Zoologijos sode – pažintis su gyvūnų prižiūrėtojų kasdienybe

Lietuvos zoologijos sode sekmadienį vaikai ir suaugę turėjo proga išgirsti apie gyvūnų priežiūrą, patys sušukuoti asiliuką, pašerti ožkytes, apkuopti kiaules.

Zoologijos sodo lankytojai gyvūnų prižiūrėtojams uždavinėjo daug klausimų apie darbo sode kasdienybę, gyvūnų ypatumus. Daugelio vaikų susidomėjimo sulaukė asiliukas Goša. Gyvūnų dresuotoja Renata Stankevičienė rodė kelis skirtingus šepečius. „Šitas skirtas karčiams šukuoti, lankstus – kojytėms, kad jas apgaubtų. Specialus įrankis yra ir kanopų valymui“, – pasakojo R.Stankevičienė ir čia pat demonstravo gyvūno priežiūros darbą. Asiliukas tą dieną buvo itin tvarkingas, nes jį pašukuoti ir kanopas aptvarkyti vaikai veržėsi viens po kito.

R.Stankevičienė pasakojo, kad pagrindinis jos darbas – nuo mažų dienų parengti asilus, kupranugarius, lamas bendravimui su žmonėmis. „Tada prižiūrėtojams lengva juos valdyti, asiliukai kantriai nešioja vaikus. Dresuotų gyvūnų vertė, parduodant juos kitiems zoologijos sodams būna didesnė“, – teigė specialistė. Pasak jos, jodinėjimui būtų galima parengti ir kupranugarius, tačiau tam nėra sąlygų – kupranugariams ilgesniam vaikščiojimui būtinas minkštas pagrindas.

Prižiūrėtoja Donata Lonikonytė narve sėdiniavo su mažu, dviejų mėnesių ruduoju lapiuku ir nuolat jį glostė. „Pas mane jis jaučiasi saugus. Lapės baikštūs gyvūnai, jei daugiau žmonių jomis susidomi, šie gyvūnai slepiasi“, – aiškino ji.

Tuo tarpu neseniai gimę Kamerūno ožiukai žmonių visai nevengė. Per pastarąsias dvi savaites 6 ožkos atsivedė 11 palikuonių. Šiuos gyvūnus vaikai galėjo pašerti. O gretimame miniatiūrinių kiaulių voljere prižiūrėtojos kvietė surinkti jų mėšlą. Tarp suaugusių to norinčių neteko pastebėti, bet kai kurie vaikai noriai kibo į darbą.

Lankytojai sekmadienį galėjo aplankyti kitomis dienomis jiems uždarytas vidines amūrinių tigrų patalpas.Plėšriųjų žinduolių prižiūrėtoja Rasa Šiugždienė sulaukė daug klausimų apie tigrus.

„Jų nevalia šerti kiauliena, tik jautiena arba arkliena. Ją dažnai apibarstome vitaminais, dar duodame į pieną įplaktų kiaušinių, žuvų taukų. Per diena vienas tigras suėda 10 kg mėsos“, – pasakojo R.Šiugždienė.

Kalbėdama ji ne kartą perspėjo lankytojus nesiliesti prie narvo, kur gulinėjo ir lankytojus įtariu žvilgsniu nužiūrinėjo patinas Mirkis. „Tai pats pikčiausias mano prižiūrimas plėšrūnas“, – teigė liūtus, lūšis, leopardus, panteras prižiūrinti specialistė. Lankytojai dar galėjo susipažinti su žirafų, kupranugarių priežiūros kasdienybe.

Zoomokyklėlėje taip pat buvo surengtas konkursas. Vaikai turėjo atspėti, koks pašaras kuriam gyvūnui tinka. Pagrindinis prizas – galimybė pašerti ruonį žuvimi.

Lietuvos zoologijos sode šiandien gyvena apie 2000 gyvūnų. Šią kolekciją sudaro per 250 rūšių, iš kurių nemažai yra įtraukta į Lietuvos ir Tarptautinę raudonąsias knygas.


Šiame straipsnyje: Zoologijos sodas

NAUJAUSI KOMENTARAI

kamanes

kamanes portretas
Nekankinkit jus tu zvereliu. Liudnai atrodo ten tigras uz grotu, o meskos primena II pasaulinio karo vaiduoklius bunkeriuose. Geriau tie darbuotojai rupintusi suzeistais arba nykstanciais Lietuvos zverimis. Tigrams cia ne gyvenimas, o tremtis. Girdejau, kad lietuvoje lusis veisia ir i laisve paleidzia. Va cia jau teigiamas pavyzdys, kaip reikia rupintis zverimis.

brigita

brigita portretas
visi sie gyvunai turi teise i laisve ,o ne prievole kazkam nesti pelna .Graziausia ju isvaizda ,ar gardziausias kasnis jiems neatstos laisves.Ir tai vaikams turi buti skiepijama is mazens. DAUGIAU STRAIPSNIU APIE TIKRA IR NUOSIRDZIA MEILE GYVUNAMS YPAC VAIKAMS
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių