Fiktyvių direktorių verslas finišavo teisme

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Verslininkų milijonai, skirti plaukikams rengti ir automobilių sportui plėtoti, adresatų nepasiekė. Juos iššvaistė sporto klubo ir centro direktoriais barmeną ir stalių įdarbinę aukštąjį išsilavinimą turintys sukčiai.

Verslininkų milijonai, skirti plaukikams rengti ir automobilių sportui plėtoti, adresatų nepasiekė. Juos iššvaistė sporto klubo ir centro direktoriais barmeną ir stalių įdarbinę aukštąjį išsilavinimą turintys sukčiai.

Talkino ir laikas

Ši afera narpliota daugiau kaip pusseptintų metų. Kaltinamieji didelės vertės, daugiau kaip 2 mln. litų, svetimo turto išvaistymu Kauno apygardos teismo nuosprendį išgirdo tik šiomis dienomis.

Būtent laikas surišo Temidės rankas, nes teismas negalėjo skirti teisiamiesiems bausmės, kurios jie nusipelnė. Už didelės vertės svetimo turto išvaistymą gresia laisvės atėmimas iki septynerių metų. Kadangi baudžiamasis procesas, vadovaujantis Europos Žmogaus Teisių Teismo praktika, užtruko nepateisinamai ilgai, teisiamiesiems teko skirti švelnesnes bausmes.

Pagrindiniam šio nusikalstamo verslo organizatoriui – už sukčiavimą ir dokumentų klastojimą jau teistam buvusiam Kauno technikos kolegijos dėstytojui Tomui Giedriui Biliui skirta 39 tūkst. litų ( apie 11 295 eurų) bauda, įpareigojant ją sumokėti per vienus metus nuo nuosprendžio įsiteisėjimo. Nuteistasis šį sprendimą jau apskundė.

Vaikystės draugų tandemas

Dešinioji T.G.Biliaus ranka – daugiau kaip pusmetį Kauno plaukimo klubui "Orka", kuriame treniravosi ir olimpinė rinktinė, vadovavęs Šarūnas Žitkevičius, nubaustas 32 tūkst. litų (apie 9 250 eurų) bauda. Ją jis taip pat įpareigotas sumokėti per metus.

Įdomybės šio klubo, gyvavusio tik iš rėmėjų lėšų, finansinėje veikloje prasidėjo tada, kai gerai šią virtuvę perpratęs Š.Žitkevičius esą dėl sveikatos problemų paliko direktoriaus postą. Nors ir toliau, kartu su T.G.Biliaus žinia, nenusišalino nuo klubo rėmėjų paieškų ir gautų pinigų "globos". Beje, abu jie užaugo viename kieme.

Remiantis vienintelio kaltinamojo, visiškai pripažinusio savo kaltę, Roberto Eidukevičiaus parodymais, šie vaikystės draugai buvo fiktyviai jį pasodinę į "Orkos" direktoriaus kėdę beveik metams. Prieš tai šis vidurinį išsilavinimą turintis kaunietis dirbo barmenu restorane.

Tik vykdė komandas

Pasak R.Eidukevičiaus, su Š.Žitkevičiumi jį supažindino T.G.Bilius. Vyras ieškojo darbo, tad jam buvo pasiūlytas direktoriaus postas.

Jam buvo teigiama, kad tarp plaukimo treniruotes lankančių vaikų tėvų ir sportuoti ateinančių verslininkų reikės ieškoti klubo rėmėjų.

Tačiau pasirašęs, kokius dokumentus perima pradėdamas eiti naujas pareigas, nors nė vieno iš jų nematė akyse, jis ir toliau, jau kaip klubo direktorius, tik pasirašydavo ant  su verslininkais sudarytų sutarčių, kurias atveždavo Š.Žitkevičius. Už tai jam per mėnesį buvo mokama 50 litų, nors žadėta keturis kartus daugiau.

Š.Žitkevičiui paskambinus, jis turėdavo vykti ir į banką – paimti sutartyse minimų pinigų. Pakeliui automobilyje reikėdavo užpildyti jo duotą čekių knygelę. Iš banko paimtus pinigus atiduodavo jo automobilyje laukusiam ir toliau neoficialiai klubo direktoriaus pareigas ėjusiam Š.Žitkevičiui. Supratęs, į kokią aferą yra įveltas, R.Eidukevičius jam pasakė, kad nebenori toliau taip dirbti. Tačiau sulaukė atsakymo, kad taip esą dirba visi.

Neeilinė staliaus praktika

Teisėsaugininkai nustatė, kad T.G.Bilius su Š.Žitkevičiumi iššvaistė per 399 tūkst. litų (daugiau kaip 115,550 tūkst. eurų), kuriuos kaip paramą "Orkai" skyrė penkios bendrovės.

Po R.Eidukevičiaus daugiau kaip pusmetį tokiu pačiu fiktyviu "Orkos" direktoriumi buvo statybininkų mokykloje mokęsis Sergejus Ščelkunovas, ieškojęs kur atlikti praktiką. Su T.G.Biliumi jį supažindino pastarojo tėvas, dirbęs šioje mokykloje naktiniu auklėtoju.

T.G.Bilius žadėjo S.Ščelkunovui staliaus vietą. Teisme pastarasis teigė, kad sužinojo, jog priimtas į direktoriaus pareigas, tik perskaitęs dokumentus, ant kurių pasirašė, kai atėjo atlikti praktikos.

"Iš pradžių išsigandau, – pasakojo teisme savo kaltės nepripažinęs S.Ščelkunovas. – Tačiau T.G.Bilius pasakė, kad viskas legalu, nėra, ko bijoti."

Tas pats S.Ščelkunovui buvo sakoma ir pasirašant ant jam atneštų dokumentų, už tai buvo mokama po 10 arba 20 litų. Ne itin gerai lietuviškai suprantantis S.Ščelkunovas ne visus pateiktus dokumentus perskaitė. Tačiau kartą vieną perskaitęs sužinojo, kad ką tik pasirašė įsakymą atleisti iš darbo kažkokius klubo darbuotojus.

Buhalterės dukters nuotykiai

Kartu su šia kompanija buvo teisiama ir Gerda Vainauskaitė. Ji ketino tapti "Orkos" administratore, tačiau buvo įdarbinta buhaltere, jai paaiškinus, kad esą neturi administratorei tinkamo išsilavinimo. O buhalterę klubas turi – jai tik reikės pasirašinėti apskaitos dokumentus.

Už tai žadėtas 400 litų atlyginimas. G.Vainauskaitė teigia jį gavusi, nors už tai niekur pasirašyti nereikėję. Netrukus jos pareigos buvo išplėstos – šalia prašymų paramai gauti spausdinimo pagal direktoriaus S.Ščelkunovo įgaliojimą ji turėdavo vykti į banką paimti pinigų, kuriuos atiduodavo ją vežiodavusiam T.G.Biliui, nors oficialiai jis "Orkoje" nėjo jokių pareigų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Padlos

Padlos portretas
Kur tas ryzas padla gyvena dabar?

Zmogus

Zmogus portretas
Ir toliau,šitas ,,veikėjas"- Tomas Giedrius Bilius,užsiima tokia veikla. 2020 metais jis užsiima Senų Namų Griovimu- Kauno Mieste ir rajone,vidaus apdailos darbais butuose,stato tvoras,tiesia kelius,namų statyba. Viską daro nelegaliai,samdo darbininkus,nesumoka jiems pinigų,atėmė įrankius. Be sutarčių ėmė,į skolą žvyrą ir skalda,technika,iš įmonių,liko skolingas. Niekur savo tikros pavardės nesako,tik išgalvota. Radom šita straipsni,apie jo darbelius,pagal nuotrauka šita. Ir toliau,jis ieško durneliu,kuriems suversti sumokėti,jo skolas. Visur,kur pradeda darbus,jų nebaigia iki galo.

As

As portretas
Verslo labirintai - dar šitai įmonei Tomas Bilius ir Tomas Griakalovas realiai vadovavo per "statytinius" Aferistai prakeikti!!!!
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių