Žaliakalnyje gyvenančio šimtamečio turtas – jo nugyventi metai

100 metų – tai daug ar mažai? Kaune, Žaliakalnyje gyvenantis Jonas Murauskas, kuris rugpjūčio 11 d. atšventė savo šimtąjį gimtadienį įsitikinęs, kad jo nugyventi metai yra didžiausias jo gyvenimo turtas.

100 metų – tai daug ar mažai? Kaune, Žaliakalnyje gyvenantis Jonas Murauskas, kuris rugpjūčio 11 d. atšventė savo šimtąjį gimtadienį įsitikinęs, kad jo nugyventi metai yra didžiausias jo gyvenimo turtas.

„Visi klausia, ar aš džiaugiuosi, kaip aš jaučiuosi. Mano atsakymas labai paprastas – gyvenu lyg danguje“, – pasakoja kiekviena akimirka besidžiaugiantis šimtametis.

Mero sveikinimai

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, šiuo metu Kaune gyvena 59 gyventojai, sulaukę 100 ir daugiau metų. Miesto vadovai stengiasi nepamiršti ir pagerbti įsimintinus jubiliejus švenčiančius miestiečius.

Pernai meras kartu su seniūnais pasveikino 16, o šįmet – jau 13 Kaune gyvenančių šimtamečių. Praėjusiais metais miesto vadovo sveikinimų sulaukė 20, o šiais metais – 15 auksines vestuves šventusių kauniečių porų.

100-ojo gimtadienio proga Kauno meras Andrius Kupčinskas J. Murauskui linkėjo gyvenimo pilnatvės, stiprybės ir, žinoma, svarbiausia geros sveikatos.

„Ši garbinga sukaktis – tai šventė visai miesto bendruomenei. Jūsų darbai, sukaupta gyvenimiška patirtis, perduotos tradicijos puošia ir praturtina bendruomenę“, – sakė A. Kupčinskas.

Ilgo gyvenimo receptas

Šimtametis buvo be galo sujaudintas savo namuose sulaukęs miesto vadovo.

„Šiuose namuose vienu metu dar nėra buvę tiek daug aukštas pareigas užimančių asmenų“, – prisipažino Jonas, mat jo pasveikinti atvyko ne tik meras, bet ir jo patarėjas, Žaliakalnio seniūnas, „Sodros“ atstovai.

„Atrodo, kad vakar gimiau, o šiandien visi mano artimieji ir draugai sveikina su šimtuoju gimtadieniu. Sunku patikėti, kaip laikas greitai bėga“, – sakė J. Murauskas.

Puikią atmintį pademonstravęs J. Murauskas su svečiais pasidalino gyvenimo istorijomis bei padeklamavo keletą eilėraščių. „Visą gyvenimą aktyviai sportavau ir daug dirbau. Visą laiką vadovavausi principu „ką darai, daryk gerai“, – miesto mero paklaustas apie savo ilgaamžiškumo paslaptį, tvirtino senjoras.

Išgyveno du pasaulinius karus

Šimtametis J. Murauskas gimė 1913 rugpjūčio 11 d. Kaune. Per pirmąjį pasaulinį karą jo šeima pasitraukė į Kėdainių apskritį, Šilainių kaimą, į senelių dvarą. Sulaukęs 16 metų, jis buvo priimtas į „Spindulio“ spaustuvę, kurioje 49 metus dirbo cinkografu. Su žmona susilaukė dviejų vaikų: sūnaus ir dukros.

Visą gyvenimą Jonas rasdavo laiko ir sportui. Vasarą – futbolas, lengvoji atletika, žiemą – ledo ritulys, slidinėjimas po Ąžuolyną. Atlikęs karo prievolę įstojo į Nidos sklandymo mokyklą, o su aviacija draugauja iki šiol. Jis yra Lietuvos aviacijos veteranų draugijos narys.

Išėjęs į pensiją J. Murauskas atrado naują pomėgį – fotografiją, kuris tapo naujuoju jo darbu. Šimtametis savo gyvenimo neįsivaizduoja be knygų, poezijos. Norėdamas pasveikinti artimą žmogų jis vis dar sukuria jam atviruką: pats piešia, parenka tinkamas eiles ir dailiai užrašo.

Šimtametis išgyveno du pasaulius karus, buvo suimtas ir rusų, ir vokiečių, tačiau žada gyventi dar ne vienerius metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių