Gaisras Vilijampolėje: kalčiausios liks žuvusios medikės?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Vilijampolėje įsikūrusioje odontologijos klinikoje kilęs gaisras, po kurio neišgyveno trys žmonės, sukrėtė visus. Praėjo daugiau nei du mėnesiai, tačiau tyrimas buksuoja. Jau kilo įtarimų, kad bandoma nuslėpti svarbius įkalčius.

Vilijampolėje įsikūrusioje odontologijos klinikoje kilęs gaisras, po kurio neišgyveno trys žmonės, sukrėtė visus. Praėjo daugiau nei du mėnesiai, tačiau tyrimas buksuoja. Jau kilo įtarimų, kad bandoma nuslėpti svarbius įkalčius.

Vienintelė įtariamoji

Atminties ryškumą slopinantis laikas ir kai kurių pareigūnų, tiriančių šio įvykio aplinkybes, elgesys tampa vienintelės įtariamosios, bendrovės "Neradenta" savininkės Neringos Ladauskienės sąjungininkais.

"Kauno diena" rašė, kad per gaisrą, kilusį liepos 10-ąją Vilijampolėje įsikūrusioje klinikoje, iš keturių nukentėjusiųjų išgyveno tik savininkė. Kitų medikams išgelbėti nepavyko: ligoninėje mirė šios įstaigos pacientė, praeityje garsi tinklininkė, 60-metė Rita Verbickienė,  N.Ladauskienės dukra – 32 metų odontologė Rasa Polujanskė ir klinikoje gydytojos padėjėja dirbusi 64-erių Palmira Leitienė.

Dar rugpjūčio pradžioje "Neradenta" savininkei buvo pareikštas įtarimas dėl darbų saugos ir sveikatos apsaugos darbe reikalavimų pažeidimo.

Prabilo, nelikus liudytojų

Įtariamąja tapusiai N.Ladauskienei gresia bauda iki 195 tūkst. litų arba laisvės atėmimas iki aštuonerių metų, tačiau, atrodo, kad tyrimas ima buksuoti.

Apklausti "Neradentos" savininkę teisėsaugininkams pavyko ne iš karto. Gal tai – tik sutapimas, tačiau iš pradžių atsisakiusi duoti parodymus, motyvuodama prasta savijauta, ji sutiko su pareigūnais bendrauti, tik tada, kai liko vienintelė gyva tragedijos liudytoja.

Neseniai N.Ladauskienė davė parodymus ir savąjį tyrimą atliekančiam Valstybinės darbo inspekcijos Kauno skyriaus vyriausiajam darbo inspektoriui Eugenijui Šeduikiui. Tiesa, pastarajam tai padaryti pavyko ne iš pirmo karto ir tik telefonu.

"Deja, sukonkretinti, koks skystis sukėlė gaisrą, nepavyko. Pašnekovė tikino, kad jos padėjėja dirbo savarankiškai. Be to, kabinetas, kuriame įvyko nelaimė, – ne jos, o dukters. Ir ką ši jame laikė, nežinojo, nors ir buvo klinikos savininkė", – pasakojo E.Šeduikis.

"Kauno dienos" šaltinių teigimu, ir ikiteisminį tyrimą atliekantiems pareigūnams N.Ladauskienė tikino, kad visas darbui reikalingas medžiagas užsakė dukra.

Pacientė pasakojo kitaip

Šiuo metu ieškoma liudytojų, mačiusių, kaip po gaisro iš įvykio vietos skubiai pasišalina keletas vyrų. Įtariama, kad tai galėjo būti santechnikos meistrai. Ar iš tiesų, kai įvyko tragedija odontologijos kabinete buvo užsuktas vanduo?

Apie vandentiekį taisiusius meistrus prieš mirtį spėjo papasakoti ir R.Verbickienė. Esą taip jai į klausimą, kodėl šį kartą procedūra bus atliekama kitoje patalpoje, atsakė N.Ladauskienė, vesdamasi į dukters kabinetą.  Pastaroji tądien darbą jau buvo baigusi, tačiau prieš pat nelaimę, kaip kalbama, grįžo pasiimti palikto mobiliojo ryšio telefono.
Jeigu paaiškėtų, kad nelaimės metu klinikoje tikrai buvo atjungtas vanduo, taptų aišku, kodėl uždegus kriauklėje mįslingą skystį, situacija tapo nevaldoma.

Kaip jau rašyta, tai padaryta, nes kilo įtarimų ar 5 litrų plastikiniame butelyje tikrai yra spiritas. Tuomet tiesiog akyse stalviršiu nuvilnijo liepsna, kurią žuvusios P.Leitienė su R.Polujanske bandė slopinti skudurėliais ir chalatų apačia.

Per kilusią sumaištį buvo nuverstas ir čia pat stovintis apypilnis šio skysčio butelis. Beveik tą pačią akimirką pasigirdo ir į sprogimą panašus trenksmas.

Pateikė kitą versiją

Tiesa, pati N.Ladauskienė savo parodymuose pateikė kitą versiją, esą R.Verbickienę į dukters kabinetą nusivedė, nes tuo metu jos kabinete buvo kitas pacientas.

Neva jam buvo uždėti kažkokie vaistai, dėl to atsirado laisvo laiko R.Verbickienei. Tačiau pastarajai, jos aplinkos žmonių duomenimis, tądien planuota gana sudėtinga procedūra, kuri turėjo užtrukti ilgokai. Todėl lieka neaišku, kaip N.Ladauskienė ketino vienu metu gydyti iš karto du pacientus.

Tad kol kas neaišku, kuri versija pasitvirtins: apie pacientą ar dirbusius santechnikus?

Kai kurie gaisro nuniokotos bendrovės "Neradenta" kaimynai linkę užsiminti ir apie klinikoje esą laikytus didelius kiekius neaiškios kilmės spirito. Jie abejoja, ar jis buvo skirtas tik medicinai.

Paini ekspertizė

Ekspertai jau ištyrė degios medžiagos likučius, aptiktus gaisravietėje. Konkrečiai ši medžiaga neįvardyta, tačiau išvardytos jos procentinės sudedamosios dalys.
Anot E.Šeduikio, daugiau ekspertai negalėjo nustatyti, nes jiems buvo pateiktas tik mišinys, praskiestas gesinimo medžiagomis.

Lemtingą liepos 10-osios popietę klinikoje dirbę ugniagesiai gelbėtojai neslėpė, kad renkant įvykio vietoje įkalčius neišvengta incidentų. Nuverstas ir sudužo ant suolo padėtas stiklinis indas, į kurį buvo surinktos gaisrą sukėlusios medžiagos liekanos. Teko jas rinkti iš naujo.

Tiesa, dienraščio kalbinti gaisrų tyrimo specialistai tikino, kad šis incidentas negalėjo turėti jokios įtakos ekspertų išvadoms. Esą įkalčių buvo pakankamai, dėl to surinkti juos iš naujo nebuvo jokios problemos.

Dokumentų paimti neskubėjo

Darbo inspekcija savo tyrimo dar nebaigė. Vis dėlto E.Šeduikis jau teigė galintis konstatuoti, kad darbo santykių pažeidimų "Neradentos" veikloje nerasta – visos gaisre nukentėjusios medikės dirbo legaliai. Remiamasi dokumentais, rastais N.Ladauskienės kabinete, kurio gaisras nenuniokojo.

Tai neįtikina žuvusiųjų artimųjų. Jie baiminasi, kad darbų saugos žurnalą spėta sutvarkyti, nes jis, kaip ir kiti bendrovės dokumentai, buvo paimtas tik praėjus dešimt dienų po nelaimės.

Nors įvykio vieta buvo užplombuota, tačiau jiems įtarimų kelia tai, kad galėjo dingti svarbūs tyrimui daiktai.

Be to, ikiteisminį tyrimą pradėjusi policijos tyrėja vėliau buvo pakeista kitu kolega.

Jokių apribojimų nėra

Pasak E.Šeduikio, laikyti tokios sudėties medžiagas, kokios nurodytos ekspertų išvadoje, odontologijos klinikoje nedraudžiama.

Odontologų rūmų Kauno teritorinio skyriaus vadovė Ramunė Kiaunienė patvirtino, kad nėra jokio teisės akto, reglamentuojančio leistino laikyti spirito kiekį.
"Kokias patvirtina vidaus taisykles, tiek spirito ir gali laikyti", – atviravo pašnekovė.

Anot R.Kiaunienės, šis skystis odontologijoje daugiausia naudojamas spiritinėms lemputėms. Jos susijusios su dantų protezavimu.

Dezinfekcijai odontologijoje dabar naudojamas nebe spiritas, o dezinfektantai, patvirtinti ES. Tik kai kurių jų sudėtyje yra spirito, tačiau mažos koncentracijos, todėl nedegaus.

Valstybinės darbo inspekcijos atstovai taip pat tvirtina, kad nėra griežto reglamentavimo dėl šios degios medžiagos laikymo. Darbų saugos įstatyme teigiama, kad pats darbdavys turi įvertinti visas aplinkybes ir nustatyti, kokį spirito kiekį laikyti saugu.

Ieškinys jau pareikštas

"Nieko negaliu komentuoti, kad ir kaip norėčiau, – vyksta ikiteisminis tyrimas", – "Kauno dienai" teigė N.Ladauskienė, kai jai pavyko prisiskambinti.

Pašnekovė guodėsi, kad sunkiai atsigina televizijų dėmesio ir stengiasi neskaityti, ką apie ją rašo žiniasklaida. Tai susiję ir su sveikatos būkle – ne per seniausiai grįžo iš reabilitacijos, tačiau artimiausiu metu vėl guls į ligoninę.

"Jūs neįsivaizduojate, kaip aš blogai jaučiuosi, – viskas susidėjo į vieną vietą – ir nudegimai, ir išgyvenimai", – sakė per vieną dieną dukters ir verslo netekusi N.Ladauskienė.
Anot pašnekovės, jos darbo stažas odontologijoje – daugiau kaip 30 metų. Panašią patirtį turėjo ir jos padėjėja P.Leitienė.

"Viskas areštuota", – toks buvo N.Ladauskienės atsakymas, pasiteiravus apie tolesnes jos klinikos perspektyvas.

Dienraščio žiniomis, gaisre žuvusios N.Ladauskienės pacientės R.Verbickienės dukra, sūnus ir sesuo jau pareiškė "Neradentos" savininkei 450 tūkst. litų ieškinį.

Buvusių prokuratūros asų dvikova

N.Ladauskienę gina sparčiai sėkmingą advokato karjerą darantis buvęs Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Aidas Mažeika.

R.Verbickienės artimiesiems atstovauja buvęs Kauno apygardos prokuratūros vadovas, dabar advokatas Kęstutis Betingis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

marijadolor@gmail.com

marijadolor@gmail.com portretas
Man atrodo,kad viskas atssisuks bumerangu kaip ir visada buna gyvenime.Svetimais pinigais sotus nebusi.taip tai baisi nelaime visoms seimoms,bet tokiu pinigu reikalauti...Tingine visa savo gyvenima Ritos dukra buvo,tik mamos uzdirbtais pinigais naudojosi,tai dabar gaila uztruko karvute.

klientes artimieji

klientes artimieji portretas
Brangieji vertintojai, idomu tik isgirsti Jusu nuomone, o jeigu taip atvirksciai? Rasele ateina pas Verbickiene taisytis dantu ir sudega kedeje...Kaip Jus manote kokio dydzio ieskinys butu tada is Ladauskienes puses? o jeigu dar Rasele turetu bankiniu paskolu, visokiu kruvas isipareigojimu ir jas ruostusi grazinti, nes butu darbinga, bet neatsargus veiksmas atimtu ja is vaiku, vyro, artimuju????? ir dar kai Verbickiene nei paskambintu pareiksti uzuojautos, nei nepasiulytu jokios pagalbos, nei atsiprasymo, nei svelnaus uzjauciancio zodzio , nieko, tik baime, kad reikes atsakyti uz savo vieksmus, ir samdymasis brangiausiu advokatu, kad jie sukurtu istorija, kaip isvengti kaltes? greiciausiai Neringa neieskotu tiesos, ir savo anukei, kaip kad dabar liko anukai is Verbickienes puses atsakytu, nu tiesiog vaikai neikime taisyti dantuku, nes ten nesaugu. ir ramiai gyventu toliau...kai vertinate taip kategoriskai, visada siulome isijausti i kita puse...

Neutralus

Neutralus portretas
Mano nuomone, žuvusios pacientės artimieji reikalauja dar per mažo atlygio. Motinos netektis yra neįkainojama.Sveikas žmogus išėjo taisytis danties ir sudegė dėl to, kad odontologijos klinikos savininkė, ėmusi už savo paslaugas pinigus ir reikia manyti ne mažus, neužtikrino, kad ši paslauga būtų saugi. Todėl ir privalo atlyginti už suteiktą skausmą niekuo dėtos pacientės artimiesiems. Įdomu, jeigu tokiomis absurdiškomis aplinkybėmis žūtų tų besipiktinančių komentatorių motina ar sesuo, jie už tai atleistų ir nebandytų "prasigyventi"?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių