Apsišaukėlis odontologas dantų kaliniams dar netaisys

Kauno apylinkės teismas nesiryžo įkalinti apsišaukėlio odontologo Artūro Girso, kurio aukomis per puspenktų metų tapo mažiausiai 22 kauniečiai, nors šis stalius ir toliau „gydė bei protezavo“ mažomis jo paslaugų kainomis susigundžiusių pacientų dantis, net jau išgirdęs nuosprendį dėl neteisėto vertimosi tokia profesine veikla, dėl ko prokurorė ir siūlė jam pustrečių metų laisvės atėmimą.

Valentino dienos operacija

Po pirmojo nuosprendžio, paskelbto 2016-ųjų liepą, 58-erių A.Girsas padarė tam tikras išvadas. Tačiau ne tokias, kokių tikėtasi, apribojant šio apsišaukėlio laisvę vieneriems metams bei keturiems mėnesiams, uždraudžiant jam turėti, naudoti ar įgyti bet kokį inventorių bei medžiagas, susijusias su dantų gydymu ar protezavimu.

Nustatyta, kad jis ir po šio nuosprendžio toliau dėjo į žiniasklaidą skelbimus apie pigiai teikiamas dantų protezavimo paslaugas, tik jau ne savo, o mirusio žmogaus pavarde. O naujus pacientus jau priiminėjo ne savo bute viename Partizanų gatvės devynaukštyje, o dukters namuose V.Krėvės prospekte, į kuriuos įrankius atsiveždavo automobiliu.

Siekdami tai įrodyti, Kauno policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai ne tik užsiregistravo apsišaukėlio nurodytu telefonu pas jį į priėmimą, bet ir gavo teismo leidimą klausytis jo pokalbių šiuo telefono numeriu.

A.Girsas buvo sulaikytas šiemet vasario 14-ąją per specialią minėtos valdybos pareigūnų operaciją. Pasiteiravus dalyvavusiųjų šioje operacijoje, ar labai skyrėsi pacientų priėmimo sąlygos naujojoje A.Girso „darbo vietoje“ nuo senosios, šie atsakė, kad dukters bute klientai jau buvo sodinami ant bet kurios kėdės.

Demaskavo „Kauno diena“

Kaip jau rašyta, savo bute Partizanų gatvėje, kur jis teikė tokias paslaugas daugiau kaip trejus metus, pacientai buvo aptarnaujami tipinėje sovietinėje svetainėje, kurioje jie buvo sodinami į rašomojo stalo kėdę - šalia dulkių sluoksniu padengto staliuko, ant kurio gulėjo senovinis grąžtas.

Viena iš nukentėjusiųjų vėliau teisme prisipažino pamaniusi, kad gal ji jau per sena ir nieko nesupranta šiuolaikinėse technologijose.

A.Girsu teisėsaugininkai susidomėjo po „Kauno dienos“ rašinio. Po šio atsišaukė dar šeši į redakciją pagalbos atėjusios moters likimo draugai. Visi jie pernai vasarą Kauno apylinkės teismo buvo pripažinti nukentėjusiais nuo apsišaukėlio A.Girso, kuris buvo įpareigotas jiems per metus atlyginti padarytą beveik 12 tūkst. eurų žalą. Kai kuriems priteistas ir prašytas 300 bei 500 eurų moralinis atlygis.

Pavyzdžiui, vienas nukentėjusysis, taip ir nebaigęs gydymo pas šį apsišaukėlį, tada teisme pasakojo, kad sumokėjo A.Girsui už pusiau atliktą, tačiau labai nekokybišką darbą daugiau kaip 1 tūkst. eurų. Nors jo broką turėjo ištaisyti tikri odontologijos specialistai. Kitam nukentėjusiajam pastarieji, kurių jis taip pat prašė ištaisyti A.Girso broką, pasakė, kad šis nušlifavo septynis sveikus jo dantis, ant kurių uždėjo plastmasinius. Skundėsi nukentėjusieji ir A.Girso jam pagamintų protezų kokybe, nes šie arba po kelių dienų sulūžo arba buvo tokie nekokybiški, kad juos reikėjo perdaryti.

Tėvo šešėlis

A.Girsas savo kaltę tada pripažino – kad turi tik vidurinį išsilavinimą ir, iš tikrųjų, pagal profesiją yra stalius. O dantų techniko amato pramoko iš tėvo, dirbusio Vytauto prospekte veikusioje Mokamoje stomatologijos poliklinikoje. Tėvas buvo baigęs šią specialybę Rygoje ir atsinešdavo darbo į namus – galimai nespėdavo visko padaryti darbo vietoje, vėliau - galimai nelegaliai prisidurdamas prie pensijos.

A.Girsas tikino, kad padengs visus nukentėjusiųjų nuostolius. O pasiteiravus, iš ko – juk yra registruotas Darbo biržoje, atsakė, kad jau susirado darbą – remontuos automobilius.

Skelbiant tada A.Girsui nuosprendį, jis buvo perspėtas, kad, jeigu pažeis teismo draudimą turėti ar įgyti bet kokį inventorių bei medžiagas, susijusias su dantų gydymu ar protezavimu arba neatlygins per metus padarytos žalos, bus siunčiamas už grotų.

Tačiau, kaip paaiškėjo, nepraėjus nė mėnesiui po minėto nuosprendžio, A.Girsas vėl pradėjo priiminėti problemų dėl dantų turinčius pacientus, dar nagrinėjant šią bylą teisme. Tai savo pareiškime policijai nurodė viena pusamžė moteris, kuriai šis apsišaukėlis taip pat pridarė burnoje broko ir negrąžino pinigų už nekokybiškas paslaugas. Su kuo iš tikrųjų turi reikalą, ši A.Girso pacientė teigė sužinojusi tik perskaičius apie jam paskelbtą teismo nuosprendį.

Aukų padaugėjo

„Kauno diena“ tuometėje savo publikacijoje apie apsišaukėliui odontologui paskelbtą nuosprendį, teisėsaugininkų prašymu, skelbė jų telefonus, kuriais laukta ir daugiau galimų A.Girso aukų atsiliepimo, nurodant, kad jis galėjo joms prisistatyti ir ne savo pavarde, pavyzdžiui, Liaudansko.

Naujojoje jo byloje, perduotoje Kauno apylinkės teismui jau po minėtos šių metų vasario 14-osios slaptos operacijos, buvo jau penkiolika nukentėjusiųjų, atpažinusių apsišaukėlį iš „Kauno dienoje“ skelbtos jo nuotraukos. Vienuolika iš jų buvo A.Girso pacientais dar iki pirmojo nuosprendžio jam paskelbimo. Ir keturi – jau po jo.

Beveik visi jie, kaip ir ankstesnėje byloje, - garbaus amžiaus žmonės, pagal turimas pajamas vylęsi gauti kokybiškas odontologo paslaugas mažesne kaina. Ir visiems jiems brokdarys pinigų už nekokybiškas paslaugas negrąžino.

Pripažino A.Girsas savo kaltę ir antrą kartą stojęs prieš teismą dėl dantų gydymo bei protezavimo paslaugų teikimo, neturint nei licenzijos šiai veiklai, nei tinkamo išsilavinimo. Tačiau jis nesutiko su nukentėjusiųjų pareikštais ieškiniais – esą šie sumokėjo jam mažiau, negu reikalauja grąžinti, nenorėdamas pripažinti, kad jo aukos nori atgauti savo išlaidas ir už jo padaryto broko taisymą. Vienos teigimu, tai jai kainavo 5 tūkst. eurų, kitos – pustrečio tūkstančio.  

Ne mažiau šiurpias istorijas teisme pasakojo ir naujos A.Girso klientės: dantų karūnėlės būdavo priklijuojamos acetoniniais klijais, tačiau vis tiek nukrisdavo, įklijuotas protezas neatšoko tris mėnesius, dėl ko teko jį perpjauti perpus ir pan.

Lemtingas bus trečias kartas?  

Už neteisėtą vertimąsi profesine veikla mūsų įstatymai numato arba viešuosius darbus, arba laisvės apribojimą, arba laisvės atėmimą iki ketverių metų. 

Bylą nagrinėjęs pats Kauno apylinkės teismo pirmininko pavaduotojas baudžiamosioms byloms Dainius Ročys nuteisė A.Girsą vienerių metų laisvės atėmimu, akcentuodamas, kad tai – pati griežčiausia bausmė už šį apysunkiems priskiriamą nusikaltimą. Tačiau atidėjo jos vykdymą trejiems metams. „Yra pagrindo manyti, kad bausmės vykdymo tikslai bus pasiekti ir atidėjus jos vykdymą“, - taip po nuosprendžio savo sprendimą komentavo D.Ročys, nors, anot kai kurių nukentėjusiųjų, kurie neslėpė tikėjęsi griežtesnio nuosprendžio, A.Girsas ir vėl skelbiasi, kad suteikia pensininkams 50 proc. nuolaidą protezams. Jie teigė naujojo nuosprendžio išvakarėse paskambinę šiuose skelbimuose nurodytu telefonu ir atpažinę iš balso A.Girsą.

Tačiau, anot A.Ročio, jeigu nuteistasis bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpiu pažeis draudimą turėti, naudoti, įgyti, saugoti pačiam ar perduoti saugoti kitiems asmenims daiktus ir įrankius, susijusius su dantų gydymu ir protezavimu, jam grės realus laisvės atėmimas. Dabar ši bausmė neskirta, atsižvelgiant ir į teisiamojo sveikatos būklę, ir į tai, kad jis prižiūri sergančią mamą.

Be to, iš A.Girso priteista 8 400 eurų turtinė žala, kurią nukentėjusiesiems pavyko įrodyti, ir beveik 19 tūkst. eurų moralinis atlygis, kuriuos jis taip pat turės atlyginti per dvejus metus. O daiktiniai jo nusikalstamos veiklos įrodymai – per kratą paimtas buitinis elektrinio gręžimo prietaisas, kiti įvairūs įrankiai, burnos gomurio ir dantų atliejos bei panašiai, šiuo metu saugomi Kauno policijos daiktų saugykloje, nuosprendžiui įsiteisėjus, privalės būti sunaikinti.   



NAUJAUSI KOMENTARAI

Benas

Benas portretas
Man paciam ir zmonai sutvarke dantis. Iki sios dienos neturime problemu. NETIESA.KAD TVYROJO DULKES IR NETVARKA. ESAME INZINIERIAI SUPRANTAME APIE DARBO KOKYBE. STOMOTOLOGE APZIUREJUS parvirtino.kad darbas atliktas profesionaliai. Aciu..Tie kurie nori pasipinigauti.kaltina nekalta pilieti

Anonimas

Anonimas portretas
Manau kaltinami turėtų būti ir patys nukentėję pacientai. Tikrai turėjo suprasti, kur eina gydytis, vien atėjus ir pamačius, jog tai ne klinika. Kodėl kyšį duodantis žmogus kaltesnis už tokį pacientą?

...

... portretas
Tarsi tie tikrieji DANTISTAI dirba geriau... :/
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių