Žygis prieš kultūrą tęsiasi: sužlugdytos „Kauno naktys“

"Kauno naktų" rengėjai paskelbė, kad šiemet naktinio menininkų sambrūzdžio nebus, nes valdininkai nusprendė, kad tai – nereikšmingas miestui renginys.

Savivaldybės žygis prieš kultūrą tęsiasi – uždarius Pantomimos teatrą, "Kauno naktų" rengėjai paskelbė, kad šiemet naktinio menininkų sambrūzdžio nebus, nes valdininkai nusprendė, kad tai – nereikšmingas miestui renginys.

Simbolinė parama

Savivaldybė, tvirtindama svarbiausių miestui renginių sąrašą 2013-2015 metams, nusprendė į jį neįtraukti "Kauno naktų". Tokia valdininkų pozicija – sunkiai paaiškinama, nes dar iki praėjusių metų šis renginys į sąrašą pateko.

"Kauno naktis" rengia grupė savanoriškai dirbančių organizatorių. Savivaldybės parama niekada nebuvo itin didelė, tačiau labai praversdavo:  2010 m. miestas skyrė 11 tūkst. litų, 2011 m. – 9 tūkst. litų, o pernai – 4,5 tūkst. litų.

Pirmą kartą grupė "Idėja Kaunui" įsimintiną naktinį renginį miestiečiams surengė prieš ketverius metus.

Per porą metų jis tapo išskirtine Kauno tradicija. Vieną naktį aikštes, skverus, mažus kiemelius, požemines perėjas, gatves ir netikėčiausias miesto erdves užtvindydavo menininkai.

Įvertino ministerija

Savivaldybės sprendimas neskirti kelių tūkstančių litų dar labiau stebina, nes 2011 m. Valstybinis turizmo departamentas įtraukė "Kauno naktis" į 2012 metų svarbiausių reprezentuojančių Lietuvą renginių sąrašą.

"Idėjos Kaunui" atstovai skaičiuoja, kad per trejus metus "Kauno naktų" dalyvių skaičius padidėjo nuo 140 iki 300, nemaža dalis jų atvykdavo iš užsienio.

Dėl savivaldybės akibrokšto, organizatoriai savo tinklalapyje išplatino laišką, kuriame atsiprašo nuolatinių gerbėjų, kad šiais metais "Kauno naktų" nebus, tačiau žada šį renginį atgaivinti kitais metais.

Sutrukdė formalumas

Savivaldybės Kultūros ir turizmo plėtros skyriaus vedėjo pavaduotoja Nomeda Prevelienė teigė, kad gauti finansavimą "Kauno naktų" rengėjams esą sutrukdė formalumas.

"Svarbių miestui renginių sąrašą nustato Meno taryba, o tvirtina miesto taryba. Dabar patvirtintame sąraše "Kauno naktų" nėra, nes, jei gerai prisimenu, jie pažeidė paraiškos teikimo tvarką – vietoje vienos paraiškos pateikė dvi, todėl į galutinį sąrašą nepateko", – bandė aiškinti vedėjo pavaduotoja.

"Kauno dienos" kalbintas vienas renginio organizatorių prašė viešai neminėti jo vardo ir pavardės, nes bijo savivaldybės keršto. Jis kategoriškai atmetė savivaldybės kaltinimus, kad buvo pažeista dokumentų teikimo tvarka.

"Pateikėme paraišką, kuri atitiko visus reikalavimus. Gal užkliuvo tai, kad šiek tiek neatitikome reikalavimo pasikviesti profesionalių atlikėjų. Bet tai juk ir yra ne profesionalių atlikėjų šventė. Galų gale pas mus grojo kamerinis orkestras "Niko", vadovaujamas Gedimino Gelgoto, turėjome tarptautinių animacinių filmukų kūrėjų, kurie pripažinti visame pasaulyje. Kaltinimai, kad nesilaikėme paraiškos teikimo tvarkos – visiškas melas", – rėžė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

keista

keista portretas
vienais metais gavo keliolika tukstanciu, kitais metais - apie penkis, treciais - nieko, tai tik tiek ir pritruko, kad renginys butu. Nejuokinkit, kai renginys vertas paremimo, tai ir be miesto biudzeto jam remeju pakankamai atsiranda. Apie lygi kalbeti galima tik tuomet, kai jis nors koks yra...

L

L portretas
Dar liko spektaklis prie Kauno pilies , Pažaislio festivalis, Kauno džiazas.

L

L portretas
Sunaikino Hanza dienas, Kauno naktis. Kas toliau?
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių