Garsusis kyšininkas sulaukė teismo malonės

Buvęs Kauno miesto savivaldybės Švietimo departamento direktorius Edmundas Balasevičius sulaukė teismo malonės. Pirmadienį Kauno apygardos teismas nusprendė, kad kyšininkui treji metai už grotų – pernelyg didelė bausmė.

Buvęs Kauno miesto savivaldybės Švietimo departamento direktorius Edmundas Balasevičius sulaukė teismo malonės. Pirmadienį Kauno apygardos teismas nusprendė, kad kyšininkui treji metai už grotų – pernelyg didelė bausmė. 

Aukštas pareigas kyšių kaulijimui naudojusį E.Balasevičių Kauno apylinkės tesimas už grotų trejiems metams pasiuntė lapkričio mėnesį, tačiau nuteistasis pasinaudojo nuosprendžio apskundimo teise. Ilgai savo paklydimų viešai nepripažinęs E.Balasevičius jo skundą nagrinėjančio Kauno apygardos teismo prašė pasigailėjimo.

„Labai gailiuosi dėl to, ką padariau“, – teisėjų kolegijai tarė E.Balsaevičius.

Kauno apygardos teismas kitaip pažiūrėjo į vieną iš nuteistojo padarytų nusikalstamų veikų ir pirmadienį paskelbė, kad E.Balasevičius nuteisiamas 2 m. ir 9 mėn. laisvės atėmimo bausme, jos vykdymą atidedant trejimes metams. Kitaip tariant, jei E.Balasevičius nieko neprisidirbs trejus metus, už grotų jis neatsidurs. Tiesa, vyras dvejus metus turės informuoti Kauno apygardos probacijos tarnybą, jei panorės kelti koją už Kauno ribų.   

E.Balasevičius skelbiant nuosprendį nedalyvavo. Nebuvo ir Kauno apygardos prokuratūros atstovų.

„Gerbiam bet kokį teismo sprendimą. O kai gausim iš teismo visus dokumentus, spręsim, ar sprendimą skųsti“, – sakė Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė Nomeda Urbonavičienė.

Kol kas už grotų nesėdi nė vienas kyšininkavimų skandaluose minėtas Kauno tarnautojas, tačiau šios bylos mastai leido spėti, kad E.Balasevičiui išsisukti nuo kalėjimo nepavyks. 
Turtus E.Balasevičiui tempusi buvusi tarnautoja Nijolė Stasė Grybėnienė tikino jam turėjusi mokėti 5 tūkst. litų dydžio mėnesinę duoklę, nes baiminosi prarasti savo darbo vietą. Moters teigimu, dar 20 tūkst. litų E.Balasevičius pareikalavo konservatorių paramai prieš rinkimus.

Prokurorai suskaičiavo, kad N.S.Grybėnienė per keletą mėnesių E.Balsevičiui davė 36,5 tūkst. litų, kuriuos susižvejojo kyšių pavidalu. Vyras neneigė gavęs pinigų iš buvusios pavaldinės, tačiau teigė, kad bendra suma buvo mažesnė. Neva N.S.Grybėnienė jam perdavė mažiau turtų, nei pasakoja.

Pusmetį N.S.Grybėnienę sekę pareigūnai suskaičiavo, kad moteris sugraibytų kyšių suma siekia bent 71 tūkst. litų. Byloje užfiksuota net 17 jos nusikalstamų veikų, tačiau teisiamoji prisipažino jų padarymu, noriai bendradarbiavo su pareigūnais. Todėl teismas N.S.Grybėnienei skyrė trejų metų laisvės atėmimo bausmę, jos atlikimą atidedant. Įrodyta, kad buvusi tarnautoja ne visus neteisėtai gautus pinigus perdavė E.Balasevičiui – nemažą dalį pasiliko sau, todėl nurodyta konfiskuoti nuteistosios turto už 29,5 tūkst. litų.        

Po daugiau nei pusmetį trukusio N.S.Grybėnienės sekimo, pareigūnai ant teisiamųjų suolo nutempė net septynis kaltinamuosius: keturis tarnautojus ir kyšius nešusius du verslininkus bei vienos bendrovės atstovą. Realia laisvės atėmimo bausme nuteistas tik E.Balasevičius.

Be jo nuosprendį apskundė ir kitas tarnautojas – Petras Astraitis. N.S.Grybėnienės kabinete įrengta vaizdo stebėjimo kamera užfiksavo, kaip moteris į užėjusio P.Astraičio kišenę įkiša 500 litų – pusę sumos, kurią kaip kyšį gavo iš vienos privačios bendrovės atstovo. P.Astraitis iki šiol teigia nežinantis, už ką gavo šiuos pinigus ir jam niekada nekilo mintis to paklausti N.S.Grybėnienės. 

Kauno apylinkės teismo sprendimu P.Astraitis buvo nubaustas vienerių metų laisvės atėmimo bausme, jos vykdymą atidedant tam pačiam laikotarpiui. Kauno apygardos teismas sušvelnino tarnautojo padarytos nusikalstamos veiklos formuluotę, tačiau bausmės dydį paliko nepakeistą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Gėda!!! Apie kokį teisingumą galima kalbėti Lietuvoje, kai teismai žaidžia savus žaidimus. Vieni teismai baudžia kaip ir priklausytų už padarytą nusikaltimą (atseit štai kokie mes teisingi), kiti jų sprendimus anuliuoja.Viskas iš anksto nutarta. Jei esi ne elitinis, o paprastas Lietuvos pilietis, tau įkrės visu griežtumu ir dar pamoralizuos, štai kaip mes kovojame su įstatymų pažeidėjaus. O jei tu elitinis, dirbęs vadovaujamą darbą, trynęs užpakalį valdiškuose krėsluose, tai visai kita kalba. Juk negali toks nužmogėjęs žmogus staiga persėsti ant kieto kalėjimo suolo. Juk tai suteiktu jam didžiulį stresą.Todėl tegu jis ramiai namų aplinkoje apgalvoja kur padarė klaidą imdamas kyšius ir priversdamas juos duoti kitus žmones, kad kitą kartą nepadarytų tos pačios klaidos.

Stasė Mickutė

Stasė Mickutė portretas
Teisingumas vyrauja tada,kai morale ir teisingumas yra gerbiami. Taciau kyla klausimas ar moraliniai dalykai yra susije su teisingumu?Pamastykime, kokia morale tvyro siandienineje teisesaugoje ir visuomeneje? Ar teisingumas vienas gali triumfuoti?..

kyborgas

kyborgas portretas
kiek teisejai gavo?pagalvokit kaip jie isgyventu,jeigu teisingai bylas nagrinetu.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių