400 tūkst. eurų vertės narkotikai buvo paslėpti akumuliatoriuje

  • Teksto dydis:

Savaitgalį pasienyje su Latvija Muitinės pareigūnai sulaikė beveik 400 tūkst. eurų vertės narkotikų – psichotropinių tablečių „Subutex“ siuntą, kuri, kaip manoma, vežta į Suomiją.

Kaip pranešė Muitinės kriminalinė tarnyba, šeštadienio naktį ties Germaniškiu patruliavę Kauno teritorinės muitinės mobiliosios grupės pareigūnai apie 5 val. ryto patikrinimui sustabdė lengvąjį automobilį „Seat Alhambra“. Juo važiavę du jaunuoliai – Utenos rajono gyventojai G. K. ir M. B. – pareigūnams sakėsi važiuojantys į Suomiją.

Muitininkai pastebėjo, kad mašinos akumuliatorius gerokai per didelis tokio tipo automobiliui. Patikrinus detaliau, paaiškėjo, kad akumuliatorius – tuščiaviduris, jo viduje įrengta slėptuvė, kurioje gulėjo daugybė pakuočių su psichotropinių savybių turinčių receptinių vaistų „Subutex“ tabletėmis.

Ten pat buvo sumontuoti ir du nedideli ličio ir geležies fosfato (LiFePO4) akumuliatoriai, kurių pakako aprūpinti energija automobilį ir dar liko daug vietos narkotikams.

Pareigūnų žiniomis, šie itin didelį kiekį psichotropinės medžiagos – buprenorfino – turintys vaistai (sulaikytoje siuntoje kiekvienos iš tablečių sudėtyje buvo 8 mg šios medžiagos), šiuo metu itin populiarūs Suomijoje. Tenykštėje juodojoje rinkoje siūloma ir iki 150 eurų už vieną tabletę. Tai pusiau sintetinis opioidas, neretai naudojamas kaip metadono pakaitalas.

Iš viso į akumuliatorių sugebėta prigrūsti net 2 tūkst. 555 tabletes turinčių pakuočių. Preliminariais vertinimais, galutinė šių narkotinių medžiagų vertė šešėliniams vertelgoms galėjo atnešti iki 383 tūkst. eurų.

Abu jaunuoliai buvo sulaikyti, Muitinės kriminalinės tarnybos Kauno skyriuje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl narkotikų kontrabandos ir labai didelio kiekio narkotinių medžiagų gabenimo. Sulaikytiesiems gresia laisvės atėmimas nuo dešimties iki penkiolikos metų.

Pirmadienį Kauno apylinkės teismo sprendimu G. K. buvo suimtas mėnesiui, o M. B. – dešimčiai dienų.

Muitininkai pastebi, kad akumuliatoriai kaip slėptuvės kontrabandai gabenti naudojami neretai, jais vežamos ir nelegalios cigaretės. Vien Vilniaus teritorinės muitinės pareigūnai per pastaruosius porą metų aptiko 4 – 5 tokias slėptuves. Dar daugiau atvejų, kai kontrabanda slepiama po ar už akumuliatoriaus.

Kartais automobilyje įrengiamas slaptas akumuliatorius, o į gerai matomą ir variklio skyriuje esantį tuščiavidurį originalą supakuojama nelegali siunta. Kitais atvejais į originalaus akumuliatoriaus vidų sumontuojamas mažesnis, kurio galios automobiliui pakaktų užvesti ir nuvažiuoti bent nedidelį atstumą, o likusi akumuliatoriaus dalis užpildoma kontrabanda. Tokiuose netikruose akumuliatoriuose gali tilpti nuo 50 iki 120 pakelių cigarečių.

Pastaraisiais metais padidėjus nelegalių cigarečių srautui iš Latvijos teritorijos, Lietuvos muitinės mobiliosios grupės sustiprino patruliavimą šiame regione. Muitinės patruliai patikrina tiek iš Latvijos įvažiuojančias, tiek iš Lietuvos išvažiuojančias mašinas, kuriose irgi aptinkama nelegalių siuntų.


Šiame straipsnyje: narkotikaimuitinėpasienis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Romas

Romas portretas
Aciu uz issamia informacija,kita savaite ruosuosi aplankyti sia sali,zinosiu ka veztis.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių