Dievo namus švarino skandalingasis vagis

Pagaliau sugavus Karmelitų bažnyčios vagį, paaiškėjo, kad šis įžūlus nusikaltimas tebuvo žiedeliai. Per daugiau kaip pusmetį trukusią Ernesto Čičinsko paiešką jis įvykdė dar ne vieną vagystę. O surakintas antrankiais sugebėjo sužaloti ir išskirtinius nusikaltimus tiriantį pareigūną.

Atpažino iš karto

Jau penkis kartus teistas E.Čičinskas šiandien įtariamas mažiausiai devyniais nusikaltimais, įvykdytais per mažiau nei metus. Tačiau yra pagrindo įtarti, kad ne visi šio 31-erių metų kauniečio per tą laiką padaryti nusikaltimai buvo nufilmuoti, kaip jau minėta vagystė iš Šv.Kryžiaus (Karmelitų) bažnyčios.

Remiantis policijos išplatintu vaizdo įrašu, šiemet vasario 15-osios popietę atėjęs į "Akropolio" kaimynystėje esančius Dievo namus, jis pirmiausia atsiklaupė ir persižegnojo. O po akimirkos jau savinosi nuo Švč.Mergelės Marijos altoriaus tikinčiųjų dovanas, suaukotas už pagalbą ištikus ligai, nelaimei. Net ir pamatęs virš jo įrengtą vaizdo stebėjimo kamerą, E.Čičinskas nesustojo. Uždengęs kamerą kepure, jis toliau tęsė savo šventvagišką darbą.

Kaip jau rašyta, tada iš šios bažnyčios pagrobti senoviniai karoliai, paauksuotas kryželis, auksinis žiedas ir sidabrinė grandinėlė. Nufilmuoto akiplėšos grobis buvo įvertintas 3 tūkst. eurų.

Anot teisėsaugininkų, jie atpažinę ilgapirštį iš karto – kaip seną savo klientą, apie kurį visa šalies žiniasklaida rašė dar prieš septynerius metus. Tada E.Čičinskas sugebėjo nepastebėtas įsmukti į Kauno prekybos miestelio "Urmas" administracines patalpas ir pagrobti iš jų pinigų pilną portfelį. Apie šią 410 tūkst. litų vagystę buvo pranešta tik po kelių dienų, konstatavus, kad patalpa, kurioje laikyta tokia pinigų suma, be jokių įsilaužimo žymių. Tada E.Čičinskas buvo sulaikytas po kelių dienų – per specialią Vilniaus policijos operaciją sostinės Gedimino prospekte. Atlikus sulaikytojo, kuris bandė bėgti ir priešintis, asmens kratą, pas jį rasta dalis grobio. Už šią didelės vertės vagystę E.Čičinskas nuteistas puspenktų metų laisvės atėmimu. Iš Vilniaus pataisos namų, kuriuose atliko šią bausmę, jis buvo paleistas 2015-ųjų gegužę.

(Tomo Raginos nuotr.)

Žvalgyba vykdavo laiptinėse

Minėta didelį atgarsį turėjusi vagystė buvo toli gražu ne pirmoji, už kurią E.Čičinskas teistas.

Šio nusikalstamo amato jis ėmėsi dar būdamas nepilnamečiu. Tada patekdavo į nusižiūrėtųjų aukų butus apsimetęs elektriku. Ir vagiliavo ne tik Kaune ir Kauno rajone, bet ir Panevėžyje bei Marijampolėje. Pastarajame mieste 2004-ųjų vasarą jam buvo inkriminuotos dvi tokios vagystės. Vienu atveju jo auka tapo keturiolikmetė, palaikiusi E.Čičinską, kurį išvydo per durų akutę, miegančios vyresniosios sesers draugu arba į kaimą išvykusios mamos pažįstamu. Tačiau atidarius duris, svečias išsitraukė lenktinį peilį ir, grasindamas juo, liepė tylėti bei rodyti, kur laikomi pinigai ir kitos vertybės. Tada E.Čičinsko, sugebėjusio apsisukti, nepažadinant miegančios keturiolikmetės sesers, grobiu tapo 1 tūkst. litų, 600 eurų, keli žiedai, grandinėlė, laikrodis ir mobilusis telefonas.

Taip jis išsiaiškindavo, kuriame bute yra paliktų vienų vaikų ir kada pareis jų tėvai.

Dar po mėnesio jis apvogė kitą Marijampolės butą, prisistatydamas vienai namie buvusiai devynmetei elektriku. Ir sugebėjo, esą tikrindamas elektros lizdus atokiau nuo mažosios šeimininkės, pavogti iš jos namų 1 100 litų, fotokamerą, mobilųjį telefoną ir ausinuką.

Sulaikytas dėl šių vagysčių, E.Čičinskas prisipažino nusižiūrėdavęs aukas, prieš tai perėjęs laiptinę ir prašinėjęs paramos esą sergančiai mamai. Taip jis išsiaiškindavo, kuriame bute yra paliktų vienų vaikų ir kada pareis jų tėvai.

Grobį E.Čičinskas teigė realizuodavęs nepažįstamiems asmenims Kauno geležinkelio stotyje. Nuvykdavo į ją taksi automobiliu. Pirkėjų susirasdavo nesunkiai, nes parduodavo vogtus daiktus pigiau. Už gautus pinigus galėjo kurį laiką prabangiai gyventi. Galutinė subendrinta bausmė, skirta E.Čičinskui už šias vagystes ir apiplėšimus, buvo pusseptintų metų nelaisvės.

Sąrašas – iškalbingas

Oficialus nusikaltimų, kuriais įtariamas E.Čičinskas po paleidimo iš Vilniaus pataisos namų, sąrašas prasideda pernai rudenį. Nors taip pat yra pagrindo įtarti, kad jis toli gražu nevisas.

Sąrašą pradeda vagystė J.Gruodžio gatvėje. Vieną pernykščio rugsėjo popietę joje nukentėjo iš muzikos mokyklos grįžtantis mažametis. Nepažįstamas vyriškis (kaip įtariama – E.Čičinskas) pasisiūlė jam padėti panešti dėklą su saksofonu. Patikrinęs, kas jo viduje, "geradarys" netrukus pabėgo, kartu su saksofonu pagrobdamas ir mažamečio mobilųjį telefoną.

Po jau minėtos vagystės Karmelitų bažnyčioje E.Čičinskas įtariamas vieną šių metų kovo pavakarę radęs neužrakintų kabinetų ir vienoje Kęstučio gatvėje įsikūrusioje įstaigoje. Iš jų buvo pavogtos dvi rankinės. Apvogtosios jo grobį įvertino apie 2,5 tūkst. eurų.

Tą patį kovą jis įtariamas tokiomis pačiomis aplinkybėmis apvogęs ir vieną renovuojamą Senamiesčio meno galeriją. Iš jos dingo 240 eurų vertės kuprinė.

E.Čičinskui inkriminuojama vagystė iš automobilio, įvykdyta gegužę vienoje Laisvės alėjos požeminėje aikštelėje. Iš jo dingo multimedija ir vaizdo registratorius. Įtariamas jis ir dviračio vagyste iš vieno Fredos rūsio-garažo.

O rugpjūtį E.Čičinsko pėdsakų aptikta ir viename Savanorių prospekto verslo centre. Iš šio tada dingo kompiuterinė įranga ir kvepalai. Bendra grobio vertė – daugiau kaip 12 tūkst. eurų. Tiesa, dalis jo rasta per kratą E.Čičinsko namuose po jo sulaikymo už pusantro mėnesio. Tačiau per tą laiką jis, kaip įtariama, dar apsivogė vienoje K.Donelaičio gatvėje įsikūrusioje viešojoje įstaigoje. Jos fojė vaizdo stebėjimo kameros tada užfiksavo, kaip pro neužrakintas lauko duris savaitgalį vidun patekęs svečias iš pradžių studijuoja nuorodas, kur kokia įstaiga ar kabinetas, o po poros valandų išeina iš pastato su kuprine bei tokiu pačiu pilnu maišu. Atėję pirmadienį į darbą apvogtieji pasigedo šešių nešiojamų kompiuterių, jų dėklų ir projektoriaus.

(Vilmanto Raupelio nuotr.)

Tarp aukų – ir pareigūnas

Anot teisėsaugininkų, E.Čičinskui pavyko taip ilgai slapstytis ir net vagiliauti tose pačiose gatvėje, kur įsikūrę Kauno policijos komisariatai ar prokuratūros, nes jis vizualiai mažai panašus į valkataujantį ilgapirštį, nors neturi oficialios gyvenamosios vietos.

Galiausiai pavyko nustatyti, kad jis prisilaiko viename Partizanų gatvės daugiabutyje, šalia kurio ir buvo sulaikytas. O per kratą rasta ir suklastota asmens tapatybės kortelė su E.Čičinsko nuotrauka.

Tačiau sugebėjo jis nusikalsti ir sulaikytas. Vežamas surakintas antrankiais iš Tardymo izoliatoriaus į apklausą Kauno vyriausiajame policijos komisariate, E.Čičinskas trenkė galva šalia jo tarnybiniame policijos automobilyje sėdėjusiam Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnui. Ir praskėlęs jam lūpą, pasak sužalotojo bei automobilį vairavusio šio kolegos, ėmė trankyti galvą į automobilio dureles bei lango stiklą. Vėliau prokuratūrą pasiekė E.Čičinsko pareiškimas apie esą jo sužalojimą konvojuojant į apklausą. Tačiau Imuniteto skyriaus pareigūnai, kuriems buvo persiųstas šis pareiškimas, pradėti dėl šio įvykio ikiteisminį tyrimą atsisakė.

Po šio išpuolio atsisakė duoti parodymus E.Čičinskas, kuris toliau laikomas suimtas. Jo agresyvumą, tiesa, kol kas tik žodinį, patyrė ir E.Čičinsko gražbylystėmis, kodėl jis turi būti paleistas į laisvę, nepatikėjusi teisėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Indrė

Indrė portretas
Šitam žmogui gyvenime neatleisiu.Kiek prisapnavau,kad man jis gerklę perpjaunas.Aš buvau ta 14metė,kuria 2004m apvogė

Nesvarbu

Nesvarbu portretas
Kol tokie gailestingi europietiški įstatymai tol tokių nusikaltimų tik daugės... Jam nusispjaut į bausmę mato kamerą ir vistiek daro, jam nebaisu kad jis už tai bus "baudžiamas"...

Čičinskas

Čičinskas portretas
labai garsi pavardė iš neigiamos pusės dar nuo senų laikų. Kas skaitė Maironį, tas žino, kas buvo Čičinskas. Jis netgi drįso į bažnyčia įjoti raitas, bet galop vidury žiemos buvo nutrenktas perkūno.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių