VTEK: Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro vadovai pažeidė įstatymus

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) trečiadienį konstatavo, kad Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro (KMPMC) vadovai pažeidė įstatymus. Dalį tyrimo metu surinktos medžiagos VTEK perduos Specialiųjų tyrimų tarnybai.

VTEK trečiadienį vienbalsiai nusprendė, kad KMPMC direktoriaus pavaduotoja ugdymui Jolanta Valiulienė pažeidė įstatymų nuostatas, draudžiančias naudotis pareigomis asmeninei naudai gauti bei reikalavimus laiku deklaruoti interesų konfliktą, o jam kilus – nusišalinti. VTEK tyrimo metu surinktą medžiagą dėl J. Valiulienės perduos įvertinti Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT).

Taip pat pažeidus įstatymus dėl laiku nedeklaruotų interesų VTEK pripažino centro praktinio mokymo vadovę Ievą Anužienę, padalinio „Modus“ vadovą Nerijų Anužį, KMPMC Kurorto verslo skyriaus vedėją Aivarą Anužį. Abu vyrai yra rugsėjį atleistos KMPMC direktorės Laimutės Anužienės sūnūs, I. Anužienė – marti.

Tyrimą dėl valstybinės viešosios įstaigos vadovų ir darbuotojų VTEK atliko pagal 15min.lt informaciją.

VTEK vertinimu, tyrimo duomenys rodo akivaizdų J.Valiulienės interesų konfliktą, kuriam suvaldyti nebuvo imtasi jokių veiksmų.

Tiriant nustatyta, kad 2014-2017 metais J. Valiulienė, laikinai eidama KMPMC vadovės pareigas, pasirašė ne mažiau kaip 10 sutarčių su savo įmone „Valedija“, pagal kurias įmonė gavo tiesioginės finansinės naudos. 50 proc. šios bendrovės akcijų J. Valiulienė valdo nuo 2009 metų. VTEK duomenimis, vien 2015 metais KMPMC pasirašyta daugiau kaip 60 automobilių nuomos sutarčių su „Valedija“, o šios pajamos sudarė virš 90 proc. visų šios bendrovės metinių pajamų – apie 32 tūkst. eurų. Pernai centro sutarčių su įmone skaičius viršijo penkiasdešimt, o įplaukos pagal jas siekė apie 25 tūkst. eurų  – tai sudarė apie 80 proc. minėtosios bendrovės metinių pajamų. Tiriant taip pat nustatyta, kad su „Valedija“ ją saistantį ryšį J.Valiulienė savo privačių interesų deklaracijoje nurodė tik šių metų rugsėjį, VTEK jau atliekant tyrimą.

„VTEK vertinimu, tyrimo duomenys rodo akivaizdų J.Valiulienės interesų konfliktą, kuriam suvaldyti nebuvo imtasi jokių veiksmų. Negana to, teikdama paaiškinimą VTEK, J.Valiulienė nurodė tikrovės neatitinkančią informaciją ir neigė pasirašiusi dokumentus, susijusius su „Valedija“. Atsižvelgdama į tyrimo metu nustatytų veikų KMPMC galimą korupcinį pobūdį, VTEK perduos šiuos duomenis Specialiųjų tyrimų tarnybai“, – teigia VTEK.

J. Valiulienė BNS teigė kol kas nemačiusi VTEK išvados, todėl jos nekomentuoja.

„Žinau tik tai, kas skelbiama žiniasklaidoje. Kai turėsiu išvadas, tada galėsiu pakomentuoti, tikrai dabar nekomentuosiu nei taip, nei kitaip“, – BNS sakė J. Valiulienė.

VTEK taip pat vienbalsiai  nusprendė, jog KMPMC tebedirbantys sutuoktiniai I. Anužienė N. Anužis laiku nedeklaravo, jog liepą įsigijo Butą Kaune – jie tai nurodė tik spalio pradžioje, pavėlavę beveik du mėnesius. Tuo metu jau buvęs KMPMC Kurorto verslo skyriaus vedėjas A. Anužis, anot VTEK, nedeklaravo ryšio su viena iš centro dalininkių – „Ortopedijos klinika“. Jis šios bendrovės akcijų turėjo nuo 2003-iųjų.

Komisija praplėtė tyrimą dėl KMPMC vadovo pavaduotojo infrastruktūrai Vinco Aidukevičiaus – bus aiškinamasi, ar jis vengė interesų konflikto, kuomet 2014-2017 metais pasirašinėjo automobilių priėmimo-perdavimo aktus su „Valedija“. Šioje įmonėje vyriausiąja buhaltere dirba jo marti. Taip pat, VTEK duomenimis, V.Aidukevičius yra KMPMC viešųjų pirkimų komisijos pirmininkas ir galbūt priiminėja sprendimus, susijusius su „Valedija“.

VTEK rugsėjį pripažino, kad buvusi KMPMC direktorė Laimutė Anužienė pažeidė įstatymus ir skyrė jai baudą. Tuomet nustatyta, kad centras sudarinėjo sutartis dėl autorinių darbų su L. Anužiene, jos šeimos nariais, pagal jas išmokėta beveik 30 tūkst. eurų. Nustatyta, kad dalį sutarčių su savimi pasirašinėjo L. Anužienė, buvusi direktorė taip pat pasirašė dešimtis įsakymų dėl savo ir šeimos narių komandiruočių, atostogų. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) atliekamame tyrime dėl sukčiavimo, piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo. Tyrėjai aiškinasi mokymo centro pastatų Kaune rekonstravimo aplinkybes, L. Anužienei tyrime suteiktas specialiosios liudytojos statusas.

KMPMC padalinyje Palangoje buvo įsidarbinusi ir buvusi švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė, ji dar būdama ministre rūpinosi patalpų centrui skyrimu. Žiniasklaidai paviešinus minėtus faktus, A.Pitrėnienė iš pareigų centre pasitraukė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tikrai

tikrai portretas
Kodėl tie galimai nusikalstamoje veikloje esantys žmonės vis dar dirba vadovais Centre? Kodėl dar jų nepatraukė atsakomybėn? Baisu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių