A. Žiurauskas: lietuviai per ilgai tyliai kentė valdžios nesąmones

Policinės valstybės alternatyva yra kriminalinė valstybė – šis  Sauliaus Svernelio pareiškimas, šlovinantis diktatūrą, padarytas po Vilniuje ir Kaune nugriaudėjusių koncertų "Laisvė rokenrolui". Bandyta sumenkinti šią pilietinę iniciatyvą, kurios dalyviais tapo ir tie, kurie alkoholio atsisakė jau seniai.

Svarbu pasirinkti sąmoningai

Kauno klube "Gargaras" niekuomet netrūksta gerai nusiteikusių įvairaus amžiaus žmonių. Tai natūralu – juk čia atvažiuojama linksmintis. Tačiau šį antradienį lankytojai į klubą plūdo ypač pakilios nuotaikos ir vienybės. To priežastis – išmoktos pilietiškumo pamokos.

"Gargare" tuo pat metu, kaip ir Vilniaus Rotušės aikštėje, skambant gitaroms, aidint būgnams, sklido ir ugningos kalbos apie pasirinkimo laisvę, apie būtinybę sąmoningai, o ne prievarta rinktis ne tik blaivybę. Tai pagrindinis demokratijos principas.

"Pernai per dvi savaites suorganizavome grandiozinį "Laisvės pikniką". Šiemet vos per savaitę tiek Kaune, tiek Vilniuje gimė renginiai "Laisvė rokenrolui". Abiem atvejais mus visus vienijo laisvės troškimas. Lietuvoje jau netoleruojama, kad kažkas tau nurodinėja, kaip turi gyventi. Ir būtent todėl su šia Lietuva viskas bus gerai", – teigė renginių organizatorius Mantas Bertulis.

Prie šios iniciatyvos linksmintis be alkoholio, nes vis dar turime laisvę rinktis, neatlygintinai prisidėjo dešimtys atlikėjų ir kitų žmonių, pavyzdžiui, Wolfsome, Deeper Upper, Mad Money, Paula, Ironvytas, Medonas, Kazimieras Likša, G-Spot DJ's.

Kauno vicemeras Simonas Kairys spėjo sudalyvauti ir taikaus pasipriešinimo koncerte Kaune, ir Vilniuje. "Neatsimenu, kada dar būtume gavę tiek pozityvios energijos. Autobuso ekipažas buvo fantastiškas. Jokių provokacijų, jokio alkoholio kelionėje. Lietuva, Kaunas turi tiek daug nuostabių ir šviesių žmonių. Įžeidu buvo girdėti kalbas, kad čia alkoholio pramonė viską finansuoja ir visi lyg banda rėkia, net nežinodami, už ką ar prieš ką. Ir nereikia čia tik alkoholio primetinėti ir viską taip subanalinti", – kalbėjo S.Kairys.

Jis įspėjo, kad žmonės kantrūs, bet kai pasiekiama riba, netyli. "Nenorime naujų draudimų. Norime laisvės – rinktis, prisiimti atsakomybę, spręsti patys", – sakė vicemeras.

Atsiranda toks dalykas – anksčiau emigruodavo darbo jėga, o dabar ir kultūros žmonės – nenoriu gyventi šitoje Talibano valstybėje.

Primena Talibaną

Po šio taikaus protesto pasigirdo kaltinimų, kad prieš alkoholio prieinamumo mažinimą pasisakyti gali tik tie, kurie lobsta iš alkoholio, degraduojantys asmenys arba parsidavėliai. Ar tikrai?

"Kauno dienos" kalbinti žymūs kauniečiai stebėjosi, kad draudimų iniciatoriai taip ir nesuvokė, kad koncerte protestuota prieš draudimus ir laisvės suvaržymą, o ne išreikštas palaikymas, kad laisvai lietųsi alkoholis.

Nacionalinės premijos laureatas poetas Kęstutis Navakas įsitikinęs, kad žmonėms neturi būti nurodinėjama, kaip elgtis.

"Kiekvienas žmogus turi būti laisvas ir pasigadinti savo gyvenimą, ir jį susitaisyti", – dėstė K.Navakas.

Jis sutinka, kad laisvė neatsiejama nuo atsakomybės ir baigiasi ten, kur prasideda kito žmogaus laisvė. "Į kurį tautos segmentą nutaikyti kol kas dar tik svarstomi draudimai? Jie nepalies žmonių, geriančių prie gastronomų, pakampėse. Jiems draudimai yra dzin. O kuo dėti kiti? Gal teisę spręsti, kaip jie nori gyventi, reikėtų palikti žmonėms, kurie kultūringai vartoja, retkarčiais išgeria taurę vyno?" – retoriškai klausė poetas.

"Atsiranda toks dalykas – anksčiau emigruodavo darbo jėga, o dabar ir kultūros žmonės – nenoriu gyventi šitoje Talibano valstybėje", – pridūrė K.Navakas.

Natūralus maištas

Kaunietis aktorius Andrius Žiurauskas buvo dar griežtesnis. "Negalėjau patikėti, kad taip gali nutikti šiuolaikinėje Lietuvoje. Kiekvienas žmogus turi pats nuspręsti, kas jam tinka, kas netinka. Tu staiga pasijunti kaip vaikas, prastai tėvų prižiūrimas. Tada tu nori maištauti", – pastebėjo kaunietis.

Jo teigimu, žmonės protestuoja ne dėl alkoholio, o dėl galimybės pasirinkti.

Savo pavyzdžiu visur ir visada jau dvylika metų visiems sakau, kad būti blaivam yra didžiausia vertybė. Kad neparašiau nė vienos sušiktos dainos būdamas apsvaigęs. Kad kažkada gerdamas klaidžiojau ieškodamas laisvės, bet tik blaivas ją atradau. Bet sprendimą priėmiau taip gyventi pats be niekieno, o tuo labiau valdžios nurodymų.

"Turiu kolegų, kurie jo negeria jau labai seniai ir nesiruošia prie jo grįžti, bet yra susirūpinę dabartinės valdžios požiūriu ir taikomais metodais. Man kyla įvairiausių sąmokslo teorijų, kad šita rezonansinė nesąmonė sugalvota norint nuslėpti rimtus dalykus", – svarstė aktorius.

A.Žiurauską stebina, kad valdžia nieko nekalba apie švietimą, ugdymą, tačiau nori viską uždrausti.

"Nė vieni draudimai nedavė naudos ir nepasiekė savo tikslo – ar jis būtų sovietinis, ar hitlerinis. Be diskusijų užkerti žmogui galimybę pasirinkti, jis pradės maištauti. Pabandykite prancūzui paaiškinti, kad jis lauko kavinėje negalės išgerti taurės vyno. Mūsiškiai lietuviai jau gana ilgai tylėjo žvelgdami į valdžios daromas nesąmones", – įsitikinęs menininkas.


Komentarai

Saulius Urbonavičius-Samas

Savo pavyzdžiu visur ir visada jau dvylika metų visiems sakau, kad būti blaivam yra didžiausia vertybė. Kad neparašiau nė vienos sušiktos dainos būdamas apsvaigęs. Kad kažkada gerdamas klaidžiojau ieškodamas laisvės, bet tik blaivas ją atradau. Bet sprendimą priėmiau taip gyventi pats be niekieno, o tuo labiau valdžios nurodymų. Tas koncertas buvo ne apie festivalius ir alkoholį, o apie didžiausia vertybę – LAISVĘ turėti savo nuomonę, oriai ją pareikšti ir būti išgirstiems.

Andrius Tapinas

Ramūnas Karbauskis, labai ačiū, kad visus, dalyvavusius koncerte ir mane taip pat pavadinote tenkinančiais alkoholio pramonės tikslus.

Kaip piliečiui, kuris visada pasisakė už alkoholio reklamos draudimą, kaip "Laisvės TV" įkūrėjui, kuri iš principo nepriima jokių alkoholio pramonės pinigų ir reklamų, kaip "Laisvės pikniko" organizatoriui, kuriame iš principo alkoholis nėra pageidaujamas, man buvo žiauriai gera tai išgirsti. Ačiū, Ramūnai.

Algirdas Kaušpėdas

Artėdami prie mūsų demokratinės valstybės šimtmečio, turime nenustoti kalbėti apie laisvę, mokytis ja džiaugtis ir ją saugoti.

Laisvė yra ne tik tikrasis savikūros, savivertės šaltinis, bet ir didžiulis iššūkis, galinga stichija, ugnis, kuria turime atsakingai naudotis. Įkūnyti laisvę turėtų būti kiekvieno sąmoningo žmogaus siekis.

Valdžia, užuot pasiūliusi protingą alternatyvą alkoholiui, planuoja nelaisvę nuo alkoholio pakeisti draudimų nelaisve. Tačiau, mieli Seimo nariai, būti ar nebūti, valgyti ar nevalgyti, gerti ar negerti – kiekvieno žmogaus asmeninis laisvos valios klausimas. Negalima iš žmogaus atimti teisės pačiam nuspręsti, draugas jis sau ar priešas. Neatiduokime valdžiai savo laisvės, kaip gyventi, ką valgyti ir ką gerti. Valdžia pasiklydo savo statistinėse dėlionėse, ji nesupranta, kas iš tiesų yra svarbu, nesupranta, kad laisvė yra svarbiausia, nesupranta, kad mes esame laisvė. Žudydama laisvę valdžia žudo mus, ir visai nesvarbu, kokiais skambiais šūkiais tai dabinama – už blaivią ar už kultūringą Lietuvą. Tai bus tik žodžiai ant mūsų laisvės lavono.

Šaltinis: "Facebook"


Šiame straipsnyje: alkoholisLaisvė rokenrolui

NAUJAUSI KOMENTARAI

ADA

ADA portretas
Nesuprantu,kodel save vadinantys negerianciais muzikantai pirmieji pakilo i kova gindami alkoholi.Isvada-patys geria be saiko ir nori ,kad kiti gertu ju samburiuose.

Mindaugas ne karalius

Mindaugas ne karalius portretas
Gal galėtų Navakas tiksliai nurodyti, kuris apribojimus neleis jam "kultūringai" vartoti ir retkarčiais išgerti "taurę vyno"? O dėl Žiurausko nuogąstavimų... Tai jo dukrelė nusprendė kas jai tinka ir kas ne ir vos pabaigusi mokykla padarė jį seneliu. Kitaip sakant buvo tėvų prastai prižiūrima ir sugalvojo maištauti! Elitas ir žvaigždės vienoje gretoje su bambaliniais! Laisvė rokenrolui ir prisigėrimui iki žemės graibymo!

Liuda

Liuda portretas
Atejo vasara ir ar prasides labai idomios sventes rajonu miestuose ,miesteliuose ,gyvenvietese ...ir kodel as turiu keleta pijoku nusmukusiomis kelnemis,treningais kenteti maivymasi pries scena,ateina po pusvalandzio tvarkos sergetojai ,papraso ju nueiti ,bet jie savo teeeises zino,ir ar jusu tokie nezemina ,ar tie jusu nieko verti koncertai ,man tu tikru menininku tikrai gaila ,kad tokie tabaluojasi pries ju nosi ,galu gale trukdo ir normaliems zmonems ziureti programa ,pasidzaugti artistais...ir dar baime gauti nuo ju i galva ,nes tokie jau neprognuzuojami..klausiu ,kodel tokie mums turi gadinti svente..
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių