Buvusiam Šilainių poliklinikos vadovui V. Obelieniui – kaltinimai kyšininkavimu

  • Teksto dydis:

Buvęs Šilainių poliklinikos vadovas stos prieš teismą. Specialiųjų tyrimų tarnybos ir prokuratūros tirta baudžiamoji byla perduota Kauno apygardos teismui.

Kauno apygardos prokuratūra praneša, kad atliekant ikiteisminį tyrimą surinkta pakankamai duomenų, jog būtų galima įtarti, kad 2014 metais buvęs Kauno Šilainių poliklinikos direktorius V. Obelienius galimai provokavo duoti, susitarė ir pažadėjo priimti kyšį.

Tyrėjų duomenimis, šią veiką V. Obelienius padarė padedamas savo šeimos nario. Kaltinamasis galimai priėmė dalį kyšio iš privačios bendrovės, teikiančios medicinos paslaugas.

Nustatyta, kad kaltinamasis parinko privačią bendrovę Kauno Šilainių poliklinikos partneriu, su kuriuo buvo sudaryta asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo sutartis.

Pagal ją, Kauno Šilainių poliklinikos medicinos specialistai teikė medicinos paslaugas privačios bendrovės pacientams Kaune ir Kauno rajone, o Kauno Šilainių poliklinikos pacientai būdavo nukreipiami išskirtinai į tos privačios bendrovės padalinius.

Tyrimo metu nustatyta, kad Kauno Šilainių poliklinikos direktorius galimai susitarė su privačios bendrovės generaliniu direktoriumi, kad kiekvieną mėnesį gaus po pusę sumos, kuri bendrovei pervedama iš Kauno teritorinės ligonių kasos.

Tyrimo metu nustatyti ir keisti dalykai, dėjęsi Socialinės adaptacijos asociacijoje. Pirmininko pareigas tuo metu ėjo tas pats V.Obelienius ir, panašu, kad jomis naudojosi.

Kaltinamajame akte sugulė duomenys dėl dokumentų klastojimo. Įtariama, kad apgaulingai tvarkydamas asociacijos buhalterinę apskaitą, asociacijos naudai apgaulės būdu įgijo Narkotikų, tabako ir kontrolės departamento lėšas.

ES fondo lėšomis finansuojamo projekto metu Socialinės adaptacijos asociacija, kaip Narkotikų, tabako ir kontrolės departamento partneris, teikė reabilitacijos paslaugas.

Įtariama, kad V. Obelienius nustatė asociacijos darbuotojams neoficialią darbo tvarką, pagal kurią projekto metu asociacijos darbuotojai faktiškai dirbo mažesnį nei sutartimis įsipareigotą darbo laiką.

Tokiu būdu Šilainių poliklinikos direktoriaus pareigas ėjusio V. Obelieniaus vadovaujama Socialinės adaptacijos asociacija galimai nepagrįstai gavo beveik 24 tūkst. eurų didesnį finansavimą, už faktiškai neišdirbtas darbo valandas.

V. Obelieniui pareikšti kaltinimai pagal keturis Baudžiamojo kodekso straipsnius.

Baudžiamajame kodekse numatyta, kad už sukčiavimą gresia laisvės atėmimas iki aštuonerių metų. Už dokumentų suklastojimą bei disponavimą numatyta bauda, areštas, arba laisvės atėmimas iki trejų metų. Už piktnaudžiavimą asmuo gali būti baudžiamas bauda, areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų. Už apgaulingą apskaitos tvarkymą ir kyšininkavimą gresia bauda, areštas, arba laisvės atėmimas iki ketverių metų.

14 metų Šilainių poliklinikai vadovavusiam Medicinos mokslų daktarui byla dėl kyšininkavimo – ne vieninteliai nemalonumai.

Šių metų pavasarį Kauno apylinkės teismas patenkino Kauno savivaldybės prašymą pripažinti negaliojančiomis Šilainių poliklinikos ir bendrovės "DG ir Ko" jungtinės veiklos sutartis bei taikyti restituciją.

Įdomu tai, kad 2012 m. pasirašytoms sutartims iš poliklinikos pusės atstovavo tuometis direktorius V.Obelienius, o faktiniu "DG ir Ko" direktoriumi, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) duomenimis, buvo V.Obelieniaus sūnus Gytis Obelienius, akcininke – buvusi V.Obelieniaus žmona Diana Obelienėnė.

Šių sandorių esmė, kad panoraminio odontologinio rentgeno įranga sutarties galiojimo laikotarpiu laikoma poliklinikos patalpose. Taip pat "DG ir Ko" nupirko magnetinio rezonanso tomografą ir jį pastatė Šilainių poliklinikos patalpose. Tačiau patalpos poliklinikai net nepriklauso.

Beveik 500 kv. m patalpos yra Kauno savivaldybės. Jos buvo perduotos Šilainių poliklinikai naudotis neatlygintinai. Tačiau poliklinikai perduotas turtas negalėjo būti išnuomotas ar kitaip perduotas tretiesiems asmenims.

Nepaisant šios nuostatos, V.Obelienius sudarė sutartį su sūnaus atstovaujama kompanija ir įklampino polikliniką "neterminuotam, maksimaliam 20 metų bendradarbiavimo laikotarpiui".

Ir dar sutarties priede buvo nurodyti partnerių įnašai. Atsižvelgiant į nustatytas partnerių įnašų dalis, pagal sutartį gautas pelnas skirstomas taip – poliklinikai 5 proc., o bendrovei "DG ir Ko" 95 proc.

Solidžias pajamas garantuojančių sutarčių Obelienių žinioje esanti bendrovė visai nenori prarasti. Kauno apylinkės teismo sprendimas jau apskųstas, o byla rašytinio proceso tvarka bus nagrinėjama Kauno apygardos teisme.

Preliminariais skaičiavimais, dėl šios sutarties poliklinika kasmet patiria apie 190 tūkst. eurų nuostolį, o G.Obelieniaus atstovaujama kompanija "DG ir Ko" uždirba.

Tokia sutartimi kiekvieną mėnesį garantuojamos pajamos. Magnetinio rezonanso procedūra yra teritorinių ligonių kasų kompensuojama paslauga pacientui. Iš teikiamų paslaugų gaunamas pelnas beveik be didelių nuostolių subyra į G.Obelieniaus kompanijos kišenę.

Užsimenama ir apie tai, kad sutartis tarp Šilainių poliklinikos ir "DG ir Ko" – labai netipiška. Ją galima nutraukti tik dėl esminių pažeidimų arba šalių susitarimu susitariant dėl kompensacijos. O pastarosios – milžiniškos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
piktzole su savo sugyventine priejo liepto gala, bet liks sausas sitas vagis ir aferistas, kad jis darbo niekur negautu, kaip jo ponia kaune niekur negavo, kas tokia medikai zino.

MUMS VISIEMS

MUMS VISIEMS portretas
but labai svarbu isgirsti,kad sioje byloje teiseju verdiktas tikrai grieztas,principingas, adekvatus ir kad tokiems ponams butu atseiketa pagal ju nuopelnus,o ne per pazinciu ir turtu klystkelius issivynioti sausiems is godulio liuno

Goja

Goja portretas
kišenvagis
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių