A. Zuokas apvogė V. Šustauską?

Naujas politines aukštumas Vilniaus meras planuoja šturmuoti su naujai suburta partija, kuriai parinktas toks pats pavadinimas, kaip ir partijos, kuriai Kauno barzdočius vadovavo ištisus 19 metų.

Vytautas Šustauskas Artūrą Zuoką kaltina vagyste. Naujas politines aukštumas Vilniaus meras planuoja šturmuoti su naujai suburta partija, kuriai parinktas toks pats pavadinimas, kaip ir partijos, kuriai Kauno barzdočius vadovavo ištisus 19 metų.

Įžvelgia grėsmę reputacijai

Praėjusį savaitgalį paskelbta, kad iš A.Zuoko vadovautos partijos „Sąjunga Taip“ bei Liberalų ir centro sąjungos suformuotam naujam politiniam dariniui parinktas Lietuvos laisvės sąjungos (LLS) pavadinimas.

Tokio paties pavadinimo partijai V.Šustauskas dirigavo beveik du dešimtmečius, kai prieš trejus metus ji buvo perkrikštyta. Taip gimė Lietuvos prezidento sąjunga, kuri po trijų mėnesių virto Kovotojų už Lietuvą sąjunga. Jai kaunietis vadovauja iki šiol.

Tačiau išgirdusiam naujosios A.Zuoko partijos vardą V.Šustauskui sukilo ambicijos. Jis teigia esąs sunerimęs dėl reputacijos – tiek asmeninės, tiek savo partijos, nesvarbu, kad turinčios jau kitą pavadinimą. Anot V.Šustausko, nesinori, kad liberalai kartu su pavadinimu pasiimtų ir visų jo bendrapartiečių nuopelnus.

„Taip, senojo pavadinimo išsižadėta. Tačiau su juo siejama daug gerų darbų Lietuvai. Nenorim, kad būtų suterštas Lietuvos laisvės sąjungos vardas“, – postringavo V.Šustauskas.

Kodėl neatsiklausė?

Kodėl keitė pavadinimą? „R.Paksas tada savo partiją irgi pervardijo... – pradėjo vardyti argumentus V.Šustauskas. – Laisvę jau turėjome, reikėjo pradėti kovoti, kad išliktume valstybe – taip iš Laisvės tapome Kovotojų sąjunga“.

Jis tikino manęs, kad senasis pavadinimas yra apsaugotas. „Mūsų teisininkai sakė, kad jeigu kodas liko tas pats, tai ir buvusio pavadinimo niekas negali pajudinti“, – dėstė visuomenės veikėjas.

Pokalbio metu paaiškėjo, kad V.Šustauskui vis dėlto skaudžiausia, kad pavadinimą liberalai pasirinko be jo žinios. „Jie turėjo paskambinti man. Gal būčiau sakęs – kurkit. Aš gi žmogus sukalbamas. Bet pats žemintis ir skambinti neketinu“, – teigė kaunietis.

Su naujosios partijos vadovais jis norėtų susitikti teisme. „Jeigu jau partijos neranda kaip pasivadinti ir vagia buvusius partijų pavadinimus...“ – širdo V.Šustauskas.

A. Zuoko nuopelnas

Su A.Zuoku šiandien susisiekti nepavyko – jis neatsiliepė nei telefonu, neatsakė ir į elektroninį laišką.

Vienas naujosios LLS pirmininko pavaduotojų Regimantas Čiupaila pasakojo, kad partijos pavadinimas yra asmeninis jos pirmininko – A.Zuoko – nuopelnas. Anot R.Čiupailos, renkant vardą vykę ilgos ir prieštaringos diskusijos, tačiau mero argumentai buvo lemiami.

Pavadinimas „Lietuvos laisvės sąjunga“ visų norėtų variantų sąraše tikrai nebuvo aukščiausiai. Bet prie jo sustota, nes kiti priimtinesni jau buvo naudojami arba išbraukti iš registro, kaip, pavyzdžiui, Lietuvos liberalų sąjunga.

„Ieškojome trumpo, aiškaus ir mūsų partijos ideologiją atspindinčio pavadinimo. Bet kuo toliau, tuo mažiau lieka laisvų žodžių“, – aiškino R.Čiupaila.

Jis sakė neturįs iliuzijų, kad ateis laikas, kai naujoji LLS nebeturės asociacijų su savo elgesiu pagarsėjusiu Kauno politiku. Vis dėlto nuspręsta rizikuoti ir paprasčiausiai pabandyti nekreipti dėmesio į pavadinimo šleifą.

„Kaip per suvažiavimą pasakė A.Zuokas, kam gerą žodį „laisvė“ ir toliau klijuoti prie ne visai rimto atsiminimo? Ateina nauja karta. Bandysime šį bei tą išspausti ir apie laisvę kalbėsime iš tikrųjų – kaip apie pagrindinę liberalią vertybę“, – portalui kaunodiena.lt kalbėjo partijos pirmininko pavaduotojas.

R.Čiupaila tik nusijuokė iš V.Šustausko išsakyto nerimo, kad liberalai nesugadintų jo reputacijos: „Tarsi jis su partija būtų gerų darbų padaręs!“

Tiesa, diskusijų metu buvo pasigirdę siūlymų paskambinti pačiam V.Šustauskui. „Bet kas iš to, jei būtume skambinę? Jis pats tą pavadinimą paliko. Praėjo treji metai“, – truktelėjo pečiais pašnekovas. 

Dar neįregistruota

Registrų centro atstovas spaudai Aidas Petrošius teigė, kad V.Šustauskas atsikovoti pavadinimą galėtų nebent tuo atveju, jeigu jo atsisakytų naujoji partija su A.Zuoku priešaky.

Antradienį perpiet naujoji partija dar nebuvo įregistruota, tačiau išsirinktą pavadinimą jau rezervavusi. Tai padaryta birželio pabaigoje Valento Mitrausko, dirbančio advokato padėjėju, vardu.

„Registrų centras taip pat turi duomenų, kad dėl Lietuvos laisvės sąjungos pavadinimo rezervavimo liepos 14 d. kreipėsi pilietis Vytautas Šustauskas. Pastarojo prašymas buvo atmestas, nes, kaip minėta, tapatus pavadinimas jau yra laikinai įrašytas į Juridinių asmenų registrą“, – teigė A.Petrošius.

Naudojimas neribojamas

Anot jo, pakeitus juridinio asmens pavadinimą, senojo pavadinimo naudojimas nėra niekaip ribojamas. Tačiau galima kreiptis dėl pavadinimo laikino įtraukimo į Juridinių asmenų registrą.

„Paprastai toks rezervavimas naudojamas siekiant apsaugoti steigiamos įmonės ar organizacijos pavadinimą, kad jis nebūtų panaudotas kitų asmenų, kol bus tvarkomi steigimo ar pavadinimo keitimo dokumentai“, – aiškino atstovas.

Tokiu būdu pavadinimas nuo dubliavimo apsaugomas 6 mėnesių laikotarpiui, kurį galima vėl pratęsti. Laikinai įtraukti pavadinimą į registrą pusmečiui kainuoja 56 litų.

Registrų centro tvarkomo Juridinių asmenų registro duomenimis, iš viso po Nepriklausomybės atkūrimo šalyje įsiregistravo 73 politinės partijos. Liepos 15 d. savo veiklą tęsė 38 partijos, kurių sąrašas netrukus sumažės vienu vienetu, kai politinė partija „Sąjunga Taip“ prisijungs prie Liberalų ir centro sąjungos. Jos abi ir sudarys naująją Lietuvos laisvės sąjungą.

Statistikos, kiek kartų per pastaruosius 20 m. partijos yra keitę pavadinimus, nėra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bim bom

Bim bom portretas
Jaučiasi defektyvi prigimtis ir sunki zuokulos vaikystė- įpratęs, rinkti viską, kas numesta ir atliekomis misti;]]]]Ir proto, ir fantazijos trūkstaq net partijai pavadinimą sugalvoti, ko ji iš jo dar norėti... Sėkmės, Vytautai, sunkus vaikystės paveldas, juk visi žinome,kokioje duobėje gimė ir augo tas vargšas, būkime atlaidūs;]

NA NA

NA  NA portretas
šustauskai ,kas sumokėjo už kvailą skandaliuką ???????, neieškok vilniuje vagių ,kai kaune jų sočiai ,pradėk nuo kauno savivaldybės ,,,,,sėkmės ,rėk nerėkias ,jei kaimynai jau negirdi ,,,,,

123

123 portretas
tu gal išsiplauk burną
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių