Agurko brolio bėdos: gresia laisvės atėmimas iki 15 metų

Nenustatyta, kad Agurkinių grupuotės vadeiva Saulius Velečka bei jo vyresnysis brolis Remigijus Šablevičius vykdė bendrus nusikaltimus, tačiau abu jie įkliuvo už tą patį – narkotikus.

Iškalbingi sutapimai

Jaunėlis S.Velečka, pravarde Agurkas, dar šiemet turėtų išgirsti Klaipėdos apygardos teismo nuosprendį. Jį siūloma įkalinti 20 metų ne tik dėl narkotikų kontrabandos ir disponavimo labai dideliu kiekiu kvaišalų, bet ir dėl ginkluoto nusikalstamo susivienijimo bei užsakomosios žmogžudystės organizavimo.

Vyresnėlio R.Šablevičiaus baudžiamoji byla artimiausiomis dienomis bus perduota Kauno apygardos teismui. Jis bus teisiamas dėl neteisėto disponavimo labai dideliu kiekiu narkotinių ar psichotropinių medžiagų, turint tikslą jas platinti, ir tokio paties neteisėto disponavimo kanapėmis savo reikmėms bei neteisėto ginklų ir šaudmenų laikymo. Jam gresia laisvės atėmimas iki penkiolikos metų.

Kauno apskrities Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos (ONTV) pareigūnai pavienius signalus, kad septyneriais metais už savo garsųjį brolį vyresnis R.Šablevičius gali būti susijęs su tarptautine narkotikų kontrabanda iš Olandijos ėmė gauti prieš kelerius metus. Tuomet sužinota, kad kontrabanda pasiekia Lietuvą kiekvieną mėnesį: dideliais nemažos koncentracijos kiekiais, kurie vėliau atskiedžiami ir mažesniais kiekiais parduodami žemesnėms platinimo grandims.

Jis bus teisiamas dėl neteisėto disponavimo labai dideliu kiekiu narkotinių ar psichotropinių medžiagų, turint tikslą jas platinti, ir tokio paties neteisėto disponavimo kanapėmis savo reikmėms bei neteisėto ginklų ir šaudmenų laikymo.

Beveik tuo pačiu metu, kai buvo sulaikytas jo jaunėlis brolis su kitais agurkiniais, taip pat šiandien laukiančiais Klaipėdos apygardos teismo nuosprendžio.

Kauno ONTV operatyvininkai teigia organizavę informacijos patikrinimą taip, kad R.Šablevičius, žinomas policijai dar nuo 1981 m. ir palaikęs broliškus ryšius su agurkinių vadeiva, būtų užkluptas nusikalstamos veiklos metu.

Gaudynės prie "Megos"

Įgyvendinti savo planus Kauno ONTV pavyko šį pavasarį.

Kaip jau rašyta, kovo 5-ąją 53-ejų R.Šablevičius įkliuvo su įkalčiais prie prekybos ir laisvalaikio centro "Mega".

Iš pradžių jo prabangų "Mercedes Benz 550" uniformuoti policijos pareigūnai bandė stabdyti šio centro prieigose. Šį automobilį vairavęs R.Šablevičius stabtelėjo, tačiau vėliau pabandė nuo teisėsaugininkų pasprukti. Kaip vėliau teisinosi, esą jų išsigandęs. Gaudynės truko vos puskilometrį. Ir netrukus tapo aišku, kodėl mersedeso vairuotojas bandė pabėgti. Jį persekiojusiems pareigūnams pavyko užfiksuoti, kaip jis, privažiavęs prie aptvertos "Megos" statybos aikštelės, bandė atsikratyti kažkokiu paketu.

Vėliau ekspertai konstatavo, kad šiame polietileniniame pakete buvo daugiau kaip kilogramas kokaino ir kitos psichotropinės medžiagos mišinio, atskiesto priemaišomis. Dar apie 300 g tokio paties mišinio buvo rasta per kratą R.Šablevičiaus namuose Domeikavoje, pakeliui į kuriuos jis ir buvo sulaikytas.

Tada R.Šablevičiaus namuose buvo aptikti ir kiti įtarimus apie jo nusikalstamą veiklą sustiprinantys įkalčiai – megzta kaukė, svarstyklės, fasuoti skirti polietileniniai maišeliai ir 20 tūkst. eurų įvairiomis kupiūromis.

Ginklų slėptuvė Šančiuose

Dar didesnis laimikis teisėsaugininkų laukė, apsilankius viename Žemųjų Šančių pastate. Jo adresas buvo aptiktas užrašuose, rastuose per kratą R.Šablevičiaus namuose. Operatyvininkai taip pat buvo užfiksavę, kad Agurko brolis dažnai lankosi M.Sederavičiaus gatvėje.

Atlikus kratą šiuo adresu gyvenančios R.Šablevičiaus draugės D.B. malkinėje, buvo aptikta jau ne tik psichotropinių medžiagų, bet ir ginklų. Pastarieji kartu su šaudmenimis buvo paslėpti šios malkinės palubėje.

Šia buvo aptiktas ryšulys, kurį išvyniojus, rastas į rankšluostį susuktas pistoletas "TT" su pilna dėtuve šovinių. Po to – maišelis, kuriame buvo dar vienas toks pats ginklas su pilna dėtuve ir pirštinė, paversta įvairaus kalibro šovinių slėptuve. Suskaičiuota, kad šioje malkinėje neteisėtai buvo laikomi net 57 šaudmenys.

Kartu su ginklų arsenalu aptikta ir beveik 800 g miltelių, kaip nustatyta vėliau, naudotų skiedžiant kokainą bei nedidelis kiekis kanapių. Tų pačių miltelių rasta ir pakete buvusiame mišinyje, kuriuo R.Šablevičius bandė atsikratyti sulaikymo metu.

Kaip teigta po R.Šablevičiaus sulaikymo, perimtų kvaišalų vertė rinkoje galbūt viršija 100 tūkst. eurų.

Suimti ir paleisti

Kartu su R.Šablevičiumi po šių kratų už grotų atsidūrė ir jo 45-erių draugė D.B.

Po dešimties dienų ši iki tol teisėsaugos akiratyje nebuvusi kaunietė iš suėmimo buvo paleista. Vėliau jos atžvilgiu nutrauktas ir ikiteisminis tyrimas – nesurinkus pakankamai duomenų, kad ji galėjo žinoti, kas paslėpta jos malkinėje, ir aktyviais veiksmais prie to prisidėjo.

Iš pradžių parodymų nedavęs R.Šablevičius vėliau ėmė teigti, kad išslapstė ONTV pareigūnų jo draugės malkinėje aptiktą laimikį, esą šiai nieko nežinant. Jis tikino ir kad pareigūnų perimti kvaišalai buvo skirti jo asmeninėms reikmėms. Tačiau, iš kur juos gavo, nebuvo linkęs atskleisti.

Pasak pagaliau prabilusio R.Šablevičiaus, kartu su kvaišalais aptiktos svarstyklės taip pat esą naudotos sverti maistui. Esą visai kitoms reikmėms, nei įtaria pareigūnai, jis įsigijo ir per kratą jo namuose rastus polietileninius maišelius. O tie 20 tūkst. eurų, taip pat aptiktų per kratą jo namuose - esą paskola, gauta nekilnojamajam turtui įsigyti. Šią tradicinę tokiais atvejais R.Šablevičiaus versiją patvirtino ir jo nurodytas esą minėtą paskolą suteikęs privatus asmuo.

Po beveik keturių mėnesių, praleistų už grotų, iš suėmimo buvo paleistas ir R.Šablevičius – Kauno apylinkės teismas atmetė prokuroro prašymą pratęsti jo suėmimą, esą nėra tam pagrindų. Teismo R.Šablevičius, kuris tikina, kad pagal turimą verslo liudijimą verčiasi tik patalpų nuoma, laukia laisvėje.

Bumerangas artėja

2013-ųjų sausį su bendrais sulaikytas ir tik trumpam už 30 tūkst. eurų užstatą 2016-ųjų vasarą į laisvę ištrūkęs S.Velečka, pravarde Agurkas, stojo prieš Klaipėdos apygardos teismą 2014-ųjų lapkritį.

Šios didelės apimties bylos, kurią sudaro jau apie pusantro šimto tomų, nagrinėjimas eina į pabaigą. Teliko daliai kaltinamųjų pasakyti paskutinius žodžius. Iš pradžių jų buvo trylika. Tačiau vienas, jau atvertus bylą teisme, mirė.

S.Velečka, kuriam kitą mėnesį sukaks 46-eri, šioje byloje kaltinamas kartu Norbertu Tučkumi bei broliais Audriumi ir Dariumi Petkauskais organizavęs ginkluotą nusikalstamą Agurkinių susivienijimą, kuris vertėsi narkotikų kontrabanda ne tik į Lietuvą, bet ir į kelias ES šalis bei Ukrainą, Baltarusiją ir Rusiją.

Be to, S.Velečkai yra pareikštas kaltinimas ir dėl prieštaringos reputacijos verslininko Vidmanto Sadausko, anksčiau dirbusio policijoje, bet vėliau tapusio tarpininku tarp teisėsaugos ir Kauno gaujų atstovų ir net bandžiusio 2009-aisiais dalyvauti Lietuvos prezidento rinkimuose, nužudymo organizavimo 2011-ųjų kovą. Prieš Klaipėdos apygardos teismą stojo ir šią žmogžudystę įvykdęs asmuo, kuris viską prisipažino. O į teismo posėdį, kuriame buvo nagrinėjamas šis tik pastarajam ir S.Velečkai inkriminuojamas nusikaltimas, buvo kviečiami liudyti ir buvę Šilainių gimnazijos, prie kurios viskas įvyko, gimnazistai, matę šį kraupų nusikaltimą savo akimis.

S.Velečkai, kuris savo kaltės pripažinti nelinkęs, prokuroras pasiūlė griežčiausią – 20 metų laisvės atėmimo bausmę. Tokia pati bausmė, tačiau tik subendrinus su ankstesne, už ankstesnius nusikaltimus siūloma dar ir D.Petkauskui.

Kitą savaitę šios bylos nagrinėjime yra numatytas posėdis, per kurį, kaip tikimasi, savo paskutinius žodžius pasakys likę šeši kaltinamieji. Tarp jų – ir S.Velečka. Bylą nagrinėjanti teisėjų kolegija planuoja nuosprendį paskelbti dar prieš Kalėdas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Nesuprantu valdzios...,visuotinai deklaruotu turta ir baigtusi nusikaltimai,nes negaletu panaudoti pinigu.

teisingumas

teisingumas portretas
uz tokius kiekius iki gyvos galvos ir ne kitaip,gerai kad pagavo

...

... portretas
CHA, nepergyvenkit - čia tik teisėjai kainą kelią... bus kaip visuomet.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių