Zapyškio bažnyčios tvarkymo darbai prasidėjo skambant J. S. Bacho muzikai

  • Teksto dydis:

Vytauto Didžiojo laikus menanti Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia netrukus turėtų atgimti – ketvirtadienį prasidėjo jos restauravimo ir aplinkos tvarkymo darbai.

Į jaukią gotikinę bažnytėlę susirinkusius Zapyškio bendruomenės narius pasitiko J. S. Bacho muzikos garsai. Po to ant pakylos žengė Kauno muzikinio teatro solistė Ieva Goleckytė. Po meninės įžangos buvo pristatytas šventovės sutvarkymo projektas, rašoma Kauno rajono savivaldybės pranešime.

Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila džiaugėsi Kauno rajono savivaldybės iniciatyva bažnyčią pritaikyti kultūros reikmėms, kartu čia atliekant ir religines apeigas.

Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio atstovė Asta Naureckaitė taip pat gyrė savivaldybės pastangas rūpinantis paveldu. „Zapyškio bažnyčia – ypatingas statinys. Ji puošia architektūros albumų viršelius, turizmo katalogus, todėl atnaujinti šį gotikos šedevrą labai svarbu“, – tvirtino paveldosaugininkė.

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas sakė, kad atnaujinta bažnytėlė ir sutvarkyta jos aplinka suteiks dar daugiau patrauklumo šiai vietai. Meras pasakojo, kad Kačerginę ir Zapyškį kitąmet sujungs dviračių takas, o Nemune plaukios naujas keltas.

Projektas, kurio vertė maždaug 2 mln. eurų, susideda iš dviejų dalių: pastato restauravimo ir jo pritaikymo visuomenės reikmėms. Bažnyčia yra smarkiai nukentėjusi nuo potvynių, todėl teks atlikti daug darbų. „Reikėtų sutvirtinti stogo konstrukcijas, permūryti dalį plytų, perstatyti choro balkoną“, – vardijo architektas Gintaras Prikockis.

1 ha ploto sklype šalia šventovės bus įrengti šviečiantys elementai, žymintys buvusio šventoriaus ribas. Ant jų bus galima ir atsisėsti. „Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia atrodo vieniša, todėl ją reikėtų apšviesti taip, kad būtų matoma ir iš toli“, – teigė architektas.

XX a. pradžioje pradėjus eksploatuoti Ežerėlio durpyną, iki Zapyškio buvo nutiestas siaurasis geležinkelis. Vietoje buvusios geležinkelio sankasos, atkarpoje tarp Šakių plento ir Nemuno, G. Prikockis siūlo įrengti pėsčiųjų taką ir jį taip pat apšviesti.

Pagalvota ir apie automobilių stovėjimo vietas, tad teritorija bus pritaikyta bendruomenei ir lankytojams. Visus darbus planuojama atlikti iki 2020 m.

Zapyškio bažnyčia pirmą kartą šaltiniuose paminėta 1562 m. Vieni istorikai mano, kad ją statyti pradėjo dar Vytautas Didysis, kiti – kad Naugarduko vaivada Povilas Sapiega.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pačiu laiku

Pačiu laiku portretas
Pagaliau! Laimė, kad ji iki šiol dar laikėsi.

komedija

komedija portretas
Tik neprileiskite "šiuolaikinių" architektų! Kitaip iš bažnyčios liks stiklinė batų dėžė...

taigi

taigi portretas
Nuostabi bažnytėlė
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių