Gyventojai pašiurpę: medžiai išnaikinti chemikalais

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Privačioje valdoje prie Amalių geležinkelio pervažos įžūliai atsikratyta medžių: jų kamienuose išgręžtos skylės ir pripilta cheminio mišinio. Aplinkosaugininkai įtaria, kad taip pasielgė sklypo savininkai. Jiems skirta beveik 90 tūkst. litų bauda.

Privačioje valdoje prie Amalių geležinkelio pervažos įžūliai atsikratyta medžių: jų kamienuose išgręžtos skylės ir pripilta cheminio mišinio. Aplinkosaugininkai įtaria, kad taip pasielgė sklypo savininkai. Jiems skirta beveik 90 tūkst. litų bauda.

Nesuvokiamas vandalizmas

Šokas. Taip jaučiasi Petrašiūnų seniūnas Algimantas Vilkevičius, Kauno aplinkos apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Ovidijus Petrulis ir kai kurie netoliese Amalių geležinkelio pervažos gyvenantys kauniečiai.

R.Kalantos gatvėje 167a numeriu pažymėtame 57 arų sklype,  priklausančiame dviem savininkams  J.N. ir A.Z. (redakcijai vardai ir pavardės žinomos) piktybiškai sunaikinti 73 medžiai – dauguma jų dešimtmečius skaičiavusios pušys, taip pat – beržai, kaštonai, ąžuolas.

"Medžiuose buvo specialiai gręžiama 30 laipsnių kampu. Į išgręžtas skyles pripilta cheminių preparatų, kurie palaipsniui sudžiovino medžius. Privataus ploto savininkams pateikta 85160 litų sąskaita atlyginti žalai už sveikų medžių sunaikinimą. Oficialaus jų atsako kol kas nesulaukėme", – pasakojo Aplinkos apsaugos skyriaus vyr.specialistas O.Petrulis.

Įtariama, kad tai buvo kruopščiai apgalvotas vandalizmo aktas. Viena realiausių versijų – taip buvo pasielgta, siekiant žemę panaudoti komerciniams tikslams. Tiesa, vienas sklypo savininkų nepateisinamu barbarizmu netiesiogiai kaltina kaimynus.

Pradžia – prieš dvejus metus

Dar 2012 metų vasarą netoliese R.Kalantos 167a numeriu pažymėto sklypo gyvenantys kauniečiai pastebėjo, kad juos džiuginęs pušynėlis pradėjo nykti.

"Medžiai pradėjo džiūti vasarą. Po metų, 2013 metų vasarą, dauguma medžių visiškai nudžiūvo. Tik vėliau, nuo kai kurių medžių nukritus žievei, pastebėjome juose išgręžtas skylutes", – prisiminė vienas kaimynų.

"Barbarizmas, man trūksta žodžių, – sunkiai tramdė emocijas 17 metų R.Kalantos g. gyvenantis kaunietis Alfonsas. – Dirbau "Kauno keliuose", kurių administracinis pastatas buvo greta šio miškelio. Puikiai pamenu, kai prieš kelias dešimtis metų greta čia augančių medžių dar buvo pasodinta pušų, beržų. Juos kruopščiai prižiūrėjo. Vėliau su kaimynais net norėjome šį sklypą aptverti savo lėšomis, tačiau sužinoję, kad jis yra ne valstybinis, bet privatus, to padaryti negalėjome", – teigė Alfonsas.

Bandė gudrauti

Šių metų pradžioje savivaldybės Aplinkos apsaugos skyrius sulaukė R.Kalantos g. 167a skypo savininkų rašto. Jie prašė išduoti leidimą, kad savo sklype galėtų pašalinti esą audros išverstus ir nudžiūvusius medžius.

Tačiau nuvykę į vietą savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus darbuotojai nustėro: tik keli iš 92 medžių buvo išvirtę po audros ar supuvę.

"Šiame plote vyravo pušynas – kalninė bei paprastoji pušis. 73 sveiki medžiai buvo sunaikinti – išgręžtos vertikalios skylės, į kurias supiltas cheminis preparatas. Tarp jų – nuo 20 iki 56 metų amžiaus pušys, 30-50 metų amžiaus beržai, vienas – 27 metų amžiaus ąžuolas, 38 metų kaštonas", – šokiruotas barbarizmo vardijo O.Petrulis.

Aplinkosaugininkų teigimu, dabar šių medžių išgelbėti jau neįmanoma, todėl juos teks pašalinti.  "Tai – vandalizmas, einame pačiu baisiausiu keliu. Savininkai atsakingi už savo sklypo priežiūrą. Deja, jie jo net nebuvo apsitvėrę, nors tai padaryti priklauso pagal įstatymą. Už medžių sunaikinimą savininkai privalo sumokėti 85160 litų baudą. Laukiame oficialaus jų atsakymo", – pakartojo aplinkosaugininkas.

Seniūnas šokiruotas

"Prieš kelias dienas kalbėjome su sodų bendrijos pirmininku – esame pašiurpę", – emocijų netramdė ir Petrašiūnų seniūnas Algimantas Vilkevičius.

Per dešimt vadovavimo seniūnijai metų jis antrą kartą susiduria su įvykiu, kai sunaikinama dešimtys medžių.

"Man protu nesuvokiama, kaip taip galima elgtis. Jei tai būtų valstybinė žemė, turbūt nusiraučiau nuo galvos visus plaukus, nes tai būtų ir smūgis man – kaip valdininkui", – tikino seniūnas.
Jis pernai vasarą su Petrašiūnų bendruomenės nariais aptarė, kad  R.Kalantos 167a skype nudžiūvę medžiai darko vaizdą, tačiau tuomet nei jis, nei kaimynai nė neįtarė, kad miškelis naikinamas sąmoningai.

"Išsiunčiau registruotą laišką šio sklypo savininkams, norėdamas pakalbėti apie nudžiūvusius medžius. Tuomet dar nežinojau apie jų ketinimus iškirsti medžius ir tai, kad jie nenudžiūvo, o buvo sunaikinti. Tik iš Aplinkos apsaugos skyriaus sužinojau tiesą", – prisiminė A.Vilkevičius.

Bando kaltinti kaimynus

Su vienu  šio sklypo savininku bendravęs Petrašiūnų seniūnas pasakojo, kad, kilus skandalui, jis bando išsisukti.

"Jis bandė pasakoti, kad galbūt tai galėjo padaryti kaimynai, kurie esą skundėsi, jog medžiai užstoja saulę, paunksnėje skraidžioja daug uodų. Savininkas taip pat aiškino, kad esą šioje vietoje norėjo įsteigti pramogų parką – Tarzano kelią ir neturėjo jokio tikslo sunaikinti medžius", – pokalbį su vienu iš savininkų prisiminė seniūnas.

Tiesa, tiek A.Vilkevičiui, tiek aplinkosaugininkams šio vyro pateikta versija neatrodo įtikinamai.

"Keistai skamba, kad kaimynams esą galėjo nepatikti pušynas. Medžiai juos džiugino ir iš dalies saugojo nuo triukšmo, tad jų naikinimas prieštarautų sveikai logikai. Be to, ateityje čia gali dar labiau suintensyvėti eismas", – pastebėjo seniūnas.

Išgirdę apie užuominas, kad esą medžius numarinti galėjo aplinkiniai gyventojai, kaimynai buvo apstulbę. Jie įsitikinę, kad tai padarė patys savininkai, norėdami sklypą panaudoti komercinei veiklai.

"Šiame plote nušienaudavome ir sugrėbdavome žolę, prižiūrėdavome medžius. Be to, miškelis mums užstodavo Amalių geležinkelio pervažą. Apie jokį naikinimą ir kalbos negalėjo būti".



NAUJAUSI KOMENTARAI

gal žinot

gal žinot portretas
Kaži ką reik į tą skylę pilti? Roundap nepadeda.

JO

JO portretas
Viena aisku, kad kas kerta tas neatsodina. Dar blogiau kai medziai nuodijami. Jiems patiems reiketu rugsties i kelnes.

pastabi

pastabi portretas
Kaune gyvenu 37 m. ir dar nei vienais metais nemačiau tiek iškirstų medžių, kaip šiais metais. Kai kertami seni ar netinkamoje vietoje augantys medžiai - suprantu, bet kai matai visiškai sveiko medžio šerdį, tai širdį suspaudžia, nes mane išmokė medžius sodinti ir gerbti juos. Liūdna, kad sveikas medis nupjaunamas vien todėl, kad jo vietoje reikia pastatyti savo metalinį žirgą. Susimąstykim, kaip teks daugiabutyje išgyventi vasaros kaitras, kas išgrynins užterštą miesto orą?
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių