Grupuotės vadeivos įkalinti, jiems talkinęs pareigūnas paliktas laisvėje

Kauno apygardos teismas paskelbė nuosprendį beveik ketverius metus nagrinėtoje į nusikalstamą susivienijimą susibūrusių vilkikų vagių, kuriems talkino Kauno kelių policijos tyrėjas, byloje. Aštuoniems iš 21 prieš teismą šioje byloje stojusių asmenų skirtos laisvės atėmimo bausmės. Vienas paleistas teismo salėje, kaip jau atlikęs bausmę. Vienas – išteisintas.

Ne viską pavyko įrodyti

Bylą nagrinėjusi teisėjų Algirdo Remeikos, Albino Antanaičio ir Svetlanos Jurgaitienės kolegija šio su agurkiniais siejamo nusikalstamo susivienijimo vadovą Algirdą Brazinską įkalino keturiolikai metų.

Dauguma kartu su 42-ejų A. Brazinsku nuteistų asmenų – taip pat kauniečiai. Vienas iš jų – Lietuvos sporto universiteto Sporto biomedicinos fakulteto studentas. Likę – vilkikų vairuotojai iš Alytaus, Marijampolės, Ariogalos bei Panevėžio ir Jonavos rajonų, susigundę papildomu uždarbiu ar tuo metu, kai gavo pasiūlymą parvaryti į Lietuvą vogtas transporto priemones, neturėję darbo.

Teisiamųjų skaičius galėjo būti dar didesnis, tačiau dalis šio nusikalstamo susivienijimo talkininkų sutiko bendradarbiauti su teisėsauga, dėl to buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės, skiriant jiems valstybės apsaugą.

Remiantis pastarųjų parodymais, A. Brazinskas su bendrininkais nuo 2010-ųjų iki 2012-ųjų kovo Belgijoje, Vokietijoje ir Danijoje pagrobė beveik 40 vilkikų, jų priekabų ir puspriekabių su kroviniais. Tačiau jie buvo teisiami „tik“ dėl 26 vagysčių. Dar apie dešimt atvejų nepavyko inkriminuoti, negavus iš užsienio visų būtinų dokumentų.

Pinigus dalijosi šešiese

Bylą teismui rengę teisėsaugininkai nustatė, kad pirmiausiai būdavo pavagiami vilkikai. Vėliau, šiuos paslėpus – neretai kitoje Europos valstybėje ir išlaukus, kol aprims intensyvios policijos paieškos, bandant sekti karštais pėdsakais, būdavo pavagiama priekaba ar puspriekabė su kroviniu. Pastarosios – dažniausiai Vokietijoje.

Bylą teismui rengusių teisėsaugininkų paskaičiavimais, pavogtų transporto priemonių vertė – 1 449 436 eurai. Pavyko rasti tik du pavogtus vilkikus ir tris puspriekabes, kuriose buvo dar nespėtas parduoti krovinys – varikliai, kepsninės, metalas. Visa tai aptikta Žemųjų Šančių Šaldytuvų gatvės angare.

Tačiau iš A. Brazinsko bei šio nusikalstamo susivienijimo organizatoriais laikomų jo 44-erių metų brolio Tomo, įkalinto dvylikai su puse metų, ir 40-mečio Svajūno Ažuko, kuriam skirta aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmė, solidariai priteista 369 tūkst. eurų. Motyvuota tuo, kad pinigus už realizuotą grobį kartu su jais dalindavosi dar trys asmenys, kurių tarp teisiamųjų nebuvo. Pavyzdžiui, dar vienas organizatoriams priskiriamas asmuo, Valdas Vanda, už panašius nusikaltimus pernai buvo sulaikytas Vokietijoje ir bus teisiamas atskirai.

Turėjo informatorių policijoje

Remiantis kaltinimu, S. Ažukas turėjo Kauno policijoje informatorių – Kelių policijos valdybos Nusikalstamų veikų eismo saugumui tyrimo skyriaus tyrėją Egidijų Pašvenską. Už piktnaudžiavimą tarnyba bei jos paslapties atskleidimą pastarajam skirta pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant trejiems metams.

Bylą teismui rengę teisėsaugininkai nustatė, kad pagal E. Pašvensko, skubiai nušalinto nuo tarnybos, suteiktą informaciją būdavo gaminami netikri pavogtų transporto priemonių dokumentai bei valstybiniai numeriai, su kuriais jos buvo atvaromos į Lietuvą. Čia jos parduodamos kitiems asmenims, kurie jas perparduodavo tuo pačiu užsiimantiems verslininkams iš Rusijos bei Kazachstano. Nusikalstama schema, kurioje kaltintas dalyvavęs E. Pašvenskas, buvo tokia: gatvėje nusižiūrėjus vilkiką, buvo užsirašomi jo numeriai, po to kreipiamasi į šį priėjimą prie policijos duomenų bazės turėjusį tyrėją, pastarasis suteikdavo visus duomenis apie nusižiūrėtą transporto priemonę bei jos savininką ir ši informacija buvo panaudojama, gaminant klastotes.

Atsižvelgta į parodymus

E. Pašvenskas savo kaltės nepripažino, nors neneigė teikęs duomenis S. Ažukui. Esą manęs, kad ši informacija jam reikalinga darbo tikslais.

Tuo metu S. Ažukas turėjo transporto įmonę. Tačiau, anot teisėsaugininkų, ši veikė tik formaliai.

Tarp teisiamųjų buvo dar vienas transporto įmonę turėjęs asmuo – Saulius Gudelevičius. Remiantis kaltinimu, jis duodavo nusikalstamo susivienijimo nariams savo įmonės vilkikus, kurie buvo naudojami pargabenant į Lietuvą pavogtas priekabas bei puspriekabes. Ir saugojo įmonės patalpose šiuose buvusį krovinį, kurį padėjo ir realizuoti.

Savo kaltės nepripažinusiam S. Gudelevičiui skirta pusšeštų metų laisvės atėmimo bausmė. Transporto priemones vogusiems Žymantui Štreimikiui –šešerių metų ir penkių mėnesių, Vincui Vilimui bei Erikui Bazanovui – penkerių metų ir vieno mėnesio. Tačiau visi jie, kaip ir S. Ažukas bei S. Gudelevičius, iki nuosprendžio įsiteisėjimo palikti laisvėje.

Vogtas transporto priemones į Lietuvą atvariusiems daugiau kaip dešimčiai vilkikų vairuotojų skirtos lygtinės laisvės atėmimo bausmės su draudimu išvykti iš gyvenamosios vietos be pareigūnų, prižiūrėsiančių, kaip jie laikosi teismo įpareigojimų, leidimo. Prispausti įkalčių, beveik visi jie pripažino savo kaltę.

Konfiskuoti pinigai ir automobiliai

2013-ųjų vasarą perdavus šią bylą teismui, už grotų buvo beveik trečdalis kaltinamųjų – šeši: broliai Brazinskai, visi transporto priemonių vagys bei vienas nuolatinės gyvenamosios vietos neturėjęs vilkikų vairuotojas. Artėjant nuosprendžiui, už grotų liko tik broliai Brazinskai ir dėl to, kad neatvyko į kelis posėdžius, teismo suimtas kitas vilkiko vairuotojas. Pastarasis buvo paleistas į laisvę teismo salėje, nes į jam skirtą trejų metų ir keturių mėnesių laisvės atėmimo bausmę įskaičiuotas iki nuosprendžio suėmime išbūtas laikas.

Beje, ir broliai Brazinskai, įskaitant į jiems skirtą bausmę suėmimą iki nuosprendžio, beveik pusę jos jau atlikę.

Iki nuosprendžio buvo laikinai apribotos ir šio nusikalstamo susivienijimo organizatorių teisės į aštuonis automobilius („Ford Mondeo“, „Audi A6“, „Nissan 100“ „Nissan Terrano“, „Jeep Grand Cherokee“), naudotus jiems darant nusikaltimus, nors šios transporto priemonės buvo registruotos jų artimųjų vardu. Visi jie konfiskuoti, kaip ir pinigai, rasti per kratas nuteistųjų namuose, bei radijo stotys, kuriomis jie naudojosi, darant nusikaltimus.

Kaltinimą šioje byloje palaikęs Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Zdislavas Tuliševskis buvo siūlęs broliams Brazinskams devyniolikos bei aštuoniolikos metų laisvės atėmimo bausmes. Tačiau nuosprendyje konstatuota, kad šios sumažintos atsižvelgiant į jų suburto nusikalstamo susivienijimo pavojingumą – jo tikslas buvo vilkikų vagystės, o ne smurtiniai nusikaltimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tadas

Tadas portretas
Versulis ozys, kinderis ozys, mentas ozys, kas cia per misraine?

Anonimas

Anonimas portretas
Koks cia teisingumas? Siais laikais zmogu gali nuzudyt ir maziau metu gaut...

Klausimelis

Klausimelis portretas
Tai pareigunas tyras kaip naujagimio asara...joks purvas nelimpa.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių