Dvi dienos po tragedijos Tunelio gatvėje: žuvusių vaikų mama – laisvėje

Tuoj po tragedijos Kaune, Tunelio gatvėje, dviem parom sulaikyta žuvusių mažylių mama Vida Burdukaitė trečiadienį po pietų paleista iš laikino sulaikymo.

Pareigūnai dar kartą atsivežė įtariamąją į tragedijos vietą, kur, tikėtina, vyko parodymų patikrinimas vietoje, tačiau netrukus pareigūnai kartu su įtariamąja sėdo į automobilį ir išvyko.

Žuvusių mažylių močiutė Lotera Valadkienė apgailestavo, kad jai dar vis neleido pasikalbėti su dukra.

L.Valadkienės vyras Vygintas Valadka apgailestavo nieko negalintis pasakoti ir kalbėti su žurnalistais. "Mes pasirašėme, kad nieko nepasakosime", – pečiais traukė vyras šio draudimo išvakarėse atvirai pasakojęs apie patirtus išgyvenimus.

Per gaisrą žuvusių mažylių močiutė sunkiai tramdė ašaras. Pro senelių langus puikiausiai matosi namukas, kuriame įvyko nelaimė. 

Sutvarkytame ir išpuoselėtame kieme vis dar mėtėsi apdegę namų apyvokos daiktai, galimai tragedijos kaltininkė krosnelė, apdegusi vaikiška lovelė.

Jos parodymai sukėlė abejonių.

Ikiteisminį tyrimą kontroliuojanti prokurorė Renata Oželienė patvirtino, kad nebus kreipiamasi į teismą dėl įtariamosios suėmimo.

Žuvusių vaikučių mamai pritaikyta švelnesnė kardomoji priemonė: rašytinis pasižadėjimas neišvykti, asmens dokumento paėmimas ir registravimasis policijoje.

Pasak prokurorės, kol moteris buvo sulaikyta spėta atlikti pirminius neatidėliotinus veiksmus.

„Jos parodymai sukėlė abejonių. Siekiant objektyviai patikrinti įvykio versiją, buvo priimtas sprendimas laikinai sulaikyti vaikus namuose vienus palikusią mamą“, – dėstė prokurorė.

Moteris laisvę atgauna įtariamosios nusikalstamu nerūpestingumu statuse. Nusikalstamas nerūpestingumas aiškinamas taip: kai nusikaltimas ar baudžiamasis nusižengimas yra padarytas dėl nusikalstamo nerūpestingumo, jeigu jį padaręs asmuo nenumatė, kad dėl jo veikimo ar neveikimo gali atsirasti kodekse numatyti padariniai, nors pagal veikos aplinkybes ir savo asmenines savybes galėjo ir turėjo tai numatyti.

Iš moters artimųjų pasakojimų buvo žinoma, kad vienus mažamečius namuose mama paliko neva 10-čiai minučių. Esą skubėjo iš banko pasiimti pinigų.

Būtent laikas, kuriam vaikučiai buvo palikti vieni, labiausiai ir kliūna tyrėjam. Esą vargiai ar per tokį trumpą laiką galima pasiekti prie „Girstučio“ esantį banko skyrių ir grįžti namo.

Tragedijos dieną mama grįžo namo, kai dvejų mergytė ir penkerių berniukas buvo gydytojų rankose, kurie dėję begalines pastangas jau buvo bejėgiai atgaivinti vaikučius.

Tiksli gaisro priežastis paaiškės po ekspertų įvertinimo. Kol kas keliama tik pirminė versija, kad name buvo galimai netvarkingas šildymo įrenginys.

Kol kas tik pirminės ir vaikų mirties priežastys – apsinuodijimas smalkėmis.

Konstatuota tai, kad namo, kur kilo gaisras, langai buvo su grotomis, durys užrakintos, todėl vaikai neturėjo realios galimybės pasišalinti iš degančio namo.

2016 metais vykdant prevencines akcijas ugniagesiai gelbėtojai šiame būste jau buvo lankęsi. Tada  buvo išsakytos pastabos dėl netinkamos krosnies įrenginių priežiūros.

Po tragedijos medikų pagalbos prireikė ir žuvusių vaikų mamai. Ji buvo nugabenta į ligoninę, paimtas kraujas tyrimams. Alkotesterio parodymais moteriai nustatytas 0,09 promilių girtumas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to KAUN/senamies

to KAUN/senamies portretas
Na, jei rašai, tai matyt žinai, Rašai, kad iš 1000 vaikus auginančių mamų 80 proc vakare bus išgėrusios? Na, jei taip, tai tas pašalpas reikia kuo greičiau naikinti. Baisu, 80 proc gauna pašalpas ir geria? Tai reiškia, kad iš tvarkingų dirbančių žmonių uždirbtų pinigų išlaikomos girtuoklės? Ir reiškia, kad 80 proc vaikų nuo vaikystės pratinami prie alkoholio, nes juk mato mamas išgėrusias? O šiuo atveju, manau, kad nelaimė ir atsitiko tik dėl nerūpestingumo.

klausimas

klausimas portretas
Kodėl nebuvo paimti vaikai, juk girdime, kad vaikai paimami iš gana padorių šeimų, o čia rašoma, kad mama piktnaudžiauja alkoholiu, krosnis netvarkinga, langai su grotomis. Matuko istorija mūsų nieko neišmokė. Ir nereikia kaltinti vien mamoms, ji mūsų visuomenės dalis, stipresni turi padėti silpniems, taip yra visose civilizuotose valstybėse.

KAUN/senamies

KAUN/senamies portretas
Va tikri lietuvei pasalpas atimt mamas iskastruot jai vyru neturi ,SAVO KIEMO SIUKSLES PIRMA APSISLUOKIT,nelaime acitiko ,o girta 0,09 uzeikit pas 1000 vaikus auginanciu vakare 80% bus isgerusios.Nesmerkit kitu PASIZIUREKIT I VEIDRODI ir suprasite kad patys ne be nuodemes.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių