Visur kartu – ir darbe, ir kalnuose

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Intensyvi kasdienybė ir aktyvus laisvalaikis. Kauno įvairių tautų kultūrų centro vadovo Dainiaus Babilo ir VDU bei VDA Kauno fakulteto dėstytojos, projektų koordinatorės Ingridos Veliutės šeima gyvena kruopščiai planuodama laiką, kad spėtų įgyvendinti visus savo sumanymus.

Namai – tik pernakvoti

Su Dainiumi, Ingrida ir dviem sūnumis – vienuolikmečiu Meritu bei penkiamečiu Rapolu susitikome vienoje Senamiesčio kavinėje, tapusioje tam tikru šeimos susibėgimo tašku. Sutuoktiniai dirba Senamiestyje, Meritas taip pat mokosi netoliese – Kauno jėzuitų gimnazijoje, o Rapolas lanko darželį naujamiestyje.

Dainius su Ingrida pripažįsta – namuose jie reti svečiai, dažniausiai tik pernakvoja. "Esame daug dirbanti ir intensyviai gyvenanti šeima. Ankstyvą rytą prasidėjęs darbadienis mums neretai baigiasi jau po 20 val., kai visi sugrįžtame į namus. Tačiau dieną ne kartą susitinkame, kartu pietaujame", – anot Dainiaus, jų šeima sukasi įvairiausių projektų ir renginių sūkuryje.

Šiame miesto šurmulyje kartu su tėvais gyvena ir vaikai: jie auga tarpkultūrinėje erdvėje, mato tėvus bendraujančius įvairiomis kalbomis su įvairių tautybių ir religijų žmonėmis. Sūnūs ne tik dalyvauja įvairiuose renginiuose, bet ir padeda juos organizuoti. Meritas taip pat aktyviai sportuoja – lanko laipiojimo treniruotes ir čia skina trofėjus, groja saksofonu. Rapolas vakarais skuba į futbolo treniruotes.

Atidžiai planuoja

Kadangi berniukų seneliai gyvena ne Kaune – vieni Telšiuose, kiti – Panevėžyje, vaikai beveik visą laiką būna kartu su tėvais. "Atsivesti vaiką į renginį ar tarptautinį susitikimą nėra koks nors nepagarbos ženklas. Atvirkščiai, mokome vaikus suprasti įvairią aplinką, įvairų gyvenimo būdą, jie turi galimybę susipažinti ir bendrauti su įdomiais žmonėmis iš Lietuvos ir užsienio. Norisi, kad vaikai kiek galima daugiau būtų šalia. Nežinau, kaip savo vaikystę sūnūs prisimins suaugę, bet mes turime galimybę ir stengiamės jiems daug visko parodyti", – pasakoja Ingrida.

Intensyvus darbo savaitės tempas šeimoje sulėtėja savaitgalį, mama tradiciškai kepa sekmadieninius blynus. Ar būna momentų, kai norisi viską mesti ir tingėti? Meritas prisipažįsta, kad tokių minčių kartais kyla, ypač po treniruočių arba pirmadieniais. "Būna, važiuojame namo ir galvoju, kad nenoriu daryti namų darbų, o tik pailsėti", – Kauno jėzuitų gimnazijos penktokas priduria, kad pasiilsi savaitgaliais, tačiau jie labai jau greitai prabėga.

Be veiklos Kaune, Ingrida ir Dainius turi nemažai projektinių ar darbo kelionių į užsienį. Jas stengiasi susidėlioti taip, kad su vaikais namuose liktų vienas iš tėvų. "Jei nepavyksta, prašome senelių ir jie atvažiuoja padėti iš Aukštaitijos arba Žemaitijos. Meritas yra savarankiškas, pats nuvažiuoja į mokyklą ir užsiėmimus, o Rapolo darželis netoli namų – seneliai puikiai susitvarko", – sako Ingrida.

Skatina naudotis technologijomis

Šeima gyvena pagal ganėtinai nuosekliai sudėliotą grafiką, kažkokių ypatingų taisyklių namuose nėra laikomasi. Anot Ingridos, jų šeima veikia kaip savotiškas mechanizmas, tad kiekvienas, būdamas atsakingas už save, yra atsakingas ir už kitą.

"Jei kažkas iš vakaro nenusivalė batų ar nesusidėjo kuprinės, vadinasi, ryte visi vėluosime. Nesu iš tų mamų, kurios sudeda vaikams daiktus. Jie jau dideli ir kiekvienas žino, ką ir kaip reikia padaryti, tiesiog kiekvienas pasirūpina smulkiais buitiniais darbeliais ir tuomet visi esame laimingi. Labai griežtų pareigų ir taisyklių namie neturime, tiesiog padedame vienas kitam, kai labiausiai reikia", – sakė Ingrida.

Ugdydami vaikų savarankiškumą Dainius ir Ingrida skatina sūnus naudotis ir šiuolaikinėmis technologijomis. "Pas mus namuose fotoaparatų ir kompiuterių yra daugiau nei šeimos narių. Nuo pat mažų dienų vaikai turi savo fotoaparatus, Meritas naudojasi išmaniuoju telefonu. Rapolas pats ir fotografuoja, ir filmuoja, planuojame surengti jo nuotraukų parodą darželyje. Manome, kad reikia mokyti vaikus kryptingai naudotis naujosiomis technologijomis, nes tai yra perspektyva", – teigia Dainius.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Justina

Justina portretas
Graži šeima, malonu skaityti apie tokius gražius ir aktyvius žmones.

na jau tiesiog sventieji

na jau tiesiog sventieji  portretas
MATAI VISI KITI ATSKIRAI GYVENA IRKELIAUJA O SITIE VISUR KARTU.

idomiai cia

idomiai cia portretas
idomi cia seima vyro viena pavarde bobos kita, tai gal sugulovai ar sugyventiniai???
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių