Būsimieji vairuotojai kuria sukčiavimo schemas

Noras gauti vairuotojo pažymėjimą kartais būna toks stiprus, kad egzaminus laikantys žmonės kartais ryžtasi sunkiai suvokiamoms apgaulėms, tačiau smarkiai rizikuoja užsitraukti baudžiamąją atsakomybę. Specialistai ieško būdų, kaip pažaboti sukčius.

 

Teisindamasis painiojosi

Kauno "Regitroje" neseniai sugautas per kvalifikacinį vairavimo teorijos egzaminą išmaniąja įranga neteisėtai testo klausimus bandęs užfiksuoti vairavimo mokytojas.

Slapta vaizdo fiksavimo įranga buvo sumontuota įtariamojo akiniuose. "Regitra" vairavimo teorijos egzamino testo klausimams yra priskyrusi įslaptintos informacijos režimą. Nutraukus egzaminą paaiškėjo, kad neteisėtą veiką vykdęs pilietis yra vienos Kauno vairavimo mokyklos vairavimo instruktorius, laikęs vairavimo mokytojams kas penkerius metus privalomą laikyti teorinių vairavimo žinių patikrinimo egzaminą.

Vairavimo instruktoriai sprendžia kitokį klausimyną nei tie, kurie laiko egzaminą vairuotojo pažymėjimui gauti. Vairavimo instruktorių kvalifikacijos egzaminą sudaro 60 klausimų, kuriems atsakyti yra skiriama 50 min.

Su neleistina įranga egzamino klausimus filmavusį asmenį identifikavęs "Regitros" Kauno filialo egzaminuotojas Rimas Lenza "Kauno dienai" pasakojo, kad jiems išsyk kilo įtarimų dėl šio asmens akinių, tačiau, iki galo neįsitikinus, nebuvo imtasi jokių veiksmų.

"Tuo metu egzamino klasėje buvo daug žmonių, tad, nenorėdami kelti nereikalingo šurmulio, visas egzamino užduotis leidome spręsti iki pat pabaigos ir tik tuomet perspėjome neleistinai besielgusį asmenį", – pasakojo R.Lenza. Pasak egzaminuotojo, egzamino užduotis išmaniąja įranga, įtaisyta akiniuose, filmavęs vyras nenorėjo pripažinti, kad vykdė neleistiną veiką, tačiau per keliolika minučių pradėjo skirtis jo pateikiamos versijos, kam tokie akiniai reikalingi.

"Iš pradžių asmuo teigė, kad akiniai reikalingi, nes jis prastai mato. Atkreipus dėmesį, kad, žvelgiant pro akinius, matomas vaizdas neiskeičia, vyras ėmė tvirtinti, kad akinius nešioja paprasčiausiai dėl patogumo", – išsisukinėjimo istorijas prisiminė R.Lenza.

Įvairios technologijos

Egzaminuotojas teigė, kad tik atlikus tyrimą paaiškės, ar asmuo filmavo užduotis į akiniuose integruotą laikmeną, ar jos buvo perduodamos interneto ryšiu.

R.Lenza pasakojo, kad per jo darbo praktiką tai pirmas atvejis, kai per egzaminą sukčiauti bando vairavimo instruktorius. "Dažniausiai įvairiausių apgavysčių būdų griebiasi asmenys, siekiantys išlaikyti teorijos egzaminą paprastam vairuotojo pažymėjimui gauti, tačiau ne tas žmogus, kuris kitus rengia saugiam dalyvavimui eisme", – kalbėjo pašnekovas.

Kauno "Regitros" filiale esančioje teorijos egzamino klasėje egzaminą prižiūri ne tik patys egzaminuotojai, tačiau salėje yra įrengtos ir šešios vaizdo fiksavimo kameros, kurios padeda nustatyti nesąžiningai per egzaminą besielgiančius asmenis.

"Dažniausiai egzaminuojamieji pasitelkia ne tokias išmanias priemones – vieni bando atsiversti Kelių eismo taisyklių knygutes, kiti atsakymų bando surasti atsineštuose mobiliuosiuose įrenginiuose. Tokius asmenis perspėjame, kad jie elgiasi neleistinai ir egzaminą teks laikyti dar kartą", – sakė specialistas.

Policijos pareigūnai "Regitros" Kauno filiale lankėsi ir pavasarį, kai C kategorijos vairavimo praktikos egzaminą laikęs pilietis egzaminuotojui egzamino pabaigoje, išlipdamas iš transporto priemonės, paliko 100 eurų jau po to, kai egzaminas pageidaujamai kategorijai gauti buvo įvertintas kaip išlaikytas.

Jis prisiminė ir dar vieną istoriją, kai teorijos egzaminą laikyti atėjęs asmuo sagoje įmontuota vaizdo kamera filmavo egzamino klausimus, o jo bendrininkas atsakymus diktavo į ausinę.

"Šį sukčiautoją pastebėjo kolega, kuriam į akis krito egzamino metu naudojama ausinė. Bandant ją atjungti, buvo surasta ir maža kamerytė, įmontuota į egzaminuojamojo drabužių sagą", – istoriją prisiminė R.Lendza.

Pasak jo, sparčiai tobulėjant technologijoms, egzaminuotojai susiduria su vis didesniais išūkiais, kaip nustatyti tuos, kurie per egzminą bando sukčiauti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

waryhead

waryhead portretas
baimė yra visiškai suprantama, kadangi egzaminų klausimai teoriniai, totaliai idiotiški, dviprasmiški, kai kuriuos tenka tiesiog iškalti. 90 proc. teises turinčių po 15-20 metų vairuojančių žmonių dabartinio egzamino iš pirmo karto neišlaikytų.

Orka

Orka portretas
... ir kiti Šuriko nuotykiai...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių