su galva i vartu skersini kas tada
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių