Vyskupo M.Valančiaus paminklo prieigų sutvarkymui – 50 tūkst. litų

Šiemet planuojama sutvarkyti Rotušės aikštės kampe, prie Kauno kunigų seminarijos, stovinčio vyskupo Motiejaus Valančiaus paminklo prieigas, pranešė miesto savivaldybė.

„Šiuo metu paminklas stovi tiesiog ant važiuojamosios kelio dalies. Po aplinkos sutvarkymo darbų, jis bus pakeltas, aplink jį išklotos trinkelės, pastatyti stulpeliai, juos jungs grandinės, bus suformuotas šaligatvis", – apie planuojamus darbus Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Dainius Ratkelis.

Anot savivaldybės, architektų Leonardo Vaičiaus ir Algimanto Sprindžio paminklo aplinkos sutvarkymo projektas sulaukė ir Kultūros vertybių apsaugos departamento, ir Kauno arkivyskupijos pritarimo. Jo įgyvendinimui Vyriausybė yra skyrusi 50 tūkst. litų.

Paminklo aplinkos tvarkymo darbai prasidės, kai paaiškės, kam bus patikėta ši užduotis ir su rangovu pasirašyta sutartis. Darbus planuojama baigti iki 2013 metų, kuomet bus švenčiama Žemaitijos krikšto sukaktis.

Paminklas vyskupui 2005 metais Rotušės aikštės prieigose buvo pastatytas paminklo autoriaus Leonas Žuklio, mecenato Rimvydo Sidrio ir Kauno arkivyskupo Sigito Tamkevičiaus pageidavimu.

Žemaičių vyskupas, kovotojas už lietuvišką spaudą ir tautos blaivybę, rašytojas, „Palangos Juzės" autorius Motiejus Valančius savo paskutiniuosius gyvenimo metų praleido Kaune (1864-1875). Čia jis 11 metų rezidavo, aktyviai užsiėmė ne tik ganytojiška, bet ir lietuvybės išsaugojimo, uždraudus lietuvišką spaudą, veikla, čia mirė ir buvo palaidotas.


Šiame straipsnyje: Motiejus Valančiuskaunas

NAUJAUSI KOMENTARAI

qaw

qaw portretas
"Šiuo metu paminklas stovi tiesiog ant važiuojamosios kelio dalies". Nuotraukoje tikrai to nematyti. Nubyrės kažkam iš tų 50 000 litų.

kazkas

kazkas portretas
sugalvojo eiline afera pinigeliu pasivogti.Gal meras nuvaziuotu i Zaliakalnio turgu, pamatytu kokios ten aplinkines gatves,netvarkomos, nes tai kulturos paveldas is tarybiniu laiku.

Liucija

Liucija portretas
Reikia paminklą iš ten iškelti.Pastatytas Valančius prie sienos, kaip sušaudymui . Netinka jis ten. Kodėl negali stoveti prie Katedros?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių