Žemės diena paminėta originaliai

  • Teksto dydis:

Kasmet nuo Žemės dienos paminėjimo visą mėnesį Kauno rajone vyksta įvairios aplinką puoselėjančios ir bendruomenę vienijančios talkos ir kiti renginiai.

Želdynų plotai plečiasi

Prieš keletą metų Kauno rajono savivaldybė prisijungė prie Aplinkos ministerijos akcijos „Žaliuojantys miestai ir miesteliai“. Seniūnijas puošiantys želdynai kuriami ir pertvarkomi bendruomenės jėgomis, per pavasario talkas ir tam nereikia samdyti mokamos paslaugos.

Meras Valerijus Makūnas džiaugiasi, kad bendruomenė įtraukiama į savo aplinkos puoselėjimą. Pavasario talkose dalyvauja vietos įmonių, švietimo įstaigų kolektyvai, pavieniai gyventojai.

Medžiai ar kiti augalai sodinami pagal parengtus projektus. Tokie projektai įgyvendinami Garliavos, Neveronių, Raudondvario, Kačerginės, Kulautuvos, Samylų ir kt. seniūnijose.

Garliavoje šiemet sužaliuos naujai pasodinti medeliai, jiems nupirkti skirta 20 tūkst. eurų.

Vytauto gatvės ruože 2013 m. pasodinta 60 klevų, o pernai dar 100 dekoratyvinių slyvų, 30 klevų ir 200 tujų. Šios seniūnijos parkų, skverų ir gatvių želdinių pertvarkymo projektas buvo parengtas prieš trejus  metus.

Kulautuvoje P. Cvirkos, L. Giros ir S. Neries gatvėse taip pat sužaliuos 60 liepų, 130 trakinių klevų ir 349 akacijos. Tam planuojama išleisti per 10 tūkst. eurų.

Graži mokomoji priemonė

Savivaldybės Aplinkos skyriaus vedėjas Darius Šlapikas sako, kad augalų sodinimas yra ir edukacinė priemonė. Per didesnes medelių sodinimo talkas dalyvauja dendrologas. 

Įgyvendinant projektus iš medelynų perkami brangūs sodmenys, todėl specialistas visada prižiūri, ar laikomasi kiekvienam augalui tinkamų sodinimo ypatumų.

„Yra daug svarbių dalykų, kurių nepaisant galima pakenkti augalui. Svarbus duobės gylis, dirva į kurią sodinama, atstumas tarp augalų ir kt.“, – vardijo D. Šlapikas.

Mokyklos nelieka nuošalėje

Kauno rajono moksleiviai kasmet kviečiami dalyvauti aplinkosaugos projektų konkurse „Moksleiviai bendruomenei“. Konkursas skatina mokyklos, seniūnijos ir Kauno rajono aplinkos apsaugos agentūros bendradarbiavimą.

Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus specialistės Jūratės Chudinskienės žodžiais, moksleivių parengti projektai vertingi tuo, kad jų rezultatai svarbūs ne vienai mokyklai, bet visai bendruomenei.

Konkursas vyks jau 16-tą kartą. Šių metų tema gana plati – „Puoselėju savo seniūnijos kraštovaizdį, tvarkau vandens telkinio aplinką, rūšiuoju atliekas“. Komisija tikisi, kad ši tema pritrauks nemažai projektų.

Kasmet pateikiama vidutiniškai 20–30 darbų. J. Chudinskienė sako, kad visi jie įdomūs ir vertingi, yra tęstinių. Pavyzdžiui, Vandžiogalos seniūnijos jaunuomenė parengė jau ne vieną projektą, pagal kurį tyrė šulinių vandenį. Atskleisti rezultatai gyventojus paskatino pasirūpinti maistui naudojamo vandens kokybe.

Šlienavos moksleiviai pernai rinko stiklo šukes ir visiems aplankytiems žmonėms priminė, kad atliekų rūšiavimas – puikus būdas norint išsaugoti sveikesnę aplinką, sukaupti antrines žaliavas naujų produktų gamybai bei siekiant taupyti energiją ir gamtos išteklius.

Žemės diena subūrė seniūnijas

Pasaulinė Žemės diena šiemet paminėta originaliai. Prie Kauno rajono savivaldybės penktadienį buvo suformuotas simbolinis žemės rutulys. Prie jo susibūrę 25 rajono seniūnai į specialius vazonėlius sėjo įvairių gėlių sėklas.

Sudaigintos gėlės bus persodintos į seniūnijų gėlynus, o įvairiaspalvėmis gėlėmis tikimasi nuspalvinti visą rajoną.

Ši akcija paskatins dar daugiau rūpintis seniūnijų aplinka, papuošti jas žydinčiomis gėlėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių