Buvęs komisaras per kratą pasipriešino policijai?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Daktarų gaujos klestėjimo laikais pagarsėjęs kriminalistas, buvęs miesto tarybos narys Artūras Tepelys Kauno apylinkės teisme aiškinasi dėl teisėtų policijos pareigūnų reikalavimų nevykdymo.

Incidentas per kratą

"Absurdas. Aš pats atlikęs šimtus kratų, bet šitaip net su žulikais nesielgdavome", – nuostabos neslėpė A.Tepelys.

Konfliktas tarp jo ir policijos pareigūnų kilo sausio 4 d., kai A.Tepelio namuose buvo atliekama krata dėl pradėto ikiteisminio tyrimo.

"Kauno dienai" buvęs pareigūnas paaiškino, kad teisme paminėtas ikiteisminis tyrimas pradėtas jo sūnaus Kęsto atžvilgiu. Esą prieš metus, kai sūnus dar gyveno ir dirbo Norvegijoje, ten buvusiems lietuviams leido pasinaudoti savo banko sąskaita pinigams pervesti. Pasak A.Tepelio, gerokai vėliau paaiškėjo nedori tų lietuvių tikslai, kurių atpirkimo ožiu esą tapo jo sūnus. "Bet čia jis pats išsiaiškins", – ranka mostelėjo A.Tepelys.

Tačiau tai, kas vyko buvusio komisaro namuose, į teisiamųjų suolą pasodino patį šeimininką. A.Tepelio sūnus gyvenamąją vietą deklaravęs tokiu pačiu adresu kaip ir tėvas, nors gyvena ir dirba užsienyje. Krata dėl pradėto tyrimo buvo atliekama pagal deklaruotos gyvenamosios vietos adresą.

"Kai atėjo pareigūnai, manęs net namuose nebuvo. Žmona paskambino ir pasakė, kas vyksta. Tai tada ir grįžau", – teismui dėstė A.Tepelys. Buvęs komisaras aiškino puikiai suprantantis policininkų darbą, tikino pats vedžiojęs juos po kambarius, rodė, kur kas padėta. Atidarė ir kambario, kuriame kartais apsigyvena iš užsienio sugrįžę vienas ar kitas sūnus, duris.

A.Tepelys/ Andrius Aleksandravičiaus nuotr.

Grėsė antrankiai

Teismas paviešino kratą vykdžiusių pareigūnų surašytus pastebėjimus apie A.Tepelio elgesį: "Nevykdė teisėtų pareigūnų reikalavimų, suglamžė kratos nutartį, garsiai reiškė nepasitenkinimą ir pan."

A.Tepelys nesigynė pakėlęs balsą, tačiau paaiškino ir priežastį: "Jie paėmė jauniausio sūnaus kompiuterį. Trečiokas vaikas kai kurias užduotis atlieka tuo kompiuteriu. Mėginau draugiškai susitarti, kad kompiuterio neimtų."

Buvusio komisaro teigimu, kratai vadovavęs pareigūnas esą suriko, kad jis nesikištų.

Toks pareigūno elgesys sukėlė A.Tepelio reakciją: "Tu nerėk, – pažodžiui teismui situaciją mėgino pakartoti A.Tepelys. – Tu pas mane namuose, čia tik aš galiu rėkti." Galima tik spėti, kad garso lygis vyrams bendraujant kilo.

Teismui buvęs pareigūnas dėstė, kad viskam turi būti ribos, neaišku, kada būtų grąžintas kompiuteris, todėl trečiokėlis negalėtų ruošti namų darbų. Suprantama, kad mokykloje būtų keblu pasiteisinti dėl neparuoštų pamokų, kaip priežastį nurodant, kad kompiuteris buvo konfiskuotas per kratą.

A.Tepelio pasakojimu, atsakingas už kratą pareigūnas nesileido į kalbas, pakvietė kolegas, liepė uždėti antrankius ir, iškvietus papildomas pajėgas, išvežti buvusį komisarą į policiją. Taip susirėmimo istorija atgulė ant teismo stalo. Bylos nagrinėjimas buvo atidėtas. Į kitą posėdį bus kviečiami visi tą dieną kratoje dalyvavę asmenys.

Nevykdė teisėtų pareigūnų reikalavimų, suglamžė kratos nutartį, garsiai reiškė nepasitenkinimą ir pan.

Ryšiai su mafija

A.Tepelio praeitis įdomi ir spalvinga. Jo pavardę Lietuva išgirdo  Klaipėdoje ėmus nagrinėti Daktarų gaujos bylą. Liudyti pakviestas A.Tepelys sublizgėjo spalvingais pasisakymais apie mafijos klestėjimo laikotarpį.

Buvęs pareigūnas neigia, tačiau buvo įtariamas glaudžiais ryšiais su Kauno nusikaltėliais, siautėjusiais 1991 m. "Mes darėme viską, kad juos (nusikalstamų grupuočių narius – aut. past.) valdytume ir suvaldytume, o ėmė ir parašė apie mane, kad vos ne mafijai vadovavau", – prieš keletą metų interviu "Kauno dienai" aiškino A.Tepelys.

Tąsyk buvęs policininkas tik juokėsi iš istorijos, kai esą priimamas į Daktarų grupuotę turėjo mafijos galvai Henrikui Daktarui žiedą bučiuoti. Tikino, kad istorija verta bobučių plepalų. 2012 m. Kauno taryboje Darbo partijai atstovavęs policininkas turėjo savą bendravimo su nusikalstamomis grupuotėmis filosofiją.

Pašalintas iš partijos

Laikai anuomet buvo neramūs, tad šiandien įprasti pareigūnų darbo metodai tuo metu buvo vertinami tik kaip teoriniai.

Esą A.Tepeliui dirbant Organizuotų nusikaltimų tyrimų tarnyboje žmonių pasitikėjimas policija buvo labai kritęs. Reketininkai buvo įbauginę verslininkus, kurie vengė skųstis neteisėtomis rinkliavomis.

"Ateina verslininkas ir verkia, kad jį reketuoja, bet pareiškimą policijai rašyti bijo. Ką man reikėjo sakyti? Eik lauk, jei nerašai pareiškimo? Aš darydavau kitaip: sužinodavau, kokia grupuotė reketuoja, susirasdavau tos šeimos galvą ir paaiškindavau, kad jei dar kartą atvažiuos pas tą žmogų, nusuksiu galvą", – pakrikštijimą mafijos tėvu aiškino A.Tepelys.

Dirbdamas Kauno taryboje A.Tepelys buvo pašalintas iš Darbo partijos. Tokį kolegų sprendimą lėmė nesolidarus balsavimas su kitais partijos nariais. A.Tepelys buvo įsitikinęs, kad būdamas partijoje galės laisvai reikšti savo nuomonę ir nepaisyti partijos pozicijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
Ar cia tas pats Tepelys ,Agnes tevas.Brudas pridirbo naiviom mergelem vaiku ir vaidina svaru.

Kakė makė

Kakė makė portretas
Esmė , visai ne tame kas jis buvo , ar ką veikė. Esmė jėgos struktūrų elgesys su mumis. Gal jūs tokie optimistai ir tikite, kad su tuo nesusidursite, tai labai klystate. O kad dabar visa teisėsauga elgesi kaip bepročiai, tai faktas. O blogiausia , kad už tokius veiksmus neneša jokios atsakomybės ir lieka nenubausti.Bet toki Lietuvoje įstatymai, ačiū Grybui ir seimui. Na o kompiuterį tai neaišku kada atiduos, nes ilgai trunka ekspertizės . Aplamai tie pilypukai išsineša ir daiktus ,kurie niekaip nesusiję su ikiteisminiu tyrimu, žodžiu šluoja viską iš eilės.

Anonimas

Anonimas portretas
Beje, pamiršau parašyti, kad Kinijoje tokius komisarus pati valdžia kabina ant šakos, tarsi kokius tai parazitus. O čia, matai atsirado didvyris..., paprašyk prezidentės gal duos medalį už DEMOkratijos skleidimą.
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių