Žaliakalnio šlaitai mirksta nuotekose

Žemaičių gatvės pabaigoje, beveik miesto centre stūksantis daugiabutis ir aplinkiniai individualūs namai daug metų leidžia nuotekas į šlaitą. Aplinkosaugininkus šokiravo, kad dalis kanalizacijos vamzdžių atvirai nutiesti ir iš savivaldybės valdomų būstų.

Fasadą puošia vamzdžiai

Prestižiniu ir vienu patraukliausiu mikrorajonu laikomame Žaliakalnyje kai kurių namų gyventojai gyvena kaip viduramžiais – nuotekas išleidžia šalia savo pastatų. "Pas mane bute viskas labai tvarkinga: turiu vandentiekį ir kanalizaciją", – gyrėsi nenorėjęs sakyti savo pavardės vienas Žemaičių g. 116 daugiabučio gyventojas. Paklaustas, kur tos nuotekos iškeliauja, vyras parodė į šlaitą. "Ten yra ne vienas vamzdis, kanalizacijos vamzdžius į šlaitą nuvedę keli individualūs namai", – teigė jis.

Vaikštant po seno medinio vienuolikos butų namo kiemą nuo griovio šlaite vis padvelkdavo blogas kvapas. Iš toli matėsi saulėje blizgantis nuotekų vanduo. Tamsi srovė vinguriavo žemyn, Kapsų g. link. "Čia tik kartais pasklinda stipresnis dvokas, – kalbėjo kitas namo gyventojas Juozas Černiauskas, sėdintis kieme prie sukalto iš lentų staliuko. – Matyt, viskas nugarma žemyn ir susigeria į gruntą."

Jis sakė, kad pats ir dar vienas kitas gyventojas naudojasi tik lauko tualetu. "Dauguma kitų gyventojų butuose jau seniausiai įsirengę kanalizaciją", – mostelėja ranka vyras į kelis atvirai prie išorinės namo sienos pritvirtintus ir į žemę įkastus kanalizacijos vamzdžius.

Aplinkosaugininkai šokiruoti

Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Kauno miesto agentūros vedėjas Eugenijus Vainalavičius tvirtino gerai žinantis šį namą, nes pats jame neseniai lankėsi. "Žinome, kad nuotekų tvarkymo taisyklių nesilaiko nemažai individualių namų savininkų, bet kad taip būtų miesto viduryje esančiame daugiabutyje, kurį valdo būsto administratoriai, o dalis butų netgi priklauso savivaldybei, dar neteko regėti", – tvirtino vedėjas.

Jo nuomone, savivaldybė turėjusi seniai pastebėti metų metais daromą žalą gamtai. "Kai kurie gyventojai man netgi gyrėsi, kad pasikeitė namo išorėje išvedžiotus ketaus vamzdžius plastikiniais ir dabar yra ramūs, kad jie neužšals", – stebėjosi žmonių nesupratimu apie daromą pažeidimą E.Vainalavičius.

Įdomiausia, kad aplinkosaugininkams pateiktuose Registro centro dokumentuose Žemaičių g. 116 namas nurodomas kaip esantis prijungtas prie miesto nuotekų tinklų. Iš tikrųjų prieš kelis dešimtmečius į šį namą buvo nutiestas tik vandentiekis, o nuotekomis palikta rūpintis patiems žmonėms.

Žada permainas

"Pateikėme nurodymą savivaldybei kuo skubiau įrengti nuotekų sistemą ir prie jos prijungti daugiabučio būstus. Gyventojų bausti kol kas nežadame, atsižvelgdami, kad tai sena nuo sovietmečio žmonėms užkrauta problema", – aiškino E.Vainalavičius. Pagal įstatymus už gamtos taršą nuotekomis galima bausti nuo 200 iki 2 tūkst. litų bauda.

Žaliakalnio seniūnas Bronius Girdauskas tikino, kad anksčiau miesto valdžia ir "Kauno vandenys" orientavosi tik į vandentiekio ir nuotekų tinklų plėtrą didelėse miesto teritorijose, o ne mažuose, pavieniuose kvartaluose. Todėl būsto administratoriai ar prieš juos buvusios butų ūkio tarnybos tik skėsčiojo rankomis. "Dabar situacija pasikeitė. Tikimės, kad po aplinkosaugininkų raginimų savivaldybė ir jos įmonė "Kauno vandenys" įrengs inžinerinius tinklus Žemaičių g. pabaigoje ir po daugelio metų atidėliojimo ši problema pagaliau išnyks", – vylėsi seniūnas.

Jis sakė, kad panaši situacija prieš kelerius metus buvo ir Liškiavos g. gale. "Ten pašlaitė irgi ilgai buvo permirkusi nuo nuotekų. Aukščiau ant šlaito esantiems gyventojams buvo įrengta kanalizacijos sistema", – tvirtino B.Girdauskas.

Seniūnas neneigė, kad nelegalių kanalizacijos vamzdžių Žaliakalnio šlaituose gali būti ir kitur. "Įmonė "Kauno vandenys" pažadėjo pateikti duomenis, kur įrengtas tik vandentiekis, bet nėra kanalizacijos. Toms valdoms bus nurodyta prisijungti prie tinklų arba įrodyti, kad nuotekos šalinamos pagal taisykles vietiniuose nuotekų valymo įrenginiuose. Taip pat bus aišku, kur reikalinga įrengti viešuosius kanalizacijos tinklus", – kalbėjo B.Girdauskas.


Šiame straipsnyje: Žaliakalnisdaugiabutisbūstas

NAUJAUSI KOMENTARAI

ei!

ei! portretas
PZIUREKITE KAS DAROSI SAVANORIU PR.,!PIRE IKI,PRIE SILO!! SIABAS!SAVIVALDYBE NIEKO NEDARO,KIEK VANDENS BAISU!AR MATET?NIEKA NIEKO NETVAKO,TIK PINIGUS SAVINASI KAUNO VALDZIAOMES KENCIAME....DIEVE KUR MES GYVENAME...ECH..

Marius

Marius portretas
Kauno aplinkosaugininkai tiek metų miesto centre nieko blogo nepastebėjo, kvapelio nejautė. Įdomu, už ką jie atlyginimus gavo? O dabar staiga - ŠOKIRUOTI. Gal reikėtų paskaičiuoti, kiek atlyginimų ir premijų yra gavę ir ką per daugelį metų nuveikė. Susidaro vaizdelis, kad geriau apsimoka nieko nematyti, nejausti kvapelių ir nieko nedaryti...

AMALIAI

AMALIAI portretas
GERB. PONAI APLINKOSAUGININKAI, O kas darosi Amalių sodų bendrijoje...... Aplinkosaugininkai užsimerkia ir nieko nemato ir nieko negirdi, kai į ,,neva lietaus drenažu pavadintais vamzdžiais" pliaupia TIESIOG IŠMATOS, tepalai, skudurai ir t.t.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių