Žinomi atlikėjai viešose pamokose ragina nepiratauti

Šių dienų moksleiviai net nežino interneto svetainių, kuriose galima pažiūrėti filmus legaliai, pavadinimų. Tokios tendencijos aiškėja asociacijos LATGA surengtose viešose pamokose Lietuvos moksleiviams.

Į šias pamokas autorių teises ginančios asociacijos atstovai vyksta kartu su žinomais menininkais, atlikėjais. Vaidotas Valiukevičius (buvęs atlikėjas Milanno, dabar – muzikos grupės "The Roop" lyderis) atvirą muzikos pamoką trečiadienį vedė Kauno rajono Akademijos U.Karvelis gimnazijoje.

Paprašytas padainuoti, teisindamasis, kad rytas tam – ne pats geriausias paros metas, V.Valiukevičius vis dėlto sėdo prie seno pianino ir atliko vieną savo kūrybos dainų.

„Kūryba yra sunkus darbas. Kartais visą savaitgalį kankiniesi rašydamas dainą, o parašai tik dvi eilutes. Studijoje laidos įrašymo procesas trunka tris mėnesius. Apmaudu, kad mūsų darbo vaisiai labai dažnai yra vagiami: labai daug žmonių Lietuvoje nori klausytis muzikos, žiūrėti vaizdo klipus nelegaliai“, – rankom skėsčiojo dainininkas.

Kartu su juo į gimnaziją atvykę LATGA atstovai aiškino moksleiviams, kas yra autorių teisės ir kodėl blogai piratauti – naudotis kitų kūrybos vaisiais nelegaliai. V.Valiukevičius prisipažino niekada neskaičiavęs, kiek lėšų yra praradęs dėl piratavimo.

„Tai būtų sunku apskaičiuoti. Manau, jei mano kūryba nebūtų tokiu būdu vagiama, pragyvenčiau vien iš jos: man nereikėtų dirbti kitų darbų“, – dainininkas atkreipė dėmesį, kad dėl didelių piratavimo mastų iš muzikos Lietuvoje pragyvena tik apie dešimt scenos žvaigždžių.

Daugelis į pamoką susirinkusių gimnazijos dešimtokų prisipažino filmus žiūrintys tokią galimybę neteisėtai suteikiančiose interneto svetainėse. „Visos interneto svetainės, siūlančios tai daryti neteisėtai, siūlo vogti. Tai tas pats, kas, radus neužrakintą mašiną, sėsti į ją ir važiuoti“, – palygino V.Valiukevičius.

Visos interneto svetainės, siūlančios tai daryti neteisėtai, siūlo vogti. Tai tas pats, kas, radus neužrakintą mašiną, sėsti į ją ir važiuoti.

LATGA teisininkas Paulius Sartatavičius priminė: tiek autorių kūrybą transliuojančios radijo stotys, tiek kavinės, barai ar restoranai, kuriuose skamba muzika, tiek filmų peržiūras siūlančios interneto svetainės turi mokėti autoriams nustatytą mokestį. Su jo nemokančiomis įstaigomis LATGA arba panašios agentūros užsienyje, kaip autorių teisių gynėjos, aiškinasi teismuose. Lietuvos teismuose nagrinėjamos LATGA bylos prieš kino peržiūras siūlančias nelegalias interneto platformas linkomanija.net ir filmai.in.

„Linkomanija.net per metus už vogtą intelektinę nuosavybę vien tik per internetinę mokėjimo sistemą paysera.lt nelegaliai uždirba 77 tūkst. eurų. Per teismą siekiame išsireikalauti, kad interneto tiekėjai užblokuotų prieigą prie linkomanija.net“, – sakė P.Sartatavičius.

LATGA atstovai pažymi, kad Lietuva kartu su kitomis Rytų Europos šalimis nuolat įvardijama kaip viena piratavimo lyderių pasaulyje. Pasak V.Valiukevičiaus, tai daro didžiulę žalą visoms kūrybinėms industrijoms: „Kalbu ne tik apie muziką. Jei ir toliau kinas bus panašiai vagiamas, dėl negaunamų pajamų bus sukuriama vis mažiau filmų, ir jie bus vis prastesni.“

„Mes net nežinome, kur legaliai žiūrėti filmus internete“, – prisipažino viena pamokoje dalyvavusių dešimtokių. „Žiūrėti filmus epasaka.lt, netflix.com ar televizijų interneto svetainėse, muzikos ieškoti „Deezer“, „Spotify“, „Youtube“ ar lietuviškoje „Pakartot.lt“ yra teisėta – tai yra legalios platformos“, – sakė P.Sartatavičius.

Paklausti, ar pamokoje buvo įtikinti filmus žiūrėti legaliai, dešimtokai Paulius ir Kristijonas sakė: „Kažkiek įtikino, kažkiek ne. Priklauso nuo valstybės politikos viskas: jei internete tai yra lengvai prieinama ir priimtina kaina – kodėl gi ne?“  

„Labai tikiuosi, kad po šių pamokų, daug žmonių nustos manyti, kad siųstis kūrinius iš neteisėtų šaltinių yra labai kieta, kaip tai mėgina pateikti neteisėtų kūrinių dalijimosi platformų kūrėjai, iš svetimo gero uždirbantys krūvas pinigų. Supras, kad imdamas tai, kas tau nepriklauso, tu esi lygiai toks pats vagis kaip ir tas, kuris „švarina“ butus ar automobilius“, – sakė viešų pamokų projekto vadovė Jurgita Kviliūnaitė.

Viešos pamokos moksleiviams – Pasaulinei intelektinės nuosavybės (PIN) dienai skirto edukacinių renginių ciklo „PIN diena mokyklose: autorių pamokos jaunajai kartai“ dalis. Per jas žinomi įvairių sričių autoriai grįžta į savo buvusias mokyklas, kad papasakotų moksleiviams apie piratavimo žalą ir suteiktų žinių apie teisėtus intelektinės nuosavybės naudojimo būdus.

Panašią pamoką J.Naujalio muzikos gimnazijoje Kaune vedė dainininkas ir kompozitorius Linas Adomaitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
VISOS laikmenos JAU apmokėtos, nors ten TIK mano darbai; GAL laikas ir tiems 'autoriams' pradėt gerbt eilinius Piliečius, nesisavint JŲ pinigų!

jhr

jhr portretas
Ką reiškia "atlikėjai"? Kiek žinau yra dainininkai, šokėjai, aktoriai, smuikininkai, akordeonistai ir pan. O tie - atliekos?

Nieko originalaus

Nieko originalaus portretas
Būtų malonu, kad atlikėjai ir kiti prusintojai bei projektų darytojai į mokyklas lįstų ne pamokų metu ir netrukdytų dirbti. Lai ateina po pamokų, savarankiškai susikviečia mokinius ir dėsto savo problemas.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių